Call center 021.9983

Articole

Interviu cu Dr. Cristian Surcel, Medic primar Urologie

Da Vinci Center – excelență în chirurgia urologică asistată de robotul chirurgical Da Vinci Xi

Interviu cu Dr. Cristian Surcel, medic primar urolog

 Dr. Cristian Surcel – Medic primar urologie, Doctor în Ştiinţe medicale

Experienţa profesională a doctorului Cristian Surcel include o bogată activitate de asistenţă medicală și chirurgie urologică numărând peste 10.000 de intervenţii robotice, deschise și endoscopice. Printre domeniile în care este specializat se numără oncologia urologică, uroginecologia, chirurgia reconstructivă, endourologia joasă și înaltă, urologia generală, ecografia generală.

Dr. Cristian Surcel a coordonat și a participat la peste 20 de proiecte de cercetare la nivel naţional și internaţional. Este asistent universitar la Catedra de Chirurgie Urologică a Institutului Clinic de Uronefrologie și Transplant Renal Fundeni, UMF „Carol Davila”, are un MBA în Management Medical și Sănătate Publică și deţine titlul de „Doctor în Știinţe Medicale”. De asemenea, a susținut peste 150 de conferințe naționale și internaționale.

A urmat peste 50 de cursuri de perfecţionare, programe de pregătire profesională și supraspecializari în ţări precum: America, Belgia, Franţa, Spania, Italia, Suedia, Austria, Elvetia, Anglia și Germania. În ceea ce privește activitatea știintifică, dr. Surcel este autorul și co-autorul a peste 250 de lucrări știinţifice și articole publicate în reviste de specialitate și prezentate în congrese naţionale și internaţionale, este autor a 9 monografii și 18 capitole de carte publicate la nivel naţional și internaţional. De asemenea, este autor de cursuri de pregătire medicală la nivel naţional și internaţional pentru urologi tineri, medici de familie, farmaciști și asistenți medicali.

A susținut peste 100 de conferințe naționale și internaționale în cadrul unor manifestări știintifice prestigioase precum Congresul European de Urologie (EAU), Congresul American de Urologie (AUA), Congresul Societății Internaționale de Urologie(SIU), Congresul Societății Europene de Urologie Oncologică (ESOU) și Congresul De Oncologie Urologică Multidisciplinară (EMUC).
A obținut 8 premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, totodată titlul de Cel mai bun reviewer pentru reviste internaționale prestigioase-distinctie primită atât în anul 2011, cât și în anul 2015 din partea Johns Hopkins University & Engineering and Urologic Society. A fost denumit autorul celui mai bun abstract prezentat în sesiunea cancerului de prostată la Congresul European de Urologie . Este de asemeni reviewer pentru European Urology Focus și European Journal Of Urology (factor de impact 14) – al Asociației Europene de Urologie, Journal of Urology – al Asociației Americane de Urologie și International Journal of Urology al Asociației Japoneze de Urologie.

________________________________________________________

 

Domnule Doctor Cristian Surcel, sunteți unul dintre puținii medici urologi din București care efectuați operații folosind chirurgia robotică. Ce v-a atras la această tehnică?

 

În primul rand m-a fascinat acuratețea mișcărilor pe care robotul da Vinci le poate efectua sub coordonarea mea. Asta se reflectă în calitatea superioară a disecției țesuturilor, excizia milimetrică a tumorilor sau a structurilor bolnave și siguranța actului operator.

Pentru mine contează foarte mult să văd că după operație pacienții se recuperează repede, că își revin complet, că se mobilizează din pat într-un timp foarte scurt, se alimentează singuri, își reiau digestia și in final reintră în activitatea curentă. Mulți pacienți mi-au relatat că au trecut foarte ușor peste actul operator fără dureri semnificative și fără acel discomfort postoperator.

Nu în ultimul rând am apreciat calitățile robotului da Vinci în a-mi ușura actul chirurgical propriu-zis și mă refer aici la calitatea imaginii, vederea tridimensională mărită, poziția ergonomică, manevrabilitatea brațelor și gradele lor de mișcare. Pe scurt, a fost dragoste la prima vedere.

 

Este greu să înveți să operezi cu robotul chirurgical da Vinci? Care sunt etapele prin care ați trecut pentru certificare?

 

Pentru mine chirurgia robotică a venit la momentul potrivit. Făcusem deja peste 11.000 de operații cu grad ridicat de dificultate, deci chirurgia robotică a fost ușor de învățat. Siguranța pe care ți-o oferă experiența cazurilor grele este esențială. La acest lucru se adaugă multiple etape de training în țară și în străinătate cu cei mai buni specialiști în domeniu. De fapt, robotul a ajuns o continuare a mâinilor mele în interiorul bolnavului și nu îl mai percep ca pe un instrument separat între mine și pacient, ci ca o simbioză, un tot unitar.

 

Chirurgia da Vinci este considerată în toată lumea „standardul de aur” pentru prostatectomia radicală. Sunteți de acord cu această afirmație?

Parțial, da, și spun parțial pentru că acest standard de aur nu ar trebui să și-l permită încă orice medic. Pentru ca intervențiile cu da Vinci să fie de succes, este necesară o foarte mare experiență anterioară în operații deschise. Știu că tot ce înseamnă tehnologie prezintă o foarte mare atractivitate, mai ales pentru generațiile tinere, doar că Da Vinci este un instrument care vine sa susțină experiența medicului, nu o poate suplini sau înlocui, cu atât mai mult cu cât vorbim nu doar despre managementul bolii, ci despre cel al complicațiilor care pot apărea și care trebuie corect gestionate. Prin urmare, dacă robotul este folosit de cine trebuie, și nu doar pentru marketing, generează rezultate excepționale, aproape de perfecțiune.

 

În afară de extirparea prostatei, ce alte afecțiuni urologice pot fi tratate cu ajutorul chirurgiei robotice?

Teoretic orice afecțiune se poate trata folosind robotul Da Vinci. Totuși robotul nu operează singur ci este permanent coordonat de chirurg. Măiestria chirurgului se transmite robotului și nu invers. În mâinile unui specialist valoros robotul este util în realizarea unui act medical performant, altfel este doar un instrument tehnic. Pe lângă excizia prostatei, cu robotul Da Vinci se pot trata tumorile renale și vezicale, anumite malformații precum sindromul de joncțiune pieloureterală (pieloplastia) și cele care privesc implantarea uretero-vezicală (reimplantările uretero-vezicale), adenoamele de prostată voluminoase, prolapsurile genitale etc.

 

Considerați că intervențiile robotice reprezintă viitorul în chirurgie?

Cred ca robotul da Vinci deja reprezintă o parte importantă din trecut, prezentul și cu siguranță si viitorul în urologie.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *