Interventii

Balonul gastric

Balonul gastric este un dispozitiv medical confecționat din silicon și umplut cu aer sau soluție salină, cu capacitatea de 400-700 ml. Prin ocuparea de către balon a circa două treimi din volumul stomacului apare senzația de sațietate precoce, ceea ce determină un aport alimentar scăzut și scăderea în greutate.

Balonul gastric este recomandat pacienților cu BMI peste 27, celor care refuză sau au contraindicație fermă pentru chirurgia bariatrică.

Implantarea se realizează endoscopic, printr-un procedeu minim invaziv, nechirurgical, sub anestezie generală . Procedura durează circa 30 minute și nu necestită de regulă spitalizare. Riscurile procedurii sunt minime, specifice endoscopiei (sângerari, perforații, obstrucții etc). Există și o serie de contraindicații locale (ulcer gastric, gastrită severă etc), sau generale (boli de colagen, ciroză hepatică, boli inflamatorii intestinale etc).

Balonul se poate menține pe o durată de maxim 12 luni. Extragerea sa se realizează tot endoscopic, în condiții similare implantării. În acest interval de timp , pierderea ponderală obținută se situează între 10 si 25 kg, cu o medie de 17 kg. Pe durata purtării balonului, pacientul trebuie să aibă o dietă adecvată, hipocalorică și să desfășoare activitate fizică adecvată. De asemeni trebuie să rămână sub observație medicală și să respecte toate recomandările echipei medicale.

Prețuri intervenții