Call center 021.9983

Articole

Misiune caritabilă: doctorul Mircea Cotul salvează 10 copii din Cambodgia

misiune caritabila dr mircea cotul

misiune caritabila dr mircea cotul10 copii din Cambodgia, diagnosticaţi cu malformaţii congenitale cardiace, vor fi salvaţi datorită unei misiuni caritabile în care este implicat medicul roman Mircea Cotul, de la Spitalul Monza. Cu peste 1.900 de intervenţii cardiovasculare pediatrice realizate cu succes în România, doctorul Mircea Cotul, șeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică a Spitalului Monza, a ales să salveze viaţa a 10 copii, ale căror intervenţii vor fi realizate la spitalul “Angkor Hospital for Children” din Siem Reap, Cambodgia.

Echipa, coordonată de către Dr. Stefano Marianeschi alături de dr. Mircea Cotul, este formată din 11 cadre medicale, voluntari, proveniţi din Italia, Spania, SUA și România. Proiectul Children’s Heart, al fundaţiei Mission Bambini din Italia, se va desfășura în perioada 3-10 decembrie, în Cambodgia.

Misiunea echipei medicale nu se oprește aici, rolul acesteia fiind și de a instrui echipa medicală din Siem Reap. Această contribuţie fiind cu atât mai importantă pentru o ţară în care chirurgia cardiovasculară pediatrică reprezintă o problemă de sănătate publică.

Încă din anul 2014, fundaţia Mission Bambini a ales să colaboreze cu echipa medicală din cadrul Spitalului Monza, trimiţând în România copii din Albania și Kosovo, cu malformaţii congenitale cardiace. Până în prezent, prin programul internaţional, la Spitalul Monza au fost operaţi 21 de copii.

Sunt bucuros că, prin expertiza noastră, putem salva viaţa unor copii defavorizaţi. Este o misiune grea, însă dusă la bun sfârșit va fi cu atât mai frumoasă. Atât copiii noștri din România, cât și cei din ţări mai puţin favorizate din punct de vedere al centrelor de specialitate, merită cele mai bune tratamente, astfel încât să poată crește sănătoși. Iar, în prezent, la Spitalul Monza din ţară pot spune mândru că putem trata în siguranţă și cu cele mai bune dispozitive copiii cu malformaţii congenitale cardiace.“, explică dr. Mircea Cotul, medic primar chirurgie cardiovasculară.

 

Despre Dr. Mircea Cotul

Dr. Mircea Cotul are o experienţă de 25 ani în chirurgia cardiovasculară la adulţi și este supraspecializat în chirurgie cardiovasculară pediatrică de peste 18 ani. Are cea mai mare experienţă din România în tratamentul chirurgical al malformaţiilor cardiace complexe, în special la nou-născut și copilul mic, cu un număr de peste 1.900 de intervenţii cardiovasculare pediatrice efectuate.

Printre intervenţiile chirurgicale efectuate în premieră de dr. Cotul se numără switch-ul arterial în transpoziţia de vase mari, asociată cu anomalii de origine și traiect al arterelor coronare (coronară unică, coronare cu origine distinctă din același sinus coronarian și coronare cu traiect intramiocardic). Domeniile particulare de interes profesional ale doctorului Cotul sunt corecţia chirurgicală totală a malformaţiilor cardiace complexe în perioada neonatală și abordarea chirurgicală a anomaliilor cardiace complexe la copilul mic (până în 5-6 luni).

 

Dr. Stefano Marianeschi

Dr. Stefano Marianeschi este medic primar cu dublă specializare, prima fiind chirugia cardiovasculară și toracică (Univesritatea din Siena) și medicina și cardiologia sportivă (Universitatea Catolică din Roma).

Post doctorat, a efectuat stagii de formare în Statele Unite ale Americii, la Universitatea din California și Stanford. Dr. Marianeschi și-a desfășurat activitatea în spitale precum Ospedale Bambino Gesù di Roma, Clinica Quisisana din Roma și l’Hesperia Hospital din Modena. Din anul 2011, Dr. Marianeschi este șeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică din Spitalul Niguarda din Milano.  În perioada 2008-2010 a efectuat 18 luni de activitate chirurgicală și de formare profesională a specialiștilor din Spitalul 12 de Octubre e Ramon y Cajal din Madrid.

De asemenea, este medic formator în cadrul Școlii Internaţionale de Cardiochirurgie al Universităţii Bicocca din Milano, medic colaborator al Spitalului Papa Giovanni XXIII din Bergamo și coordonator al proiectelor umanitare de chirurgia cardiacă pediatrică în cadrul Fundaţiei Mission Bambini, Milano. Este autor a circa 120 de lucrări știinţifice, și peste 42 de articole în reviste de specialitate.