Call center 021.9983

RM stress

Rezonanţa Magnetică cardiovasculară este cea mai fidelă și mai avansată metodă de vizualizare și de evaluare funcţiei inimii. Este o metodă modernă, cu o tehnică extrem de avansată ce utilizează softuri dedicate pentru descrierea detaliată a morfologiei inimii și a forţei sale. Valorile rezultate cât și raportul final vor ghida tratamenul afecţiunii care se investighează, iar studiile cele mai actuale au demonstrat că rezultatul RM are valoare prognostică asupra supravieţuirii dar și asupra evenimentelor cardiovasculare.

 

Departamentul de Imagistica Medicala al Spitalului Monza pune la dispozitia pacientilor nostri tehnici ultramoderne de screening cardiac. In prezent, cea mai moderna si fidela metoda de evaluare a functiei inimii este RMul cardiac (RMC). RMC se remarca printr-o rezolutie excelenta a imaginilor achizitionate, oferind o interpretare extrem de fidela a parametrilor de morfologie si dinamica cardiaca, cu o specificitate comparabila doar cu probele de anatomie patologica. Se realizeaza astfel o reconstructie in detaliu a anatomiei inimii, cu evidentierea in cele mai mici detalii a structurilor sale si permite evaluarea impactului acestora asupra functiei de ansamblu a inimii.

 

In plus, tehnica RMC foloseste algoritmi de ultima generatie ce ii confera proprietati unice in imagistica cardiac si anume evaluarea ariilor de cicatrice de la nivelul inimii. Secventele de LGE, cum sunt numite in termeni medicali, se realizeaza dupa administrarea intravenoasa a unei substante non-toxice care se fixeaza acolo unde celule din muschiul inimii au fost inlocuite de fibroza (de ex dupa un infarct miocardic sau dupa o inflamatie miocardica) si permite estimarea procentuala a gradului de fibroza a inimii. Studiile din literatura de specialitate demonstreaza ca aceasta valoare are un important rol prognostic pentru evenimentele cardiace viitoare sau pentru estimarea riscului de moarte subita de origine cardiaca.

Acest articol isi propune sa prezinte cel mai modern update al  tehnicii de RMC pentru estimarea riscului de evenimente coronariene pentru urmatorii 5 ani, ce determina cea mai moderna tehnica de screening cardiac, disponibila acum si in Romania prin Spitalul Monza, si anume tehnica de RM cardiac de stress.

 

RMC de stress se indica la o persoana aparent sanatoasa dar cu factori de risc cardiovasculari (fumat, hipertensiune arteriala, sedentarism sau greutate corporala excesiva, hipercolesterolemie, etc) pentru a evidentia precoce o afectare a vaselor inimii, care ar putea determina brusc evenimente cardiace nefaste. Din fericire, in zilele noastre, medicina din Romania dispune de metode de screening cardiac, asa cum este RMC de stress, care identifica cu precizie o eventuala boala cardiaca ischemica, inainte ca ea sa se manifeste prin angina, infarct miocardic sau moarte subita. De asemenea, RMC de stress demonstreaza o utilitate remarcabila la pacienti cunoscuti deja cu o afectare a vaselor coronariene si la care este indicat by-passul aorto-coronarian, RMNul fiind un instrument extrem de util in stabilirea strategiei chirurgicale.

RMC de stress este o investigatie care se desfasoara sub monitorizarea unei echipe medicale formata din radiolog si cardiolog. Cele 2 specialitati isi imbina expertiza si ofera o analiza complexa si multifatetata a fiecarui caz studiat. Aceasta colaborare este dovedita a fi extrem de utila si eficienta in realizarea unei evaluari complete in RMC de stress.

Achizitia imaginilor de stress se realizeaza dupa administrarea pe cale intravenoasa a unei substante vasodilatatoare, numita adenozina. Aceasta substanta este inactivata de organism in aproximativ 20 de secunde, ceea ce face necesara administrarea continua timp de 3 minute, pentru obtinerea unei vasodilatatii optime. Adenozina nu se administreaza la persoane care sufera de astm bronsic sau care au fost diagnosticati cu tulburari cardiace de conducere a impusului electric. Un test RMC cu adenozina este considerat pozitiv daca se observa criterii de ischemie sau suferinta a muschiului inimii dupa administrarea adenozinei. O zona in hiposemnal pe imaginile de stress la nivelul peretilor inimii sugereaza suferinta a unui vas al inimii care iriga acea regiune si indica necesitatea unor investigatii suplimentare de tipul coronarografiei si chiar implantarea unui stent coronarian in acel teritoriu.

RMC de stress este o investigatie medicala care nu necesita internare, el putandu-se efectua cu programare tip ambulator. Achizitia de imagini dureaza aproximativ 50 de minute iar rezultatul este oferit a 2a zi. De asemenea, la cerere, se poate programa o discutie amanuntita cu echipa medicala (radiolog si cardiolog) si viziona toate secventele achizitionate.

Secured By miniOrange