Call center 021.9983

Program L-V:8-20 / S:8-15

Articole

Mit şi adevăr despre protezele de genunchi

Autor: Dr. Dragos Popescu MD, PhD. Chirurg ortoped specializat în chirurgia complexă a genunchiului și artroscopie.

Răspunsuri pentru întrebări frecvente care mi se adresează la consultaţie în legătură cu protezele de genunchi. Sper să vă folosească.

 “Mi-au spus că proteza mea o să dureze 15 ani, este adevărat?”

Protezele de genunchi, ca orice alt implant medical, au o durată de supravieţuire. Cu timpul, fie se degradează fie se descimentează. Când apare acest lucru, trebuie realizată revizia protezei, adică schimbarea acesteia. Datele cele mai fidele despre durata de viaţă a unei proteze sunt registrele de proteze, cel mai faimos fiind cel suedez. Aici sunt publicate datele tuturor protezele puse în ţările respective, statistici care sunt publice și pot fi consultate online. Conform acestor registre, durata de supravieţuire a unei proteze la 10 ani este de 93% iar la 15 ani 86%. Evident, există mulţi factori care influentează aceste date statistice, unii dintre principalii factori fiind vârsta, sexul, greutatea și tipul de activitate.

  “Proteza mea este din titaniu?”

Proteza de genunchi are 3 componente: una fixă metalică încastrată în tibie, o alta metalică cu o formă mai conturată în femur, și între ele un insert de plastic ultrarezistent. Materialul cel mai des folosit pentru părţile metalice este aliajul crom-cobalt. Este rezistent și permite o șlefuire a componentei femurale care scade în timp uzura prin frecare a insertului de plastic- lucru de altfel foarte important pentru o durată mai lungă de supravieţuire a protezei. Titaniul este un material biocompatibil, elastic dar și poros. Aceste calităţi nu îl fac să fie un material ideal pentru proteza de genunchi. Totuși, el poate fi folosit în aliaje speciale mai ales pentru componenta fixă tibială, cel mai des fiind folosit la persoanele cu alergii la metale precum crom, nichel, etc. Ceea ce trebuie menţionat este că pentru proteza de genunchi, spre deosebire de cea de șold, nu s-a găsit un aliaj care să scadă uzura “in vivo” a insertului de polietilenă mai mult decât aliajul clasic crom-cobalt. Aceasta se datorează în special anatomiei mai complexe a genunchiului faţă de șold, practic fiind vorba de 3 articulaţii unite între ele.

  “Domnule doctor, aș vrea o proteză personalizată!”

Personalizarea protezei este de fapt o problemă de marketing. Cum am mai spus cu alte ocazii, nu se “personalizează” proteza ci instrumentele de ghidare pentru implantarea acesteia. Proteza este neschimbată. Într-o proporţie mică de cazuri (aproximativ 5%) este nevoie de această personalizare a ghidurilor de tăiere, dar pentru un chirurg ortoped experimentat este opţională. Evident, costul protezei este mai mare dacă se realizează această “personalizare”. Din punctul meu de vedere, “personalizarea” reală a operaţiei și succesul ei sunt date de experienţa chirurgului ortoped care o realizează.

  “Sunt prea tânără pentru o operaţie de proteză de genunchi?”

Vârsta este un factor important pentru durata de supravieţuire a protezei de genunchi. Cu cât pacientul este mai tânăr, cu atât șansele de supravieţuire ale protezei scad relativ. De ce? Este vorba de “uzura” protezei. Altfel o folosește o persoană de 50 de ani faţă de una de 70 de ani. Nu tuturor pacienţilor li se întâmplă acest lucru, dar este un lucru care trebuie cunoscut înainte de a lua o hotărâre. Practic, este vorba de individualizarea indicaţiei de protezare, experienţa chirurgului ortoped fiind un factor important pentru decizia finală.

  “Sunt prea grasă, mi s-a spus că nu pot să mă operez de proteză de genunchi”

Greutatea în sine nu este o contraindicaţie. Ceea ce trebuie știut este că probabilitatea de a avea o complicaţie după operaţia de protezare în cazul persoanelor cu obezitate severă și morbidă este mai crescută. Spre exemplu, conform studiilor, riscul de infecţie crește de aproximativ 5-7 ori, de la 1-1,5% cât este riscul la o persoană normoponderală.

  “Domnule Doctor, mama este prea bătrână pentru operaţie. Ce altceva putem face?”

Dacă la pacienţii tineri vârsta are un efect negativ asupra duratei de supravieţuire a protezei la cei mai în vârstă nu uzura este problema. Vârstă avansată este asociată cu importante probleme medicale. Deci, sănătatea pacientului este cea care trebue evaluată împreună cu medicul anestezist și eventual alt specialist după caz.

  “Câte zile nu pot să sprijin după operaţia de proteza de genunchi?”

Sub nici o formă nu trebuie să staţi la pat sau să nu mergeţi. Practic, imediat după operaţie se poate merge cu sprijin total în piciorul operat. Evident un mers asistat cu cârje. Mai mult, atât mobilizarea genunchiului cât și exerciţiile de forţă se pot începe la 24 ore după operaţie. De câţiva ani personal folosesc protocoalele moderne de recuperare postoperatorie denumite “Fast-Track”. Acestea au schimbat radical conceptul de recuperare, implicând pacientul în acest proces și educându-l chiar înainte de operaţie astfel ca acesta să știe ce trebuie să facă ulterior.

“Mi s-a spus că protezele parţiale nu ţin, ca una totală este mult mai bună”

Conform registrelor, durata de supravieţuire a unei proteze parţiale este mai mică decât a unei totale. Dar, în general, aceste proteze se folosesc mai des la persoane mai tinere, deci cu posibilitate de a le “uza” mai mare decât cele în vârstă. În momentul când se compară duratele de supravieţuire a unei proteze parţiale și totale în același rang de vârstă (sub 50 de ani spre exemplu), atunci practic nu există diferenţe între ele. Pe de altă parte, riscul de complicaţii al unei proteze parţiale este mult mai mic decât al unei totale, inclusiv cel de infecţie, iar recuperarea este mult mai rapidă. Deci, există avantaje reale ale protezei parţiale. Cel mai important lucru este o corectă indicaţie și execuţie intraoperatorie.

  “As vrea să îmi puneţi cea mai bună și mai modernă proteză!”

Nu există nici o diferenţă în ceea ce fac în România faţă de Spania. Mă refer atât la condiţiile din sala de operaţie și spitalizare, cât și la modelele de proteze pe care le folosesc . Nu fac nici o diferenţă între pacienţii de aici faţă de cei din Spania.

  “Este adevărat că se poate implanta o proteză de genunchi cu ajutorul unui robot, ca în alte operaţii?”

Da, este adevărat. Chirurgia robotică este un pas înainte și în protezarea genunchiului. Practic, crește precizia intraoperatorie de implantare a protezei folosind date anatomice de pe o radiografie și CT ale genunchiului respectiv. Evident, utilizarea robotului crește costurile procedurii.

Mai multe detalii pe www.chirurgiagenunchiului.ro

Lasă un răspuns