Descrisă în literatura de specialitate cu mai mult de 300 de ani în urmă, endometrioza este o boală progresivă, de multe ori debilitantă care afectează ȋntre 10% până la 15% dintre femei în timpul anilor de reproducere, în 30%-50% dintre cazuri ducând la infertilitate. Leziunile de endometrioză apar atunci când celulele mucoasei uterului cresc în afară uterului, frecvent în regiunea pelvină. Implanturile ajung să infiltreze în zone mai profunde formând noduli endometriozici care provoacă aderenţe cu organele din apropiere.
Excizia chirurgicală a leziunilor endometriale este tratamentul cel mai eficient, cu beneficii notabile în ce privește managementul durerii, în îmbunătăţirea statusului reproductiv al femeii și în prevenirea recurenţelor. Pentru că este o formă de chirurgie extinsă, ce excede un anumit organ și uneori chiar zona pelvină, conduita chirurgicală a endometriozei își găsește sens atunci când patologia este perfect înţeleasă de către medicul sau echipa care face managementul chirurgical al bolii.
Chirurgia minim invazivă s-a impus ca „standard de aur” în tratamentul bolii. Cea mai nouă abordare, chirurgia robotică, este un viitor ce deja a devenit realitate și în România. Primul chirurg ginecolog care a realizat intervenţii chirurgicale cu platforma robotică da Vinci, Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică ginecologie, explică:
“Atunci când m-am așezat la consola robotului, la primele intervenţii realizate robotic, am simţit că mă aflam acolo “de când lumea”. Trecând anterior prin toate formele de chirurgie pelvică, pe cale clasică, vaginală, apoi laparoscopică, am simţit că această nouă tehnologie-robotică-redă cel mai bine conceptul minim invaziv, mă ajută să îmi depășesc limitele și să îmi maximizez abilităţile chirurgicale. Spre deosebire de chirurgia deschisă unde chirurgul are doar acces digital, în cadrul chirurgiei robotice camera 3D are acces în zone profunde din pelvis, conferind chirurgului o bună vizibilitate și o mare libertate de mișcare. În chirurgia endometriozei, chirurgia robotică a adus rezultate net superioare. Vorbind despre o patologie a femeii de cele mai multe ori aflate în perioada fertilă, acurateţea oferită de rezecţia robotică a adus beneficii notabile. Scopul intervenţiei chirurgicale este de a exciza complet și extins leziunile endometriale, păstrând intacte zonele implicate în reproducere, dacă vorbim despre paciente care își doresc o sarcină. Libertatea de mișcare și instrumentarul fiabil ne ajută în a afectua un act chirurgical de mare precizie”.
Privind către aplicaţiile sale și în alte discipline, iată ce beneficii aduce platforma da Vinci Xi în chirurgia ginecologică, în speţă în chirurgia endometriozei. Am sintetizat, într-un stil clasic, dar în limbaj “future-oriented”, atributele acestei tehnologii superioare:
“Ne-am transformat robotul dintr-un aliat într-un prieten. Când deprinzi această nouă formă de chirurgie înţelegi pe deplin “gentileţea” actului chirurgical și îţi modulezi tu însuţi stilul. Împrumuţi precizia robotului chirurg, iar el de la tine pare a învăţa “blândeţea”. Când pătrunzi ofensiv în ţesuturi, ţesutul pare a riposta, de aceea am încercat să luăm ce-I mai bun din toate tehnicile chirurgicale. Gesturile chirurgicale sigure în spaţii minuscule, printre structuri vasculare și nervoase care trebuie protejate, o experienţă ce pare la prima vedere SF, aduce rezultate concretizate în recuperarea rapidă și o calitate bună a vieţii pacientelor după intervenţia chirurgicală.” subliniază Prof. Dr. Elvira Brătilă.
“Incizii în 5Xpuncte”. Așa am putea simplifica, într-o convenţie de limbaj “future-oriented”, experienţa robotului da Vinci Xi. Lucrurile s-au simplificat pentru pacient: traumă minimă, risc scăzut de complicaţii, durere post-operatorie diminuată, toate acestea înseamnă timp mai scurt de recuperare și reluarea rapidă a activităţilor obișnuite pentru pacienţi. Faptul că în 3-4 zile pacientul își poate relua viaţa într-o speranţă similară cu a oricărui om, după oricare altă intervenţie chirurgicală, este o mare șansă pentru pacientele ce suferă de endometrioză, iar pentru echipa medicală un pas înainte, un viitor devenit deja prezent!