Call center 021.9983

Cancerul colorectal

Cancerul colorectal – cancerul colonului şi rectului – este ca frecvenţă al treilea tip de cancer atât la
bărbaţi cât şi la femei. Colonul şi rectul alcătuiesc intestinul gros. Funcţia lor principală este de a absorbi apa și electroliţii conţinuţi în alimentele digerate și de a elimina reziduurile solide. Cancerul de colon apare la nivelul mucoasei peretelui intestinal şi se poate extinde la ganglionii limfatici, la organele învecinate sau, în stadii avansate ,la organe aflate la distanţă.
Simptomele cancerului colorectal pot include: prezenţa sângelui în scaun, constipaţie, subţierea scaunului, disconfort în momentul actului defecaţiei sau necesitatea urgentă de a merge la toaletă fără eliminarea scaunului, scădere în greutate inexplicabilă, balonare, oboseală cronică. De multe ori în stadiile precoce ale bolii aceste manifestări sunt deseori șterse, putând fi cu ușurinţă neglijate de pacienţi.


Singurul tratament capabil să ofere vindecarea sau o supravieţuire cât mai îndelungată este tratamentul chirurgical. În stadii precoce tratamentul chirurgical este suficient, în stadii avansate, i se asociază și alte tratamente precum chimioterapia și radioterapia. Intervenţiile chirurgicale pentru cancer colorectal pot fi efectuate la ora actuală prin mai multe căi de abord: deschis (chirurgia clasică, asociată cu incizii largi, pierdere de sânge intraoperatorie mai mare, durere postoperatorie mai intensă) sau minimal-invaziv (laparoscopic sau robotic).
Chirurgia robotică a luat o amploare deosebită în ultimul deceniu, fiind una dintre cele mai revoluţionare aplicaţii ale procesului tehnologic în medicină. Dezvoltarea chirurgiei robotice îşi are originea în limitele chirurgiei laparoscopice: vedere bidimensională, fără percepţia în profunzime a câmpului operator, instrumente drepte (nearticulate), cu grade de libertate limitate, transmiterea şi amplificarea tremorului fiziologic al mâinii chirurgului la varful instrumentului. Toate aceste dezavantaje, precum şi curba de învăţare lungă în proceduri chirurgicale mai dificile (așa cum sunt și intervenţiile chirurgicale pentru cancer colo-rectal) au dus la folosirea limitată a acestei căi de abord, cu excepţia câtorva domenii în care chirurgia laparoscopică a devenit „gold standard“: colecistectomia laparoscopică, tratamentul chirurgical al sarcinii ectopice, abordul chisturilor ovariene benigne.
Chirurgia robotică vine să compenseze toate aceste limite ale chirurgiei laparoscopice, aducând o imagine tridimensională, maximizarea de 10 ori a câmpului operator, amplificarea dexterităţii, precizie chirurgicală îmbunătăţită şi confort ergonomic pentru chirurg. Toate aceste avantaje tehnice oferite de sistemul robotic permit abordarea unor proceduri chirurgicale complexe, care pot fi efectuate acum sigur şi eficace, cu mai puţine complicaţii, scăderea timpului de spitalizare şi rezultate îmbunătăţite.
Principala indicaţie a abordului robotic este reprezentată de cancerele pelvine – cancerul de rect, prostată și cancerele ginecologice, in care abordul laparoscopic este considerat dificil, datorită particularităţilor anatomice ale acestei zone (spaţiu ȋngust, adânc, inextensibil). Se consideră că toate cancerele colorectale au indicaţie de abord robotic, cu excepţia tumorilor extinse la organele din jur care implică o rezecţie multiorgan și cazurile cu carcinomatoză peritoneală ce dispun de protocoale specifice de tratament. Abdomenul operat nu reprezintă o contraindicaţie pentru abordul robotic.
Abordul robotic în cancerul colorectal este asociat cu o pierdere de sânge redusă, reluarea mai rapidă a tranzitului intestinal, durere postoperatorie redusă, revenirea rapidă la o dietă normală, durată redusă de spitalizare, recuperare rapidă și nu în ultimul rând, mai puţine complicaţii postoperatorii. Principalul avantaj al abordului robotic în cancerul de rect este reprezentat de posibilitatea prezervării nervilor pelvini (datorită vizibilităţii mult îmbunătăţite şi a manevrabilităţii crescute a instrumentelor robotice), fapt care se traduce postoperator printr-o incidenţă scăzută a complicaţiilor urinare şi sexuale.
• Revenirea rapidă la o dietă normală
• Durere postoperatorie redusă
• Pierdere de sânge redusă
• Risc scăzut de infectare
În ceea ce privește chirurgia cancerului de rect rezultatele obţinute până în prezent demonstrează o supravieţuire comparabilă celei din chirugia deschisă, scăzând semnificativ numărul de complicaţii urinare și sexuale datorită evidenţierii și conservării plexului nervos hipogastric.

Secured By miniOrange