Stiri

Grupul Monza contribuie la instruirea specialiștilor, din domeniul cardiologiei și chirugiei cardiovasculare, din Republica Moldova, grație unui nou acord de colaborare

„SĂNĂTATEA ESTE O MISIUNE” – Luca Militello, Director general al Spitalului Monza, București.

Pe 28.06.2018, a fost semnat un nou acord de cooperare multilaterală cu participare  internațională, în domeniul cardiologiei și chirugiei cardiovasculare între următoarelor părți: Universitatea Bicocca din Milano, Grupul Policlinico di Monza, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, Universitatea de Medicină „Titu Maiorescu” din București, Spitalul Monza din București, Spitalul Clinic Republican din Chișinău, Institutul de Cardiologie din Chișinău, Spitalul Internațional „Medpark” din Chişinău și Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale al Republicii Moldova.

„Bolile cardiovasculare avansează vertiginos, afectând diverse categorii de populație, iar comunitatea internațională medicală aplică eforturi comune de a stopa această „pandemie” – dl. Vitalie Moscalu, Director IMSP „Institutul de Cardiologie”

sanatatea este o misiune

Acest contract de colaborare prevede acorduri de cooperare în domeniul activităților culturale, didactice, educaționale și de cercetare în vederea atingerii unui standard înalt în tratamentul bolilor cardiovasculare. Pentru a atinge acest obiectiv se vor efectua următoarele activități: instruirea personalului medical în realizarea tehnicilor minim-invazive, de către  specialiștii în domeniu din Italia și România; organizarea de cursuri postuniversitare; programe de formare profesională în ecocardiografie, telemedicină; va fi încurajată realizarea de proiecte de cercetare;  participarea la simpozioane și alte evenimente academice etc.

De menționat, că această colaborare fructuoasă datează din 2006, timp în care au beneficiat de corecții chirurgicale ale patologiilor cardiace peste 72 copii, inclusiv cu vârsta mai mică de 1 an. După derularea parteneriatului, 4 copii cu vicii cardiace congenitale complexe au beneficiat de tratament chirurgical în Italia, Bergamo.

„În cadrul colaborării, pe parcursul celor circa doisprezece ani, am întâlnit buni profesioniști, dedicați și cu grijă pentru pacienți, iar contribuția noastră a fost de a ne împărtăși propria experiență și de a face schimb de practici, ceea ce s-a dovedit a fi o bună modalitate de cooperare pentru toate părțile implicate, pe care am decis să o continuăm”, a menționat Dr. Massimo de Salvo, președintele Grupului de spitale  „Policlinico di Monza”, Italia.

„NU EXISTĂ SCHIMB DE EXPERIENȚĂ IN SENS UNIC” – Dr. Gheorghe Cerin, Spitalului Monza din București, Clinica San Gaudenzio (Italia), parte din grupul internațional „Policlinico di Monza”.

Acordul de cooperare a fost încheiat pentru o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii în baza unui alt acord și prevede colaborări bidirecționale în domeniul activităților culturale, didactice, educaționale și de cercetare în tratamentul bolilor cardiovasculare.

„Bolile cardiovasculare, din păcate, ocupă primul loc în rândul bolilor netransmisibile. Acordul semnat vine ca un suport considerabil în acțiunile Ministerului privind prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare în țara noastră. Schimbul de experiență între țări va contribui la dezvoltarea abilităților și cunoștințelor specialiștilor în tratamentul bolilor cardiovasculare și dezvoltarea serviciului cardiologic”, a declarat Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Dna. Svetlana Cebotari.

Share:
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Prețuri intervenții