Call center 021.9983

Mamografia

Dr. Brândușa Masoud este medic primar radiolog în cadrul Departamentului de Radiologie și Imagistică Medicală al Spitalului Monza, și face parte din echipa multidisciplinară a programului Woman’s Health Academy. Are competenţe în senologie imagistică (mamografie, ecografie și RMN sân) și tomografie computerizată, ecografie generală, imagistică și rezonanţă magnetică.

Mamografia este un examen de sân efectuat cu o doză foarte mică de iradiere și este folosit ca un instrument de diagnostic pentru identificarea tumorilor și chisturilor. Introducerea mamografiei ca metodă de screening a dus la scăderea cu 30% a mortalitaţii cauzate de cancerul de sân. Avantajul major al acestei investigaţii este descoperirea într-o fază precoce a cancerului mamar, ceea ce permite creșterea șanselor de supravieţuire și un tratament conservator.

Întrucât 1/5 dintre cazurile de cancer mamar apar la femeile sub 50 de ani, iar procentul este în creștere, este indicat ca femeile de peste 40 de ani cu risc crescut, precum și cele cu vârsta de peste 50 de ani care nu prezintă factori de risc evidenţi să efectueze mamografii de screening la un interval de unul sau doi ani.

Una dintre temeri în legătură cu mamografia este riscul de iradiere. Este bine de știut faptul că în cazul femeilor care efectuează o mamografie anual, începând cu vârsta de 40 de ani, riscul de a dezvolta ulterior cancer de sân se află în marja incidenţei naturale (9,3%).

Ecografia mamară și IRMN mamară sunt adjuvanţi pentru mamografie.

RMN de sân poate fi util pentru o evaluare ulterioară a rezultatelor pozitive, precum și pentru screeningul de evaluare pre-chirurgicale la pacientele cu cancer de sân cunoscut pentru a detecta orice leziuni suplimentare care ar putea schimba abordarea chirurgicală.

Când este recomandat un examen de sân?

  • În fiecare an, pentru femeile cu vârsta peste 40 ani, care au factori de risc, de exemplu, un cancer de sân anterior sau istoric de cancer similar în familie.
  • Cel puţin la fiecare doi ani la femei care nu au factor de risc.

Mamograful Senographe Essential este special proiectat pentru screening, diagnostic si proceduri intervenţionale. Creat cu o deosebită atenţie îndreptată spre sănătatea femeii, de la investigaţii cu doze minime de iradiere până la o abordare inovatoare și interactivă pentru mamografie, Essential Senographe definește grija pentru calitatea excelentă a imaginilor de diagnostic.

Avantajele mamografului Senographe Essential:

  • Doză minimă de iradiere setată în funcţie de densitatea și structura sâ
  • Randament ridicat. Cu cel mai mare câmp vizual din industria medicală 4 (24 x 31 cm), Senographe Essential permite medicului să aleagă un câmp vizual standard de 19 x 23 cm, care permite investigarea prin imagini la toate dimensiunile/mărimile de sân și cu o calitate excepţională a imaginii.
  • Ergonomie funcţională. Mânerul ergonomic pentru sân ajută la reducerea contracţiei musculare a sâ Designul ergonomic și rotunjit al suportului pentru sân ajută la optimizarea confortului pacientului.
  • Compresie maximă dorită poate fi pre-stabilită și încetinește atunci când sanul se contractă.

În cadrul Spitalului Monza, mamografia digitală este disponibilă la preţul de 200 de lei, sau în cadrul pachetului promoţional care conţine ecografie mamară bilaterală și mamografie digitală bilaterală la preţul de 365 320 de lei.

Dr. Brândușa Masoud