Call center 021.9983

Articole

Ecografia Doppler vascular – recomandările medicului cardiolog

Dr. Emilian Dumitru, medic specialist cardiologie în cadrul Spitalului Monza:

“Înainte de a perfecționa tehnica ecografiei Doppler vascular am deprins răbdarea de a descoperi fluxul în fiecare vas, chiar și atunci când vorbim de diviziuni ale milimetrului. Întotdeauna am simțit o curiozitate pentru fiecare pacient în parte, o abandonare a prejudecăților și o dorință de a fi alături de omul de lângă mine – pacientul, pentru a lua cea mai bună decizie terapeutică, indiferent de greutate, grad de igienă, culoare a pielii. M-am lăsat surprins de fiecare caz în parte, precum un copil ce se bucură de jocul lui fără să se plictisească. În toată această călătorie am fost ghidat de dragostea pentru oameni și pentru viață. 

 

Din păcate, pacienții vin la medic doar când apare o suferință. Astfel, de multe ori ne aflăm în fața unor patologii vasculare într-un stadiu avansat, rezolvarea acestora necesitând intervenții agresive asupra corpului. Sunt un promotor al efectuării ecografiei Doppler de screening. Avem la îndemână această investigație non-invazivă pe care merită să o promovăm pentru a putea stabili un diagnostic etiologic și o abordare terapeutică modernă a patologiei vasculare.”

Ce pacienți ar trebui să efectueze o ecografie Doppler vascular?

•  Pacienții cu accident vascular cerebral, amețeli, dureri de cap, pierdere a echilibrului, diferență de tensiune arterială între brațe, scăderea forței și amorțeli la nivelul unui braț, pacienții cu risc vascular mare (diabetici, hipertensivi, fumători, obezi) ar trebui să facă de rutină o ecografie Dooppler de artere carotide, vertebrale și subclavii, astfel putându-se descoperi artere care vascularizează creierul sau brațul, cu stenoze sau chiar ocluzii.

•  Pacienții care au durere la nivelul membrelor inferioare, în timpul mersului sau chiar în repaus, care prezintă leziuni ce au apărut netraumatic, în special pacienții cu risc vascular înalt (diabetici, obezi, fumători, sedentari, hipertensivi) trebuie îndrumați să efectueze o ecografie Doppler de artere de membre inferioare, pentru a se putea diagnostica și trata la timp o patologie ischemică ce poate duce chiar la amputarea membrului respectiv dacă nu este tratată corect.

•  Pacienții care au un braț mai umflat, uneori după intervenții oncologice din sfera sânului, ar trebui să facă o ecografie Doppler a venelor membrului superior respectiv, pentru a exclude prezența unor cheaguri de sânge.

•  Pacienții care acuză durere și creșterea în volum a membrelor inferioare, uneori spontan, alterior după călătorii cu mașina sau cu avionul, poziții prelungite statice legate de locul de muncă, de asemenea, la gravide sau într-un context oncologic, este indicat să se efectueze în cel mai scurt timp o ecografie Doppler a venelor membrelor inferioare pentru a exclude prezența unor cheaguri de sânge care, netratate, pot pleca către plămâni, punând astfel în pericol viața pacientului.

În cadrul Spitalului Monza efectuăm toate tipurile de ecografii Doppler vascular. Programați-vă pentru un consult: 021.9983.

Secured By miniOrange