Articole

Dr. Ion Bogdan Codorean: ”Cel mai mult îți rămâne în minte recunoștința oamenilor”

Chiar dacă are la activ mii de operații și este printre singurii medici din România care practică anumite tipuri de intervenții, dr. Ion Bogdan Codorean spune că nu neapărat cazurile foarte complicate îi rămân în memorie, ci recunoștința pacienților și faptul că ei sunt bine.

Dr. Ion Bogdan Codorean este medic primar ortoped cu supraspecializare în traumatologia sportivă și doctor în medicină. ”Traumatologia sportivă nu se referă doar la sportivi ci la toate afecțiunile care se pot produce în timpul activității sportive: afecțiuni ale gleznei, genunchiului, șoldului, umărului. Dar dacă, de exemplu, cineva se ridică de pe scaun și își rupe meniscul acest lucru ține tot de traumatologia sportivă, chiar dacă omul respectiv nu a făcut sport niciodată”, a precizat medicul.

Și la Spitalul Monza, cu care a început colaborarea încă din luna iulie a acestui an, tot de traumatologia sportivă se ocupă și de tot ce ține de acest domeniu: artroscopie de genunchi, de gleznă, de șold dar și de proteze. În plus, este printre puținii medici, din România, care practică artroscopie de șold și trohleoplastie (modelarea chirurgicală a trohleei pentru a obține o formă anatomică). ”Trohleoplastia e o intervenție pe care eu o practic des. În cazul anumitor persoane, femei în special, femurul nu are acel șanț în care trebuie să stea rotula și în cadrul trohleoplastiei, creăm acel șanț. E o afecțiune congenitală care apare în cele mai multe cazuri la femei”, a completat dr. Codorean.

Despre colaborarea cu Monza, medicul ortoped spune că e un spital bine pus la punct în care oricine și-ar dori să lucreze.

Știa de mic că vrea să fie medic

Dr. Ion Bogdan Codorean a terminat Facultate de Medicină, în cadrul U.M.F. „Carol Davila”, București în 1997, în 2003 a devenit medic specialist, iar în 2008 medic primar. Rezidențiatul l-a făcut în București dar a urmat multe stagii de pregătire în Germania, Belgia și Italia. ”Acolo m-am concentrat pe traumatologia sportivă, ce fac eu cel mai mult. În toată lumea civilizată, medicii din toate specialitățile se perfecționează într-un anumit domeniu, cum ar fi traumatologia sportivă, coloană, artroplastie, patologia tumorală. Eu fac traumatologie sportivă și tot ce ține de genunchi”, a completat ortopedul.

Motivul pentru care a ales să se supraspecializeze în acest domeniu e că a vrut să îmbine cele două pasiuni ale sale: medicina și sportul. De când eram mic știam că vreau să mă fac medic. Tatăl meu este medic militar, profesor de radiologie și imagistică medicală, așa că nu concepeam să fac altceva decât medicină militară. Până la 17 am jucat și fotbal la Steaua, de-asta am ales traumatologia sportivă pentru că voiam să  rămân în lumea sportului”,  a adăugat dr. Codorean.

Acum, după 20 de ani de carieră spune că dacă ar lua-o de la capăt, ar face același lucru, iar motivația sa principală este recunoștința pacienților și faptul că ei sunt bine. ”Sunt oameni pe care i-am operat acum 10-12 ani și care mă sună de 2-3 ori pe an să-mi spună că sunt bine, să mă întrebe ce mai fac. Pentru asta îmi place medicina, datorită recunoștinței oamenilor și a faptului că ei sunt bine”, a punctat medicul ortoped.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Prețuri intervenții