Stiri

Premieră medicală realizată de echipa de chirurgie cardiovasculară

Spitalul Monza, cel mai mare spital de chirurgie cardiovasculară și cardiologie intervențională din țară, parte a Grupului Monza România, anunță efectuarea, în premieră națională, a unei intervenții de restabilire a continuității aortei pe traseu extraanatomic. Operația a avut loc pe data de 19 noiembrie 2018, fiind efectuată de echipa medicală coordonată de dr. Călin Popa, medic primar chirurgie cardiovasculară, în cadrul Spitalului Monza.

O pacientă în vârstă de 29 de ani a fost diagnosticată, în urma unor investigații de specialitate, cu malformație complexă de trunchiuri supraaortice și întreruperea continuității aortice la nivel istmic – comportament patologic de coarctație de aortă.

Mai mult decât atât, pacienta prezenta malformații vasculare multiple, hipertensiune arterială la nivelul jumătății superioare a trunchiului (la nivelul trenului superior) și hipotensiune importantă în jumătatea inferioară a trunchiului. Toate aceste afecțiuni conduceau la situația în care organele din jumătatea inferioară a trunchiului  să fie lipsite de aport optim de sânge, ceea ce afecta buna funcționare a organelor interne: ficat, rinichi, intestine, inclusiv la nivelul membrelor inferioare. Acest lucru îi limita drastic capacitatea de a face orice efort fizic, chiar și de a merge.

În situația prezentă, s-a impus o intervenție chirurgicală complexă de restabilire a continuității aortice, efectuată, pentru prima dată în România.

Din cauza modificărilor vasculare ale aortei și ale ramurilor, am ales un tip de refacere a continuității aortice pe traseu extraanatomic, respectiv interpoziția unei proteze vasculare sintetice între aorta ascendentă și traseul toracic al aortei. Intervenția a fost una cu grad mare de complexitate, fiind efectuată utilizându-se circulația extracorporală și oprire cardiacă, iar traseul protezei a fost intrapericardic până la nivelul de implantare”, a menționat dr. Călin Popa, medic primar chirurgie cardiovasculară, în cadrul Cardiac Center din Spitalul Monza.

Intervenția chirurgicală a durat aproximativ 2 ore și jumatate, iar după repornirea inimii pacienta a fost stabilă din toate punctele de vedere. În primele 24-48 ore dupa operație pacienta se află sub atentă monitorizare în departamentul de terapie intensivă, urmând ca apoi să efectueze un tratament de recuperare pe secția clinică.

Dr. Călin Popa, medic primar chirurgie cardiovasculară, este șef de secție Chirurgie vasculară la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza, începând cu anul 2012. Cu o experiență profesională și de studiu acumulată atât în centre universitare din România, cât și din străinătate (Olanda, Polonia și Franța), dr. Călin Popa are o cazuistică operatorie de peste 7.000 de intervenții cardiovasculare.

Share:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Prețuri intervenții