Call center 021.9983

Articole

Spitalul Monza lansează un centru dedicat tratamentului minim-invaziv al bolilor de inimă

Spitalul Monza, parte din grupul internaţional “Policlinico di Monza” din Italia, anunţă lansarea unui centru dedicat tratării cardiopatiilor congenitale și a bolilor cardiovasculare complexe prin intervenţii minim-invazive, fără deschiderea toracelui și oprirea inimii. În cadrul centrului Cardiostructural Clinic se vor realiza doar intervenţii endovasculare (pe calea vaselor de sânge) și hibride, care îmbină procedurile intervenţionale și chirurgicale minim-invazive.

“La nivel internaţional, s-au dezvoltat în ultimii ani centre dedicate intervenţiilor cardiovasculare structurale, respectiv tratării defectelor anatomice ale inimii pe cale endovasculară. Acest tip de centru impune un grad ridicat de complexitate la nivelul echipei multidisciplinare și specializate, precum și în ceea ce privește echipamentul medical”, a spus conf. dr. Șerban Bălănescu, șef de secţie Cardiologie Intervenţională în cadrul Spitalului Monza.

Cardiostructural Clinic implică colaborarea următoarelor secţii: Cardiologie intervenţională, Chirurgie cardiovasculară (inclusiv cea pediatrică), Chirurgie vasculară, Anestezie și terapie intensivă, Cardiologie, Electrofiziologie, Radiologie și Imagistică Medicală.

“Din dorinţa de a reduce riscul operator la pacienţii cu boli cardiovasculare complexe (de la naștere sau dobândite) am lansat, în urmă cu un an, Programul de Intervenţii Cardiovasculare Structurale Complexe. În cadrul acestuia am realizat numeroase abordări multidisciplinare de elită. Odată cu lansarea Cardiostructural Clinic, vrem să dezvoltăm această direcţie în beneficiul pacienţilor cu afecţiuni complexe sau cu o vârstă avansată, situaţii în care intervenţiile chirurgicale clasice sunt asociate cu un risc operator mare sau inacceptabil”, a spus dr. Theodor Cebotaru, șef de secţie Chirurgie Cardiovasculară în cadrul Spitalului Monza.

Printre intervenţiile de excelenţă realizate cu succes până acum de către echipa multidisciplinară a Spitalului Monza se numără implantarea percutană de valvă aortică (TAVI sau TAVR) — introducerea unei proteze valvulare biologice auto-expandabile în interiorul valvei aortice native îngustate fie prin vasele femurale, fie printr-o incizie toracică de doar 5 cm în dreptul inimii; tratamentul endovascular al anevrismelor de aortă toracică și abdominală — inclusiv prin proceduri hibride de deconectare a vaselor arcului aortic de către echipa de chirurgie cardiovasculară și apoi implantarea unei endoproteze de către echipa de cardiologie intervenţională; precum și tratamentul endovascular al cardiopatiilor congenitale — închiderea defectului septal atrial, a foramen ovale patent, a defectului septal ventricular sau a persistenţei canalului arterial prin implantarea unui dispozitiv intracardiac tip “umbreluţă” pe calea vaselor femurale.

Astfel, în cadrul Cardiostructural Clinic se vor trata prin abord multidisciplinar bolile valvulare ale adultului (stenoză aortică cu comorbidităţi, insuficienţă mitrală ș.a.); patologia aortei toracice și abdominale (anevrisme și disecţii), inclusiv urgenţele aortice acute (ruptura traumatică a aortei, disecţia aortică acută de tip B); anevrismele vaselor iliace, femurale și poplitee; cardiopatiile congenitale ale copilului mic și ale adultului (DSA, PFO complicat, DSV, coarctaţia de aortă ș.a.)

“Parte din filosofia grupului nostru este oferirea unui tratament multidisciplinar complet: diagnostic, tratament și recuperare. În momentul de faţă, suntem singurul spital privat din România care cuprinde toate specialităţile inimii într-un singur loc, iar lansarea Cardiostructural Clinic a fost posibilă datorită acestui lucru. Mai mult, anul acesta vom investi 1.5 milioane de euro în aparatură medicală și în deschiderea unor secţii noi”, a spus Luca Militello, Directorul General al Spitalului Monza.

Secured By miniOrange