Call center 021.9983

Articole

Implantare de valvă aortică printr-o incizie de 5 cm în dreptul inimii

București, 12 noiembrie 2014. Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza, singurul spital privat din România care cuprinde toate specialităţile inimii, anunţă realizarea unei intervenţii de excelenţă: implantarea transcateter de valvă aortică (TAVI) expandabilă cu balon prin abord transapical (prin vârful inimii). Pacientul de 56 de ani suferea de stenoză aortică severă, insuficienţă cardiacă și disfuncţie renală.

“Procedura se adresează pacienţilor cu stenoză aortică severă, care nu pot fi operaţi clasic prin chirurgie cardiovasculară, din cauza bolilor asociate care cresc inacceptabil riscul operator. Deoarece pacientul avea vasele femurale îngustate, nu se putea face abordul prin artera femurală (din pliul coapsei), prin urmare am ales abordul transapical”, a spus Conf. Dr. Șerban Bălănescu, șef de secţie Cardiologie Intervenţională la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.

“Proteza a fost introdusă printr-o mini-toracotomie (o incizie minimă de aprox. 5 cm în partea stângă a toracelui), pentru a permite accesul la nivelul vârfului inimii. Intervenţia s-a realizat sub anestezie generală, fără tăierea sternului și fără oprirea inimii”, a spus Dr. Theodor Cebotaru, șef de secţie Chirurgie Cardiovasculară la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.

Pe lângă tipul de abord, noutatea intervenţiei constă și într-un nou tip de valvă. În cazul abordării TAVI transfemurale, se introduce printr-un cateter (tub de dimensiuni mici) iniţial un balon, care dilată valva nativă pentru a face loc protezei, apoi se introduce valva biologică auto-expandabilă. În cazul acestui nou tip de valvă, proteza conţine și balonul, tehnologie care reduce trauma vasculară. Balonul este adaptat la mărimea valvei.
Intervenţia a durat două ore, iar pacientul va fi externat în maximum o săptămână, comparativ cu aproximativ o lună în cazul intervenţiei chirurgicale clasice pentru acest tip de pacient. Trauma fiind minimă, recuperarea este imediată. Rata de succes a acestei procedură este de peste 95%.

“La finalul intervenţiei, pacientul a fost transportat în Unitatea de Terapie Intensivă Cardiovasculară unde va fi supravegheat și detubat în primele ore după procedură. Parametrii vitali se menţin normali și starea pacientului este bună”, a declarat la Conf. Dr. Șerban Bălănescu.

Tratarea stenozei aortice severe și îmbunătăţirea funcţiei cardiace prin acest tip de procedură se realizează fără a elimina valva aortică nativă, care este disfuncţională (stenotică). Proteza valvulară biologică (din ţesuturi de origine animală) se introduce în interiorul valvei aortice na-tive, prin intermediul cateterului ghidat radiologic. Ulterior, valva este expansionată cu ajutorul unui balon.

Până acum, în România, pentru pacienţii cu stenoză aortică se realizau două tipuri de intervenţie: marea majoritate prin chirurgie cardiovasculară, foarte puţini dintre acești pacienţi putând beneficia de procedura de cardiologie intervenţională. În cazul chirurgiei se înlocuiește valva nativă cu o proteză biologică sau mecanică. Intervenţia se face sub anestezie generală, pe cord deschis, cu oprirea inimii, și durează în jur de 4-5 ore. Urmează 10 zile de spitalizare și o altă perioadă de recuperare.

Intervenţia descrisă mai sus face parte din programul derulat de Centrul de Intervenţii Cardiovasculare Structurale din cadrul Spitalului Monza. Acest program include intervenţii endovasculare și hibride chirurgicale minim-invazive pe valvele cardiace, în defecte cardiace congenitale la copii și adulţi, precum și la nivelul aortei toracice și abdominale sau la nivelul protezelor chirugicale degenerate la care intervenţia chirurgicală repetată. De asemenea, parte din program este implantarea de dispozitive ocluzive pe defecte congenitale intracardiace și de endoproteze aortice de ultimă generaţie pentru anevrismele de aortă toracică și abdominală.

Despre stenoza aortică severă
Stenoza aortică este boala prin care valva aortică nu se deschide complet în momentul ieșirii sângelui din inimă și creează un baraj care determină anumite simptome precum respiraţie grea, pierdere de conștienţă și dureri toracice la efort. În majoritatea cazurilor, stenoza aortică apare datorită unui proces de “îmbătrânire” al valvei, sau pe o valvă anormală de la naștere care, în timp, suferă anumite modificări. În prezent, cauza reumatismală, post infecţioasă este mai rară decât în trecut; cauza cea mai frecventă este ateroscleroza aortei ascendente extinsă la nivelul valvei cu calcificări ale elementelor mobile ale supapei. Tratamentul medicamentos ameliorează simptomatologia, însă singura metodă de a opri evoluţia către o boală cardiacă terminală este înlocuirea chirugicală a valvei sau noua metodă de implantare percutanată de valvă aortică.

Stenoza aortică este o boală severă. De la instalarea simptomelor, fără intervenţie, speranţa de viaţă este redusă la câţiva ani. Până nu demult singura modalitate de a înlocui valva era intervenţia chirurgicală pe cord deschis. În timp ce majoritatea pacienţilor pot beneficia de intervenţie cardiacă pe cord deschis, persoanele care au un risc operator ridicat, la care intervenţia chirurgicală clasică se însoţește de un risc de complicaţii și mortalitate crescut, pot beneficia de implantarea unei proteze valvulare aortice transcateter, metodă dezvoltată în aproximativ ultimii zece ani.

Lasă un răspuns