Call center 021.9983
Luni – Vineri: 08:00 – 20:00
Sâmbătă: 08:00 – 15:00

Articole

Intervenţie complicată – Tirone David, efectuată în cadrul Cardiac Center din Spitalul Monza

Dr, Dorobantu

Plastia de valvă aortică și prezervarea valvei aortice în cursul operaţiilor de înlocuire a rădăcinii aortice este mai mult un deziderat decât o realitate în România.Dr, Dorobantu

Echipa complexă coordonată de Ș.L. Dr. Lucian Dorobanţu a efectuat cu success operaţia Tirone David la un pacient cu sindrom Marfan, cu dilataţie de rădăcină aortică și insuficienţă aortică. Din echipă au mai făcut parte Dr. Cosmin Olariu, medic specialist chirurgie cardiovasculară și Dr. Carmen Șteiu, medic specialist ATI. Operaţia a constat în înlocuirea rădăcinii aortice cu un conduct protetic cu sinusri Valsalva, plastia valvei aortice și reimplantarea arterelor coronare în conductul protetic.

Pacientul în vârstă de 45 de ani a avut o evoluţie lipsită de complicaţii, fiind externat în a 7-a zi postoperator, fără insuficienţă aortică reziduală. Avantajul acestei metode de vârf constă în prezervarea valvei aortice native și lipsa tratamentului anticoagulant postoperator. Complicaţiile legate de protezarea valvulară aortică, procedeul uzual în aceste operaţii, nu există iar pacientul va avea o viaţă normală, fără limitări și tratamente,  similară cu cea a populatiei generale.