Articole

Tehnologia viitorului, la Urology Robotic Center Monza

Mult timp, în rândul pacienților, laparoscopia a fost vedeta chirurgiei moderne. Deși este tot o tehnică minim-invazivă, diferența față de chirurgia da Vinci se traduce atât în manevrabilitatea superioară a robotului, cât și în vizibilitatea ridicată, ceea ce înseamnă, la finalul intervenției, o stare mult mai bună a pacientului. Aceste avantaje tehnice conduc la o disecție de mare acuratețe a leziunilor patologice și la prezervarea structurilor anatomice esențiale menținerii calității vieții, reducerea pierderilor de sânge, ameliorarea durerii postoperatorii și scăderea complicațiilor locale, cat și generale.

La nivel mondial, sistemul chirurgical da Vinci este folosit în 64 de țări și în toate cele 50 de state ale Statelor Unite ale Americii.  În total, începând cu anul 2000, acest sistem chirurgical a fost folosit în peste trei milioane de proceduri minim invazive. Sistemul reproduce mișcările mâinii chirurgului folosind instrumente laparoscopice. Deși este adesea numit un „robot”, da Vinci nu poate acționa pe cont propriu, nici nu poate fi programat. În schimb, execută comenzile pe care medicul le dă în timp real.Dr. Cristian Surcel

Robotul a devenit esențial în urologie. Intrucat punem mereu pacientul în centrul actului medical, acest pas, de a aduce o asemenea tehnologie la Monza, era unul firesc. „Mâna” acestui robot nu tremură nici în cele mai stresante situaţii. Robotul Da Vinci este un telemanipulator. Dacă laparoscopia nu a dovedit rezultate superioare chirurgiei deschise, ci dimpotrivă, în majoritatea afecțiunilor urologice tumorale, robotica, deși mai recent introdusă în practică, s-a impus în studiile efectuate ca fiind superioară celorlalte tehnici operatorii coroborând aspectele oncologice și funcționale.”, este de părere dr. Cristian Surcel, șeful Urology Robotic Center Monza.

Cu toate că este folosită în multe specialități, cum ar fi chirurgia cardiacă, generală, colorectală, ginecologică, toracică, tehnologia da Vinci are cea mai mare aplicabilitate în chirurgia urologică. Este deja binecunoscut faptul că operaţiile robotice sunt rezervate în primul rând pelvisului, regiune anatomică greu accesibilă, ce adăpostește multiple structuri anatomice( organe, nervi, vase, mușchi, fascii, ligamente) responsabile de funcții esențiale vieții precum micțiunea, defecația, reproducerea și erecția. Disecția și prezervarea acestora necesită mișcări fine, precise și vizibilitate ridicată, atribute ale robotului da Vinci. Mai mult, în urologie, utilizarea tehnologiei da Vinci a scăzut rata de prostatectomii deschise de la 95% în 2003, la 12% în doar 10 ani.

 

Instrumentele chirurgicale ale sistemului da Vinci

Deși asemănătoare vizual instrumentelor laparoscopice standard, instrumentele robotice au avantajul suplimentar de a fi articulate. Acest lucru permite instrumentelor nu numai să se închidă și să se deschidă, ci să execute rotiri complete și răsuciri, permițând o mimare mai fidelă a mâinii umane și a încheieturii mâinii. Însă, spre deosebire de mâna umană, aceste instrumente sunt mult mai mici. Multe dintre fălcile instrumentelor sunt similare sau mai scurte în lungime decât unghia. Acest lucru permite incizii foarte mici și precise.

Robotul îi permite chirurgului, de asemenea, să măsoare mișcările mâinii. O mișcare de amploare a mâinii pe consolă poate fi tradusă printr-o micro disecție precisă. Robotul poate filtra, de asemenea, tremurul mâinii, sporind precizia. Un alt avantaj al acestui sistem este că reduce semnificativ oboseala chirurgului asociată cu chirurgia laparoscopică tradițională, permițând chirurgului să rămână într-o poziție naturală, confortabilă în timpul operației.

Camera 3D a tehnologiei da Vinci

În timpul unei operații laparoscopice, viziunea este a unei singure camere, ceea ce îl limitează pe chirurg la o vedere 2D, similară cu privitul la televizor. Camera robotică da Vinci constă în două camere de înaltă rezoluție, prin fibră optică. La fel ca ochiul uman, această cameră reproduce o imagine colorată, 3D, disponibilă medicului chirurg așezat la consola da Vinci. Cu aceste camere, imaginea poate fi mărită de până la 10-12 ori.

Un braț robotic central poziționează camera și iluminează exact în locul în care chirurgul dorește acest lucru, deoarece este manevrat folosind pedalele de picior, în timp ce medicul stă confortabil, așezat în fața consolei.  De asemenea, mai sunt disponibile două camere diferite: una dreaptă și alta oblică, la 30 de grade. Camera oblică îi permite chirurgului să vadă în jurul colțurilor. Aceste componente constituie Insite Vision System by Intuitive Surgical, una dintre cele mai avansate sisteme de vizualizare disponibile.

