Call center 021.9983

Program L-V:8-20 / S:8-15

Articole

Premiera: Prima operaţie bariatrică cu robotul da Vinci

Prima operaţie de chirurgie bariatrică realizată cu ajutorul robotului da Vinci a avut loc joi, la Spitalul Monza. În premieră, o pacienta în vârstă de 25 de ani,  care suferea de obezitate, a fost operată cu succes, utilizându-se cea mai nouă tehnologie a chirurgiei minim invazive.

chirurgie-bariatrica-da-vinci

Intervenţia medicală care a durat două ore a fost realizată sub coordonarea prof. dr. Giuseppe Spinoglio, șeful departamentului de Chirurgie Generală și Oncologie al Alessandria National Hospital din Italia, alături de întreaga echipă Bari Clinic a Spitalului Monza, formată din: dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală, dr. Lidia Rapeanu, medic specialist chirurgie generală, dr. Anca Ichiman, medic specialist chirurgie generală, dr. Gabriela Zugravu, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă.

Operatia a decurs foarte bine, ne așteptăm la o evoluţie extrem de favorabilă a pacientei, cu o recuperare rapidă și cu o durată de spitalizare de două nopţi post-operator. Nu a fost nevoie să folosim drenaje, sonde nazogastrice, sonde urinare, de aceea și confortul pacientei post-operator va fi unul foarte bun.”, dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală la Spitalul Monza.

Chirurgia robotică da Vinci reprezintă cea mai nouă tehnologie a chirurgiei minim invazive, ulterioară laparoscopiei, în care chirurgul nu operează cu propriile mâini, ci manevrează un robot la distanţă, fiind așezat la o consolă amplasată în sala de operaţii. Sistemul computerizat transformă mișcarea mâinilor în impulsuri transmise braţelor robotice, cu o mare acurateţe.

Avantajele considerabile ale sistemului da Vinci sunt: o vizualizare mai bună a câmpului operator, imagine 3D, mișcarea instrumentelor este mai precisă, iar pentru pacienţi, incizii mai mici, durata de spitalizare redusă, recuperarea rapidă, pierderea sângelui redusă, durerea post operatorie redusă, cât și reluarea rapidă a activităţilor cotidiene.

Chirurgia bariatrică este reprezentată de totalitatea procedeelor chirurgicale care au ca scop scăderea ponderală și se adresează persoanelor care suferă de obezitate. Odată cu scăderea ponderală, se îmbunătăţește semnificativ starea de sănătate, calitatea vieţii și crește încrederea în forţele proprii.

Lasă un răspuns