Call center 021.9983

Articole

Osteotomiile femurului în Pediatrie

Spitalul Monza gazduieste evenimentul organizat de Brain Institute – OSTEOTOMIILE FEMURULUI ÎN PEDIATRIE, organizat

VINERI 11 Octombrie 2019, între orele 12.30 – 19.15 și
SÂMBATĂ 12 Octombrie 2019 între orele 9.00-15.30.

LOCAȚIE: Aula Spitalului Monza ( etajul al 2-lea), Str. Tony Bulandra 27, Sector 2, București

ORGANIZATORI: UMF Carol Davila, BRAIN Institute și Spitalul Monza
Eveniment cu puncte EMC pentru anumite specialităţi.

ÎNSCRIERI: Se fac prin intermediul formularului online. Pentru rezervarea locului este suficient să completaţi o singură dată formularul și veţi fi înscriși în mod automat.

FORMULAR ÎNSCRIERE => https://goo.gl/forms/XhPYUJ6uEsnXxBiQ2

LECTORI:
Dan Cosma, medic primar ortopedie pediatrică, medic primar ortopedie-traumatologie, conferenţiar universitar, UMF “Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca

Gabriel Dinu, medic primar ortopedie-traumatologie, șef de lucrări, UMF “Carol Davila”, București

Stefan Ruianu, medic specialist ortopedie-traumatologie, Spitalul Monza, Bucuresti

Raluca Ghiţă, medic specialist ortopedie pediatrică, Spitalul Monza, București

Florin Safta, medic specialist ortopedie-traumatologie, Spitalul Floreasca, București

Alexandru Thiery, medic primar ortopedie pediatrică, Spitalul Monza, București

TAXA DE PARTICIPARE la ATELIERUL PRACTIC de sâmbătă 12 octombrie 2019 este de 500 RON.

Participarea la CURSUL de vineri 11 octombrie este GRATUITĂ.

Pentru asigurarea locului la cursul de vineri 11 Octombrie este suficient să completaţi formularul o singură dată (!), astfel participarea este asigurată în mod automat, fără a fi necesar să primiţi un e-mail.

Pentru confirmarea participării la atelierul practic de sâmbătă, având în vedere că este un număr limitat de locuri, veţi primi un email cu acceptul participării dumneavoastră până luni 6 octombrie 2019, cel târziu.

E-mailul va conţine datele bancare și contul în care se poate face plata taxei de 500 lei pentru atelierul practic.

Atelierul practic se adresează doar medicilor rezidenţi, specialiști și primari din specialităţile Ortopedie Pediatrică, Ortopedie și Traumatologie și Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, având drept scop diseminarea noţiunilor teoretice și instruirea practică în domeniul osteotomiilor femurale pediatrice conform standardelor internaţionale actuale.

Cursul teoretic se adresează și medicilor radiologie și imagistică medicală, recuperare medicală, anestezie și terapie intensivă, kinetoterapeuţilor, studenţilor la medicină.

Cursul cuprinde o parte teoretică cu durata de 315 minute, constând în prezentarea indicaţiilor generale precum și a celor specific pediatrice, noţiuni de anatomie și biomecanică cu implicaţii practice, principii de fixare și utilizarea plăcilor LCP în cele mai frecvente patologii pediatrice; de asemenea este prezentată pe larg tehnica chirurgicală specifică pentru fiecare din cele trei osteotomii abordate. La finalul părţii teoretice pacienţii vor primi un test constând în 15 întrebări grilă ce vor acoperi principalele aspecte discutate.
Partea a doua, cu o durată de 345 de minute, va fi un atelier practic în care participanţii vor avea ocazia să exerseze pe mulaje de os (sawbone) atât osteotomia intertrohanteriană cât și osteotomia supracondiliană, folosind instrumentarul dedicat inserţiei plăcilor LCP. Participanţii vor fi repartizaţi câte patru la un post de lucru, doi asistând și doi lucrând efectiv, după care, în sesiunea a doua, se vor rota între ei, astfel încât fiecare dintre aceștia să aibă ocazia să efectueze pas cu pas toţi timpii chirurgicali ai unei osteotomii femurale.
Fiecare post de lucru va avea o trusă completă de plăci și șuruburi, broșe ghid, instrumentar de inserţie și motor (drill&saw) precum și un mulaj de femur de dimensiuni pediatrice. La fiecare două mese va fi un instructor cu experienţă în utilizarea plăcilor LCP pediatric hip&condylar, care va ghida participanţii pe parcursul întregului proces.
În final, participanţii vor completa un chestionar de evaluare a prezentărilor și a atelierului practic.

PROGRAM
Vineri 11 octombrie – 315 minute
12:30 – 19:15

12:30 – Sosirea și înregistrarea participanţilor

13:00 – Deschidere: prezentarea cursului și a lectorilor
Orban, Thiery – 15 min

13:15 – Generalităţi despre osteotomii: definiţie, indicaţii generale, indicaţii specifice în pediatrie
Cosma – 30 min

13:45 – Noţiuni de anatomie și biomecanică: CORA, mal-poziţii articulare, disfuncţia braţului forţei
Thiery – 30 min

14:15 – Principii de fixare a osteotomiilor. Utilizarea placilor LCP
Safta – 30 min

14:45 – Pauză de cafea

15:15 – Șoldul spastic: coxa valga si antetorsa
Cosma – 30 min

15:45 – Crouch gait: genu flexum
Thiery – 30 min

16:15 – Alte indicaţii: coxa vara, Legg-Calve-Perthes, genu varum (componentă femurală)
Thiery – 15 min

16:30 – Alte indicaţii: genu valgum (componenta femurală)
Dinu/Ruianu – 30 min

16:45 – Pauză de cafea

17:15 – Osteotomia intertrohanteriană de varizare-derotare
Cosma – 30 min
17:45 – Osteotomia intertrohanteriană de valgizare
Cosma – 30 min

18:15 – Osteotomia supracondiliană de extensie
Thiery – 30 min

18:45 – Test teoretic de verificarea cunostiintelor – 30 min

Sâmbătă 12 octombrie – 345 minute
9:00 – 15:30

9:00 – Deschidere: instrucţiuni de protecţie în timpul workshopului (hands-on)
Cosma

9:15 – LCP pediatric hip plate 100°/140° (I)
Cosma/Thiery/Ghiţă

10:45 – LCP pediatric hip plate 100°/140° (II)
Cosma/Thiery/Ghiţă

12:15 – LCP pediatric condylar plate 90° (I)
Cosma/Thiery/Ghiţă

13:45 – LCP pediatric condylar plate 90° (II)
Cosma/Thiery/Ghiţă

15:00 – completarea chestionarelor de evaluare a cursului; concluzii finale

Informaţii: 0720.585.323; careers@braininstitute.ro

Vă așteptăm cu drag,
Echipa Grupul Monza si BRAIN Institute

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *