Call center 021.9983

Balonul gastric

Balonul gastric este un dispozitiv medical confecţionat din silicon și umplut cu aer sau soluţie salină, cu capacitatea de 400-700 ml. Prin ocuparea de către balon a circa două treimi din volumul stomacului apare senzaţia de saţietate precoce, ceea ce determină un aport alimentar scăzut și scăderea în greutate.

Balonul gastric este recomandat pacienţilor cu BMI peste 27, celor care refuză sau au contraindicaţie fermă pentru chirurgia bariatrică.

Implantarea se realizează endoscopic, printr-un procedeu minim invaziv, nechirurgical, sub anestezie generală . Procedura durează circa 30 minute și nu necestită de regulă spitalizare. Riscurile procedurii sunt minime, specifice endoscopiei (sângerari, perforaţii, obstrucţii etc). Există și o serie de contraindicaţii locale (ulcer gastric, gastrită severă etc), sau generale (boli de colagen, ciroză hepatică, boli inflamatorii intestinale etc).

Balonul se poate menţine pe o durată de maxim 12 luni. Extragerea sa se realizează tot endoscopic, în condiţii similare implantării. În acest interval de timp , pierderea ponderală obţinută se situează între 10 si 25 kg, cu o medie de 17 kg. Pe durata purtării balonului, pacientul trebuie să aibă o dietă adecvată, hipocalorică și să desfășoare activitate fizică adecvată. De asemeni trebuie să rămână sub observaţie medicală și să respecte toate recomandările echipei medicale.

Secured By miniOrange