Articole

Dr. Dragoș Popescu: ”În România medicii sunt mai bine văzuți decât în străinătate. Eu prefer pacienții români”

Deși lucrează de 12 ani în cadrul Centrului de Ortopedie și Traumatologie din cadrul „Hospital Clínic de Barcelona”, dr. Dragoș Popescu spune că preferă pacienții români, de aceea, începând cu anul 2014, își desfășoară activitatea și în România, la Spitalul Monza din București și speră să revină definitiv în țară.

Dr. Dragoș Popescu este medic primar ortopedie și traumatologie și singurul medic român cu o experiență amplă în transplanturile și implanturile artificiale de menisc, precum și în protezarea genunchiului și în cadrul unui interviu pentru Spitalul Monza, a explicat ce obiceuri să adoptăm ca să ne menținem articulațiile sănătoase.

-În primul rând, povestiți-ne puțin despre dvs. Cine e Dragoș Popescu, omul și medicul?

-Nu e o mare diferență între Dragoș Popescu-omul și Dragoș Popescu-medicul. Eu sunt un medic care se ocupă doar de genunchi și îmi doresc să tratez cât mai mulți pacienți români, de-asta am început să vin atât de des în România, poate o să mă mut definitiv aici. Cam cu asta mă ocup: chirurgia genunchiului.  Legat de venitul aici, eu prefer pacientul român, față de pacientul din afară, care merge la medic ca la un service.

-De ce preferați pacienții români, cum sunt ei diferiți față de cei din Spania?

-În România, medicul este încă o figură importantă, opinia lui e luată în considerare, în Spania să mergi la medic e ca și cum ai merge la bancă sau la coafor, statutul medicului e mai scăzut. În România, medicul e mai bine văzut, mai ascultat.

-Cum și când v-ați dat seama că vreți să deveniți medic?

-Cred că și părinții mei au avut o influență, dar  îmi era foarte clar că nu vreau să fiu un medic de stetoscop, ci îmi doream să fac ortopedie pentru că nu are legătură cu medicina tradițională, infarcte, probleme de plâmâni, de ficat, etc.

-Ce vă place cel mai mult în meseria dvs. și ce altceva ați fi vrut să faceți dacă nu ați fi devenit medic?

-Nu regret că am ales medicina, probabil aș fi regretat dacă nu aș fi făcut ortopedie, însă cred că cel mai important e să faci ce-ți place. E greu să mă gândesc ce altceva aș fi putut face dar sigur nu un job de birou.

-Având în vedere că vă împărțiți între pacienții din România, de la Spitalul Monza și cei de la „Hospital Clínic de Barcelona”, mai aveți timp și de viață personală? Ce vă place să faceți în timpul liber?

-Mai am timp. Fac sport, fac kite surfing, am motocicletă, din păcate cu ea merg doar la serviciu, nu mai fac nicio excursie. Cam asta fac în timpul liber.

-Că tot veni vorba de sport, cum se împacă mișcarea cu articulațiile?

-Trebuie să faci sport. Există studii care au arătat că persoanele care aleargă, își protejează articulațiile. Problema e când facem exces, atunci pot apărea leziuni.

-La ce vă referiți când vorbiți de exces, la cei care merg la sala de forță și ridică greutăți foarte mari sau nu numai?

-Sportul de performanță tinde să fie dus spre extrem, în cazul acestuia există  o suprasolicitare a articulațiilor și atunci pot apărea leziuni cu repercusiuni la scurtă durată sau pe termen lung. Genunchiul sau glezna de fotbalist, de exemplu, sunt recunoscute ca fiind cu probleme.

-Dar între sport în exces și sedentarism care e ”răul cel mai rău”?

-Sedentarismul are efecte negative asupra întregului organism. Nu este ceva recomandat. Ideal e să poți să faci un sport regulat, fără prea mari excese și ceva care să îți facă plăcere.

-Dacă vrem să ne menținem articulațiile sănătoase, cât contează stilul de viață și cât contează genetica?

-Studiile arată că, în general, sănătatea noastră depinde cam 70-80% de stilul de viață. Contează și genetica, însă stilul de viață e cel care determină evoluția ta. Și stilul de viață poate fi modificat.

-Ce înseamnă un stil de viață sănătos?

-Înseamnă o greutate normală, o dietă echilibrată, să te odihnești, să faci sport cam de trei ori pe săptămână, ideal ar fi să limităm cât putem situțiile stresante.

-Dar fumatul, are vreo influență asupra articulațiilor?

Fumatul poate fi dăunător pentru oase. Fumatul cronic poate determina o densitate osoasă scăzută.

-Care sunt articulațiile care se deteriorează cel mai des?

-Cea mai des folosită articulație este genunchiul. Apoi, în funcție de zona solicitată, de exemplu, pentru un înotător, un jucător de bachet sau de volei, e umărul. Mai pot fi șoldul, cotul. Însă, numărul unu e genunchiul.

– Care sunt cele mai frecvente probleme ale genunchiului?

– Meniscul e o leziune destul de frecventă, în general, iar la persoanele sportive trebuie tratată chirurgical, la persoanele mai în vârstă, leziunile de menisc, după o perioadă de repaos, fizioterapie, multe dintre ele nu au nevoie de tratament chirurgical. Pe locul doi ar fi leziunile ligamentare. Acestea au nevoie de tratament, dacă nu le tratezi, în timp, vor determina și o leziune de menisc și de cartilaj și așa mai departe.  Mai pot apărea și leziuni de cartilaj dar sunt mai puțin frecvente.

-Dar despre artroză ce-mi puteți spune?

-Artroza e îmbătrânirea articulației și poate fi mai frecventă la persoanele supraponderale sau care au solicitat o articulație mai mult, adică o artroză mai precoce, din cauza suprasolicitării articulației. Această îmbătrânire, din nefericire, ca orice îmbătrânire a organismului, nu are niște soluții miraculoase. Avem un arsenal destul de limitat de tratament. Se pare că celulele stem, dar deocamdată nu avem studii în livo, doar studii în laborator, ar avea un efect de regenerare. Artroza foarte evoluată, din păcate, nu are decât o opțiune de tratament, proteza de genunchi. Există și protezări parțiale care ar acoperi nevoile persoanelor mai tinere.

-Fiind un efect al îmbătrânirii, înțeleg că artroza apare la persoane în vârstă. Există, însă și situații când persoanele mai tinere dezvoltă această afecțiune și de ce?

– În general, artroza este mult mai frecventă la persoanele peste 60-65 de ani. Dar leziunile netratate la timp fie cele de menisc, de ligament sau cartilaj pot declanșa o artroză precoce. Pentru persoanele mai tinere există și alți factori de risc cum ar fi bolile inflamatorii: artrita reumatoidă sau psoriazisul, însă e vorba de leziuni netratate la timp sau tratate prost, în general.

-Care sunt simptomele artrozei?

-Durere și limitare a funcției, adică ești din ce în ce mai limitat în ceea ce provește activitățile zilnice cum ar fi mersul pe stradă și apariția durerilor. Artroza nu se vindecă dar se pot ameliora simptomele prin scădere în greutate, dacă e cazul, puțină gimnastică medicală, inflitrații cu acid hialuronic sau, mai nou, cu celulel stem.

Mai multe informații despre dr. Dragoș Popescu puteți găsi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Prețuri intervenții