Interventii

Sleeve gastric (micșorarea stomacului)

Despre operația de sleeve gastric

Operația de gastric sleeve (micșorare de stomac, gastrectomie longitudinală) este cea mai recent apărută procedura în cadrul intervențiilor bariatrice. Popularitatea ei a crescut necontenit, atât în rândul pacienților, cât și al chirurgilor, din câteva motive importante:

  • Nu modifică circuitul fiziologic al alimentelor prin intestin, prin urmare nu are un mecanism malabsorbtiv, și nu presupune suplimente nutritive și vitaminice pe toată durata vieții
  • Presupune mai puține secțiuni și anastomoze digestive decât bypassul gastric, ceea ce determină un timp de operație mai scăzut, și, de asemeni, un risc mai mic de complicații
  • Rezultatele sunt sensibil comparabile cu ale bypassului gastric, atât în termeni de scădere ponderală, cât și în ceea ce privește remisia simptomatologiei de însoțire a obezității, de tipul hipertensiunii arteriale, diabetului zaharat sau apneei în somn, și sunt superioare rezultatelor inelului gastric.

Intervenția constă în îndepărtarea unei importante porțiuni din stomac, partea exterioară. Astfel, se modifică forma stomacului, el transformându-se dintr-un sac cu volumul de până la 2 litri, într-un tub îngust, al cărui volum inițial este de aproximativ 100 ml. scăderea ponderală realizându-se prin mai multe mecanisme. În primul rând, cantitatea de mâncare ingerată la o masă va fi mult scăzută, acesta reprezentând caracterul restictiv al intervenției. În plus, operația îndepartează fundusul gastric, parte a stomacului responsabilă de secreția unui hormon numit grelină, dovedit a avea un rol major în apariția senzației de foame (mecanismul hormonal). Astfel, pacienții cu gastric sleeve nu numai că mînâncă mai puțin, dar resimt și mai putin, câteodată deloc, senzația de foame.

Avantajul sleevului gastric

Avantajele acestei intervenții față de alte operații restrictive, cum ar fi inelul gastric, este că întregul tub gastric se umple atunci când mancați, așa încât veți resimți o senzație de sațietate, mai degrabă decât o senzație de obstrucție. De fapt, pe termen lung, veți constata că nu veți avea intoleranță la niciun fel de alimente, cu alte cuvinte veți putea mânca orice doriți, chiar dacă în cantități reduse și mâncând încet.

Se poate spune că sleevul gastric, comparativ cu inelul gastric, se asociază cu o alimentație mai putin obstructivă, o scădere ponderală mai importantă și mai rapidă, fără prezența unui corp străin, fără necesitatea ajustărilor . Față de bypassul gastric, are avantajul unei absorbții normale a nutrienților, fără necesitatea de suplimente nutritive sau vitaminice și fără unele dintre complicațiile posibile ale bypassului (ulcere stomale, ocluzii intestinale).

După operația de sleeve gastric

În cele mai multe cazuri, în seara zilei în care a avut loc operația, pacientul revine la salon, dar este posibil ca în cazuri selecționate de medicul anestezist, în funcție de vârsta și de gravitatea bolilor asociate, să vă petreceți prima noapte în salonul de supraveghere postoperatorie. Sonda nazogastrică va fi retrasă la câteva ore dupa operație, și apoi veți putea bea mici cantități de apă rece. Vă veți putea da jos din pat și merge singur la toaletă. Veți primi un nivel adecvat și personalizat de analgezie (tratamentul durerii postoperatorii). Evident, puteți fi vizitat, dar vizitele în salonul de recuperare postoperatorie este de dorit să fie de scurtă durată, urmând să vă reîntâlniți cu familia atunci când vă veți reîntoarce în salonul dumneavoastră. Nu este necesar ca vreun membru al familiei să își petreacă noaptea alături de dumneavostră. Veți fi supravegheat în permanență de asistente medicale extrem de bine pregătite și veți avea la dispoziție o sonerie prin care să le solicitați prezența în orice moment.

Veți petrece în spital 2 nopți. Dacă puteți bea o cantitate suficientă de lichide, nu aveți dureri intense sau greață, vă puteți pregăti pentru externare. O dată cu documentele medicale, veți primi o rețetă și recomandări despre tratamentul și dieta pe care le aveți de urmat în perioada următoare.

Evaluarea progreselor dumneavoastră în termeni de scădere ponderală, dar și a consecințelor pe care această slăbire rapidă a avut-o asupra stării dumneavoastră de sănătate generală, se face la intervale de 3 luni, 6 luni, și un an, și ulterior, ori de câte ori va fi necesar. Cu această ocazie va trebui să faceți și niște analize, prin care urmărim posibile dezechilibre nutriționale sau vitaminice și evident, vom încerca să le corectăm.

Prețuri intervenții