Call center 021.9983

Sleeve gastric (micșorarea stomacului)

Despre operaţia de sleeve gastric

Operaţia de gastric sleeve (micșorare de stomac, gastrectomie longitudinală) este cea mai recent apărută procedura în cadrul intervenţiilor bariatrice. Popularitatea ei a crescut necontenit, atât în rândul pacienţilor, cât și al chirurgilor, din câteva motive importante:

  • Nu modifică circuitul fiziologic al alimentelor prin intestin, prin urmare nu are un mecanism malabsorbtiv, și nu presupune suplimente nutritive și vitaminice pe toată durata vieţii
  • Presupune mai puţine secţiuni și anastomoze digestive decât bypassul gastric, ceea ce determină un timp de operaţie mai scăzut, și, de asemeni, un risc mai mic de complicaţii
  • Rezultatele sunt sensibil comparabile cu ale bypassului gastric, atât în termeni de scădere ponderală, cât și în ceea ce privește remisia simptomatologiei de însoţire a obezităţii, de tipul hipertensiunii arteriale, diabetului zaharat sau apneei în somn, și sunt superioare rezultatelor inelului gastric.

Intervenţia constă în îndepărtarea unei importante porţiuni din stomac, partea exterioară. Astfel, se modifică forma stomacului, el transformându-se dintr-un sac cu volumul de până la 2 litri, într-un tub îngust, al cărui volum iniţial este de aproximativ 100 ml. scăderea ponderală realizându-se prin mai multe mecanisme. În primul rând, cantitatea de mâncare ingerată la o masă va fi mult scăzută, acesta reprezentând caracterul restictiv al intervenţiei. În plus, operaţia îndepartează fundusul gastric, parte a stomacului responsabilă de secreţia unui hormon numit grelină, dovedit a avea un rol major în apariţia senzaţiei de foame (mecanismul hormonal). Astfel, pacienţii cu gastric sleeve nu numai că mînâncă mai puţin, dar resimt și mai putin, câteodată deloc, senzaţia de foame.

Avantajul sleevului gastric

Avantajele acestei intervenţii faţă de alte operaţii restrictive, cum ar fi inelul gastric, este că întregul tub gastric se umple atunci când mancaţi, așa încât veţi resimţi o senzaţie de saţietate, mai degrabă decât o senzaţie de obstrucţie. De fapt, pe termen lung, veţi constata că nu veţi avea intoleranţă la niciun fel de alimente, cu alte cuvinte veţi putea mânca orice doriţi, chiar dacă în cantităţi reduse și mâncând încet.

Se poate spune că sleevul gastric, comparativ cu inelul gastric, se asociază cu o alimentaţie mai putin obstructivă, o scădere ponderală mai importantă și mai rapidă, fără prezenţa unui corp străin, fără necesitatea ajustărilor . Faţă de bypassul gastric, are avantajul unei absorbţii normale a nutrienţilor, fără necesitatea de suplimente nutritive sau vitaminice și fără unele dintre complicaţiile posibile ale bypassului (ulcere stomale, ocluzii intestinale).

După operaţia de sleeve gastric

În cele mai multe cazuri, în seara zilei în care a avut loc operaţia, pacientul revine la salon, dar este posibil ca în cazuri selecţionate de medicul anestezist, în funcţie de vârsta și de gravitatea bolilor asociate, să vă petreceţi prima noapte în salonul de supraveghere postoperatorie. Sonda nazogastrică va fi retrasă la câteva ore dupa operaţie, și apoi veţi putea bea mici cantităţi de apă rece. Vă veţi putea da jos din pat și merge singur la toaletă. Veţi primi un nivel adecvat și personalizat de analgezie (tratamentul durerii postoperatorii). Evident, puteţi fi vizitat, dar vizitele în salonul de recuperare postoperatorie este de dorit să fie de scurtă durată, urmând să vă reîntâlniţi cu familia atunci când vă veţi reîntoarce în salonul dumneavoastră. Nu este necesar ca vreun membru al familiei să își petreacă noaptea alături de dumneavostră. Veţi fi supravegheat în permanenţă de asistente medicale extrem de bine pregătite și veţi avea la dispoziţie o sonerie prin care să le solicitaţi prezenţa în orice moment.

Veţi petrece în spital 2 nopţi. Dacă puteţi bea o cantitate suficientă de lichide, nu aveţi dureri intense sau greaţă, vă puteţi pregăti pentru externare. O dată cu documentele medicale, veţi primi o reţetă și recomandări despre tratamentul și dieta pe care le aveţi de urmat în perioada următoare.

Evaluarea progreselor dumneavoastră în termeni de scădere ponderală, dar și a consecinţelor pe care această slăbire rapidă a avut-o asupra stării dumneavoastră de sănătate generală, se face la intervale de 3 luni, 6 luni, și un an, și ulterior, ori de câte ori va fi necesar. Cu această ocazie va trebui să faceţi și niște analize, prin care urmărim posibile dezechilibre nutriţionale sau vitaminice și evident, vom încerca să le corectăm.

Secured By miniOrange