Secţia de Oncologie din cadrul Spitalului Monza este locul în care pacienţii pot accesa un serviciu integrat – consult clinic de specialitate, cu suportul unei echipe multidisciplinare care realizează întregul tablou clinic al pacientului. Astfel, la finalul procesului de diagnostic, medicul oncolog poate prescrie un tratament personalizat, ţintit pentru tratarea patologiei de care suferă.
Secţia de Oncologie beneficiază de cele mai moderne dotări, pentru realizarea ședinţelor de chimioterapie în condiţii optime de siguranţă și confort, sub supravegherea personalului specializat.
Schema de tratament este stabilită de către medicul oncolog iar tratamentul este individualizat pentru fiecare caz, în funcţie de caracteristicile histopatologice și imunohistochimice ale tumorii, stadiul clinic și patologiile asociate.
Diagnostic imagistic de înaltă precizie
În cele mai multe cazuri, diagnosticul oncologic este obligatoriu susţinut de investigaţiile imagistice care reușesc să localizeze și chiar uneori să determine natura formaţiunilor canceroase. În cadrul Spitalului Monza, Departamentul de Radiologie și Imagistică medicală are toate resursele tehnologice necesare pentru a efectua întreaga gamă de investigaţii imagistice: Rezonanţă Magnetică, Computer Tomograf, Mamografie, Radiologie clasică și digitală.
Chimioterapie
În secţia de Oncologie din cadrul Spitalului Monza, tratamentele chimioterapice se efectuează după un plan bine determinat, în urma procesului de diagnostic. În funcţie de patologie, tratamentele pot fi administrate pe cale orală sau intravenos, pe perioade determinate de timp, conform planului de tratamant prescris, fiind urmate de screeninguri care verifică răspunsul la tratament.
Pentru un răspuns cât mai eficient, dar și pentru siguranţa și confortul pacientului, chimioterapia pe cale venoasă poate fi administrată prin niște device-uri implantabile, special concepute pentru aceste tipuri de tratamente:
- Cateterul Log Life
- Sistemul port-acces
Aceste device-uri au ca principal scop scăderea riscului de infecţie la care sunt expuși pacienţii oncologici, dar și eliminarea efectului toxic al citostaticelor asupra venelor, acestea ajungând direct în venele mari, unde sunt absorbite rapid în sânge.
Serviciile de chimioterapie precum și device-urile implantabile pot fi efectuate gratuit, în regim de spitalizare de zi, cu bilet de trimitere eliberat de Casa Naţională de Asigirări de Sănătate.
Scopul tratamentelor de chimioterapie poate fi diferit pentru fiecare caz și depinde de tipul de cancer și stadiul acestuia. Chimioterapia poate fi:
- Preoperatorie – neoadjuvantă – (cu scopul de a micșora dimensiunea tumorii înainte de intervenţia chirurgicală);
- Postoperatorie – adjuvantă – (pentru reducerea riscului de recidivă locală sau la distanţă);
- Paliativă (în fazele terminale ale bolii pentru a ameliora simptomele și îmbunătăţi calitatea vieţii pacientei).
Intervenţia chirurgicală
Atunci când parcursul terapeutic impune intervenţia chirurgicală, pacienţii au la dispoziţie o echipă medicală chirurgicală înalt specializată și cu o vastă experienţă în chirurgia oncologică.
Tehnicile chirurgicale abordate urmăresc în primul rând siguranţa pacientului, având la dispoziţie echipe medicale de diverse specialităţi care pot interveni în cazurile mai dificile dar și un rezultat cât mai puţin traumatizant pentru pacient, adică abord chirurgical prin incizii cât mai mici, pentru ca recuperarea să fie cât mai ușor de suportat. Atunci când patologia permite acest lucru, intervenţiile sunt efectuate prin abord minim invaziv, prin chirurgie laparoscopică sau prin chirurgie robotică.
Găsește răspunsurile celor mai frecvente întrebări despre chimioterapie și despre întreg parcursul de tratament în Ghidul pacientului oncologic.