Call center 021.9983

Bypass coronarian

Bypass-ul coronarian este o intervenţie de revascularizare folosită pentru a îmbunătăţi fluxul sanguin al inimii la pacienţii cu afecţiuni severe ale arterelor coronare. Aceasta este una dintre cele mai frecvente operaţii pe cord deschis realizate în lume, iar medicii care o realizează se numesc chirurgi cardiotoracici.

Afecţiunile arterelor coronare apar atunci când aceste artere care aduc sânge pentru mușchiul cardiac (numite artere coronariene) devin blocate datorită obstrucţiei cu un material numit placă ce se formează în interiorul vasului de sânge. Dacă blocajul este sever, pot apărea dureri toracice (numite și angină pectorală), dificultăţi de respiraţie și, în unele cazuri, infarct miocardic.

În timpul acestei operaţii, o venă sau o arteră sănătoasă este recoltată din altă parte a corpului și grefată pe artera bolnavă. Vena sau artera grefată ocolește porţiunea blocată din artera coronară, în timp ce acest nou pasaj va aduce sânge bogat în oxigen pentru mușchiul cardiac. Pot fi înlocuite până la patru artere coronare în timpul unei intervenţii de bypass.

Pentru bypass-urile aortocoronariene pot fi utilizate grefoane arteriale sau venoase prelevate de la pacient. Grefoanele arteriale sunt mai dificil de recoltat și au o disponibilitate mai redusă. Utilizarea lor este însă foarte avantajoasă pentru pacient, întrucât ele funcţionează corespunzător o perioadă mai lungă de timp (patentă mai bună pe termen lung) în comparaţie cu grefoanele venoase. În serviciul nostru se utilizează de rutină grefoane arteriale multiple, inclusiv la pacienţii diabetici, pentru optimizarea rezultatelor chirurgicale pe termen lung.

Bypass-ul coronarian nu poate fi făcut oricărui pacient cu arterele coronare bolnave. Multe persoane cu aceste afecţiuni pot fi tratate prin alte mijloace, cum ar fi schimbarea stilului de viaţă, medicamente sau alte proceduri de revascularizare (numite angioplastii).

De asemenea, poate fi o opţiune de tratament dacă pacientul are un blocaj sever pe o arteră coronară mare ce alimentează cu sânge o zonă importantă din mușchiul cardiac, mai ales dacă acţiunea de pompare a inimii a fost deja afectată. Poate fi o opţiune și dacă blocajul coronarian nu poate fi rezolvat prin angioplastie, în această situaţie bypass-ul fiind considerat cel mai eficient.

Postoperator

Dacă pacientul este candidat pentru bypass coronarian, scopurile intervenţiei sunt următoarele:

  • îmbunătăţirea calităţii vieţii și scăderea frecvenţei crizelor de angină pectorală sau a altor simptome ale bolilor coronariene;
  • reluarea unui stil de viaţă mai activ;
  • îmbunătăţirea capacităţii de pompare a inimii dacă aceasta a fost afectată de un infarct miocardic;
  • scăderea riscului de apariţie a infarctului miocardic (la unii pacienţi, cum sunt cei cu diabet zaharat);
  • îmbunătăţirea șanselor de supravieţuire.

Repetarea operaţiei poate fi necesară dacă artera sau vena grefată devine blocată, sau dacă un nou blocaj se dezvoltă în alte artere care anterior erau sănătoase. Administrarea medicaţiei conform reţetei și schimbarea modului de viaţă pot duce la scăderea șanselor de blocare a arterei grefate.

La pacienţii care sunt candidaţi pentru acest tip de chirurgie, rezultatele sunt de obicei excelente, 85% dintre ei având o reducere semnificativă a simptomelor, un risc mai mic pentru infarct miocardic ulterior și scăderea riscului de deces în următorii 10 ani de la operaţie.

Secured By miniOrange