Call center 021.9983

Program L-V:8-20 / S:8-15

Articole

O intervenţie deosebită realizată la Spitalul Monza

Este vorba despre o tumora malignă gigant numită condrosarcom, dezvoltată la nivelul centurii scapulare, cu originea la nivelul osului omoplat. Această tumoră a invadat osul omoplat și se extindea anterior în fosa supra claviculară, înglobând artera și vena sub-claviculară și axilară, plexul brahial, de asemeni pleura la nivelul vârfului plămânului. Anterior, se afla în contact cu artera carotidă stângă și vena jugulară internă.

Complexitatea anatomică a zonei precum și necesitatea extirpării în totalitate a acestei formaţiuni a necesitat o abordare chirurgicală multidisciplinară. În încercarea de a oferi tratamentul optim pentru pacient, s-a constitutit o echipă formată din chirurgi din 3 specailităţi – chirurgie cardiovasculară, ortopedie, și chirurgie plastică. După realizarea unui plan de intervenţie minuţios, menit să ofere o imagine cât mai fidelă a tumorii și a raporturilor acesteia, echipa formată din Dr. Călin Popa, chirurg cardiovascular, ortoped Dr. Tudor Atasiei și chirurg plastician Dr. Bogdan Maciuceanu au realizat o intervenţie de aproximativ 3 ore, în timpul căreia tumora a fost izolată de pe pachetul vascular sub clavicular, de pe artera carotidă și vena jugulară și de la nivelul plexului brahial, după îndepărtarea claviculei (aceasta a fost reimplantată printr-un procedeu de osteosinteză șa sfârșitul intervenţiei) și de asemenea a fost necesară rezecţia osului omoplat. Închiderea plăgii chirurgicale a fost relizată astfel încât regiunea să redobândească o formă cât mai firească. În acets fel, tumora a putut fi realizată în totalitate.

Dincolo de complexitatea operaţiei, reunirea unei astfel de echipe multidiciplinare este o realizare în sine, care exprimă filosofia Spitalului Monza, aceea de a oferi pacienţilor soluţii în situaţii unde acestea sunt greu sau imposibil de găsit.

 

 

Lasă un răspuns