Interventii

Inelul gastric

Despre inelul gastric

Inelul gastric este un dispozitiv circular, reglabil, de silicon care se montează laparoscopic în jurul părții superioare a stomacului. Această opererație este una dintre cele mai puțin invazive proceduri bariatrice, din moment ce nici stomacul și nici intestinul nu sunt tăiate, iar alimentele își urmează drumul fiziologic. În plus, procedura este complet reversibilă. Prin această manevră, stomacul este împărțit în două compartimente: unul superior, de mici dimensiuni, și unul inferior, mult mai mare. Practic, după operație stomacul capătă forma unei clepsidre inegale.

Mecanismul scăderii în greutate este cel restrictiv. Alimentele ingerate ajung într-o primă etapă în punga superioară, de mici dimensiuni și astfel apare foarte repede senzația de sațietate. De abia mai târziu alimentele din punga superioară trec treptat în cea inferioară și își continuă drumul obișnuit către intestin. În acest fel pacientul se satură foarte repede, senzația de sațietate este persistentă, iar cantitățile de mâncare care pot fi ingerate la o masă sunt mult reduse, iar digestia lor este încetinită.

Avantajele inelului gastric

 • Este o intervenție reversibilă: dimensiunile și forma stomacului revin la normal dacă inelul este îndepărtat.
 • Nu presupune secționarea și îndepărtarea vreunei porțiuni a stomacului sau a intestinelor, prin urmare nu modifică anatomia abdominală și nici circuitul fiziologic al alimentelor.
 • Dimensiunea inelului este ușor ajustabilă printr-o simplă operațiune de calibrare, care constă în introducerea prin intermediul unui ac fin a unei cantități mici de ser fiziologic într-un dispozitiv situat subcutanat, numit port, obținându-se astfel „strângerea” inelului, sau operațiunea inversă, dacă se dorește „lărgirea” lui.
 • Nu există probleme de malabsorbție, nu se asociază cu deficiențe vitaminice, prin urmare nu necesită administrarea de suplimente nutritive după operație.
 • Spitalizare de scurtă durată, în medie 1 zi.
 • Recuperare postoperatorie rapidă, cu posibilitatea reluării activității în decurs de maxim o săptămână.
 • Cea mai mică rată de complicații postoperatorii.

 

După operația de montare a inelului gastric

 • În seara zilei în care a avut loc operația, pacientul revine în salon și va putea să bea mici cantități de apă rece. Se va putea da jos din pat și va merge singur la toaletă. Va primi un nivel adecvat și personalizat de analgezie (tratamentul durerii postoperatorii). Evident, poate fi vizitat.
 • A doua zi va continua să bea lichide reci (apă plată, ceai sau cafea fără zahar, supă strecurată) și, în general, în jurul prânzului va putea fi externat.
 • În primele 3 zile postoperator pacientul poate consuma doar lichide reci sau la temperatura camerei. Ulterior, treptat, se va trece la alimente pasate, pentru minim trei săptămâni. După o lună de la intervenție pacientul va începe să consume alimente solide.
 • Cheia succesului acestui tip de intervenție bariatrică este relația de lungă durată a pacientului cu medicul curant. Curba ponderală trebuie atent urmărită, iar din timp în timp inelul trebuie calibrat, după necesități.
 • Procedura de calibrare este simplă și nedureroasă. Ea presupune introducerea sau respectiv extragerea unei mici cantități de ser fiziologic în dispozitivul port, prin intermediul unui ac foarte fin, ceea ce va micșora sau respectiv mări diametrul inelului.

 

Revizia după inelul gastric

Inelul gastric (gastric banding-ul în denumirea sa anglo-saxonă) este un procedeu larg răspândit în lume, cu certe avantaje, dar cu indicații mai limitate decât se credea în urmă cu câțiva ani. Știm astăzi că cel puțin 20% dintre pacienții cu bună indicație pentru inel reușesc să „păcălească” dispozitivul și să recâștige în greutate.

Importanța reviziei după inelul gastric

Un alt procent de pacienți (greu de aproximat cât de mare) probabil că nu aveau de la început indicație pentru inel, dar, din diferite motive, aceasta a fost procedura care s-a efectuat (fie pentru că pacientul nu a acceptat altă opțiune, fie pentru că echipa chirurgicală nu efectua decât această operație). Mai există o categorie a celor care nu se mai prezintă la doctor pentru calibrarea inelului, astfel încât ratează din acest motiv șansa să devină normoponderali. După câțiva ani se hotărăsc să reia lupta cu greutatea, dar consideră că inelul este o procedură ineficientă.

Prețuri intervenții