Call center 021.9983

Noutăţi

Robotul da Vinci Xi – noul membru al echipei medicale de la Spitalul Monza

Ne preocupă să oferim mereu cele mai bune soluţii pacienţilor noștri. Din acest motiv, nu numai că am fost primul spital privat care a introdus chirurgia robotică, dar acum dispunem și de cel mai performant model al robotului da Vinci – este vorba despre da Vinci Xi.


Ce este, de fapt, robotul da Vinci Xi?

Întâi de toate, e important să spunem că da Vinci Xi nu este propriu-zis un robot – cel puţin nu în sensul obișnuit al cuvântului: el nu poate opera singur și nici nu poate fi programat să facă anumite acţiuni.

Robotul da Vinci Xi este un instrument sofisticat, de ultimă generaţie, prin intermediul căruia chirurgi experimentaţi pot performa operaţii minim-invazive. Chirurgia robotică depășește astfel anumite limitări ale chirurgiei laparoscopice – prin faptul că oferă o precizie milimetrică, un câmp vizual mult mai larg, capacitatea de a face mișcări inaccesibile mâinii umane; pe scurt, aduce o calitate extraordinară actului medical.

Acest tip de chirurgie își dovedește eficienţa în mod special în: urologie, ginecologie și bariatrie și, în general, în cazuri dificile, în care statusul pacientului este complex prin prisma afecţiunilor și istoricului medical (de exemplu, dacă vorbim despre afecţiuni oncologice).

Cum este experienţa pentru pacienţi

Dar care sunt, mai exact, avantajele pentru pacienţi? Iată câteva dintre cele mai importante.

 • o cantitate redusă de sânge pierdută intra-operator;
 • timp mai scurt de recuperare;
 • risc redus de complicaţii post-operatorii;
 • durere post-operatorie mult diminuată;
 • reluarea rapidă a activităţilor obișnuite.

Robotul este un aparat care trebuie coordonat. Până la urmă, gesturile robotului sunt, de fapt, gesturile mele. Robotul sunt eu. El mă ajută să efectuez operaţii de mare fineţe, la finalul cărora am pacienţi care chiar mă întreabă: <<Dar sigur m-aţi operat? Mă simt atât de bine, parcă nici nu s-a întâmplat.>> E o satisfacţie uriașă să vezi că a doua zi pacienţii deja sunt în picioare, se alimentează, nu au dureri și au doar niște cicatrici mici, abia observabile”, spune Dr. Cristian Surcel, Medic primar urologie și Doctor în Ştiinţe medicale, șef Urology Center în cadrul Spitalului Monza.

Cum este experienţa pentru medici

Robotul aduce o serie de beneficii importante și pentru medici, care se traduc, de fapt, într-o calitate superioară a actului medical.

 • confort sporit – chirurgul coordonează robotul de la o consolă, unde stă așezat, ceea ce este extrem de util mai ales în cazul intervenţiilor complicate și de lungă durată;
 • posibilitatea de a interveni în spaţii înguste, cu structuri fine, unde în mod normal este foarte dificil să izolezi porţiunile afectate de funcţiile care trebuie să rămână intacte;
 • posibilitatea de a efectua mișcări de 540 de grade – nepermise mâinii umane –, pentru a interveni din poziţii și în locuri greu accesibile;
 • vizibilitate sporită – robotul poate mări de până la 10 ori imaginea dorită de pe o anumită suprafaţă;
 • scurtarea timpului operator;
 • efectuarea mai multor tipuri de operaţiuni chirurgicale cu ajutorul instrumentelor robotului, ceea ce te ajută să intervii instantaneu pentru orice problemă;
 • risc redus la minimum în ce privește complicaţiile post-operatorii.

Robotul îţi adaugă patru mâini și patru ochi. E un progres semnificativ pentru actul medical, o experienţă prietenoasă, care aduce confort și o stare de bine – atât pentru chirurg, cât și pentru pacient, facilitând evoluţia post-operatorie a acestuia”, povestește Prof. dr. Elvira Brătilă, Medic primar obstetrica-ginecologie, primul chirurg ginecolog care a introdus în România chirurgia robotică da Vinci de sferă urogenitală.

Să rezolvi mult mai simplu cazurile complicate e cu adevărat spectaculos, iar robotul te ajută să faci asta. Bineînţeles, acesta nu ia comanda și nu se substituie în niciun punct medicului. El este un instrument avansat – experienţa, deciziile și responsabilitatea sunt ale medicului în continuare, așa cum este firesc”, adaugă Dr. Rubin Munteanu, Medic primar chirurgie generală, specialist în chirurgie laparoscopică, supraspecializat în chirurgie bariatrică, de tip gastric sleeve și gastric banding.

La noi, robotul da Vinci Xi este pus în mâinile celor mai buni medici, cu experienţă solidă și pregătire internaţională. La noi, roboţii au suflet – sufletul chirurgilor care îi coordonează pentru binele pacienţilor lor.

Mai multe informaţii despre intervenţiile chirurgicale realizate cu ajutorul robotului – găsiţi și aici.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin