Call center 021.9983

Articole

Ruptura de menisc, una dintre cele mai întâlnite probleme ale genunchiului

Articulaţiile genunchilor se deteriorează cel mai des, iar cea mai întâlnită problemă este ruptura de menisc. Leziunile de menisc pot apărea, în aceeaşi măsură, şi în cazul sportivilor şi în rândul celor care nu fac sport.
 
De cele mai multe ori, cauza unei rupturi de menisc este o răsucire rapidă a corpului, în timp ce piciorul este fix pe sol, iar genunchiul este flexat.
Există două meniscuri în articulaţiile genunchilor, unul este în exterior şi se numenşte menisc lateral, iar celălalt în interior şi este numit menisc medial. Rolul meniscului este de a menţine stabilitatea şi echilibrul genunchiului.
Atunci când apare o ruptură de menisc, pacientul va observa următoarele simptome: durerea, umflarea, blocarea şi rigidizarea genunchiului. Pentru leziunile traumatice este nevoie, de obicei, de eliminarea unei porţiuni din menisc sau de înlocuirea meniscului.
 
ruptura meniscului
Tipuri de tratament:

  • Leziunile de menisc de dimensiuni mici pot fi tratate nechirurgical cu ajutorul medicamentelor antiiflamatorii dar şi a protocolului RICE: Rest (odihnă), Ice (gheaţă), Compression (compresii), and Elevation (ridicarea piciorului).
  • Meniscectomia artroscopică presupune realizarea a două mici incizii pentru a îndepărta porţiunea de menisc ruptă.
  • Repararea meniscului se realizează tot artroscopic şi presupune fixarea meniscului rupt, cu ajutorul unor ancore sau suturi.
  • Una dintre cele mai dificile intervenţii din traumatologia sportivă este transplantul de menisc, care se poate realiza prin mai multe metode. În cazul meniscului medial, se foloseşte tehnica cu grefă, iar pentru meniscul lateral, este utilizată tehnica „bone-bridge”.
  • Implantul artificial de menisc se foloseşte în locul meniscului rupt, care a fost sau urmează să fie îndepărtat prin meniscectomie. Intervenţia se realizează artroscopic.