Avantajele sistemului da Vinci sunt de ambele părți. Pentru medici contează poziția relaxată (așezat pe scaun) în care operează timp de câteva ore cât durează intervenția, vederea tridimensională, manevrabilitatea mult mai bună a instrumentelor care permite mișcări foarte fine în spații înguste, suturi mai rapide, o disecție de acuratete, fiziologică – cu vizualizarea și prezervarea unor structuri fine, dar foarte importante funcțional, cum ar fi, de exemplu, nervii.

Pentru pacient, toate acestea se traduc prin evoluții postoperatorii mai simple, prin recuperare mai rapidă, un număr mai redus de complicații, o durată mai redusă de spitalizare, mai puţină durere, un risc mai scăzut de infecţie, sângerare mai redusă – şi ca urmare, scăderea nevoii de transfuzii – cicatrici mai mici, recuperare mai accelerată şi întoarcere mai rapidă la activităţile curente.

Am fost întrebat de multe ori de pacienți dacă operația asistată robotic este sigură. Acest aspect a fost studiat extensiv în peste 10.000 de articole medicale. Mai mult, asociațiile profesionale au acceptat și au recomandat această tehnică, iar milioane de pacienți au fost operați deja prin acest procedeu. Deci putem afirma că robotica s-a impus, în ciuda obiecțiilor inițiale, ca fiind o metodă sigură și eficientă, drept dovadă, a devenit standard de tratament la nivel mondial pentru majoritatea afecțiunilor urologice.” a completat dr. Cristian Surcel, șeful Urology Robotic Center Monza.

Principalele intervenții urologice în care este folosită tehnologia da Vinci:

Prostatectomia

Prostatectomia este operația prin care este eliminată întreaga prostată împreună cu veziculele seminale și ganglionii de la nivelul pelvisului la pacienții cu cancer de prostată localizat sau/și local avansat. Acest lucru se poate face printr-o intervenție chirurgicală deschisă (având o incizie mare) sau ca intervenție chirurgicală minim invazivă (prin câteva incizii mici). Chirurgia da Vinci este un tip de chirurgie minim invazivă.

Față de o intervenție chirurgicală deschisă,  prostatectomia da Vinci oferă următoarele beneficii:

 • reluarea mai rapidă a funcției erectile (sexuale)
 • șanse mai mari pentru recăpătarea continenței urinare în termen de 6 luni
 • pierdere mult mai mică de sânge și nevoie redusă de transfuzie
 • risc mai mic de complicații
 • risc mai mic de infecții ale plăgilor
 • spitalizare mai scurtă
 • un risc mai mic de tromboză venoasă profundă

 

Nefrectomia parțială

În cazul unei afecțiuni a rinichiului sau chiar în caz de cancer, soluția poate fi intervenția chirurgicală deschisă, printr-o incizie mare sau folosind chirurgia minim invazivă prin  laparoscopie tradițională sau prin chirurgia da Vinci.

În funcție de starea pacientului și de localizarea tumorii, scopul este salvarea unei părți cât mai mari din rinichi. Această metodă chirurgicală se numește nefrectomie parțială și este indicată în special la pacienții cu tumori renale mici.

Beneficiile nefrectomiei parțiale da Vinci față de o intervenție chirurgicală deschisă:

 • spitalizare de scurtă durată
 • mai puțină durere
 • mai puține complicații
 • incizii mai mici, cicatrici mai puține

Cistectomia

Chirurgia cancerului infiltrativ al vezicii urinare este cunoscută sub numele de cistectomie radicală. În cazul în care medicul sugerează o intervenție chirurgicală, cistectomia se poate realiza printr-o intervenție chirurgicală deschisă sau prin una minim invazivă, cu laparoscopie tradițională sau chirurgia da Vinci.

Beneficiile cistectomiei parțiale da Vinci față de o intervenție chirurgicală deschisă:

 • risc mai mic de complicații majore
 • pierderea redusă a sângelui
 • rată mai mică de transfuzii de sânge
 • o nevoie mai mică de analgezice după intervenția chirurgicală
 • întoarcerea mai rapidă la o dietă normală
 • timp mai scurt de spitalizare
 • recuperare mai rapidă a funcției intestinale

 

Pieloplastia (operația de reconstrucție urinară)

Dacă un pacient are o obstrucție urinară între bazinet și ureter, medicul poate propune o intervenție chirurgicală. Acest tip de operație se numește pieloplastie. Medicii elimină blocajul și reatașează partea sănătoasă a rinichilor la partea sănătoasă a ureterului (tubul care transportă urina de la rinichi la vezica urinară). Pieloplastia se poate realiza fie printr-o intervenție chirurgicală deschisă, fie prin cea minim invazivă, cu laparoscopie tradițională sau chirurgia da Vinci.

Beneficiile pieloplastiei da Vinci față de o intervenție chirurgicală deschisă, pentru copii, adolescenți și adulti:

 • durată mai mică de spitalizare
 • utilizarea calmantelor pentru o perioadă mai scurtă
 • cicatrici mai mici și mai puține
 • scăderea duratei de drenaj a rinichiului și, implicit, un procent mai redus de infecții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Prețuri intervenții