Call center 021.9983
Luni – Vineri: 08:00 – 20:00
Sâmbătă: 08:00 – 15:00

Chirurgie urologică și urologie

Descrierea generală a centrului

Urology Center din cadrul Spitalului Monza este un centru de excelenţă în urologie, special conceput pentru a trata orice afecţiune din această arie: de la o banală infecţie urinară până la cele mai grave forme de cancer.

Misiunea Centrului este de a oferi îngrijire personalizată de specialitate fiecărui pacient, la cele mai înalte standarde de performanţă, printr-o abordare multidisciplinară, folosind tehnologie medicală de ultimă generaţie.

Urologia este specialitatea medico-chirurgicală care se ocupă de diagnosticarea și tratarea afecţiunilor apărute în:

 • Sistemul urinar feminim (probleme la nivelul rinichilor, ureterelor, vezicii urinare, uretrei)
 • Sistemul urinar masculin (probleme la nivelul rinichilor, ureterelor, vezicii urinare, uretrei)
 • Sistemul reproductiv masculin (probleme la nivelul testiculelor, penisului, prostatei, epididimului, vaselor deferente, veziculelor seminale)
 • Regiunea retroperitoneală și suprarenaliană.

În cadrul Urology Center se pot efectua atât intervenţii prin abord clasic cât și minim invaziv.

Urology Center beneficiază și de suportul serviciilor de laborator, anatomie patologică, imagistică și ecografie, astfel încât pacientul poate beneficia de un parcurs complet de diagnostic și tratament în cadrul aceleiași structuri.

Diagnostic

Tratament

Chirurgia oncologică

Chirurgia oncologică în cadrul Urology Center se ocupă cu tratamentul chirurgical al tumorilor la nivel: retroperitoneal, suprarenal, la nivelul rinichilor, ureterelor, penisului și scrotului și tumorilor vezicale non-invazive și invazive în toate stadiile evolutive. Echipa medicală Urology Center beneficiază de suportul Departamentulu de Radiologie Imagistică Medicală, Laboratorului de analize și Laboratorului de Anatomie Patologică pentru diagnosticul și urmărirea pacienţilor.

Chirurgia prostatei

În cadrul Urology Center pacienţii beneficiază de consiliere și tratament pentru tratarea afecţiunilor prostatei, având la dispoziţie cele mai noi protocoale de diagnostic și tratament redactate de comunitatea urologică internaţională. Chirurgia prostatei se poate adapta după fiecare caz, abordarea fiind fie clasică șie laparoscopică.

Chirurgie reconstructivă

Chirurgia urologică reconstructivă este utilizată în cazul neoplasmelor vezicii urinare, ”neovezica” fiind obţinută din substituţia unui segment din tubul digestiv. Această intervenţie complexă este realizată cu succes de către echipa Urology Center din cadrul Spitalului Monza.

Chirurgia aparatului urinar

Chirurgia aparatului urinar inferior și superior cuprinde patologiile prostatei, patologiile vezicale și uretrale, renale și ureterale. Tehnicile chirurgicale prin care se intervine asupra acestor patologii pot fi atât clasice cât și endoscopice, metoda fiind aleasă în urma unei atente evaluări medicale generale a pacientului.
Chirurgia aparatului urinar tratează următoarele patologii: chisturi renale, litiază reno-ureterală, sindrom de joncţiune pieloureterală și alte malformatii reno-ureterale, obstrucţia reno-ureterală, infecţii specifice și nespecifice renale, ptoză renală simptomatică, prolaps pelvin, diverticuli vezicali voluminoși, fistule vezico-vaginale, vezică de capacitate scazută, limfodisecţii retroperitoneale, fibroză retroperitoneală, alte afecţiuni ale vezicii urinare.

Chirurgie peniană și scrotală

Chirurgia peniană și scrotală tratează chisturile și tumorile la nivelul penisului și conţinutului scrotal, diverse malformaţii, hidrocel, varicocel, tumori testiculare, și alte afecţiuni locale. Se efectuează de asemeni și intervenţii de microchirurgie urologică prin care este tratată infertilitatea de cauză vasculogenică și de cauză obstructivă.

Chirurgia incontinenţei urinare

Chirurgia incontinenţei urinare de efort sau de stres se realizează printr-un abord minim-invaziv, cu o recuperare rapidă, pacientul putând să se întoarcă la o viaţă normală.

Principalele interventii efectuate in cadrul Urology Center

 • TURP – hiperplazie benignă de prostată
 • TURV – tumori vezicale simple
 • TURV – tumori vezicale complicate/comorbidităţi
 • Prostatectomie radicală – tumori
 • Nefrectomie lombară totală/ parţială
 • Nefrectomie transperitoneală totală/ parţială
 • Adenomectomia transvezicală
 • Uretro-cistoscopie
 • Puncţie biopsie prostatică
 • Cistectomie radicală cu derivaţie cutanată, Bricker, neovezică ileală
 • Reimplantare uretero-vezicală
 • Pielopastie pentru sindrom de joncţiune pielo-ureterală
 • Cistostomie percutană
 • Înlocuire cistostomie percutană
 • Tratamentul tumorilor vezicale
 • Montare sondă uretro-vezicală

Intervenţii de excelenţă în cadrul Urology Center

 • Cistoplastie de substituţie pentru tumori vezicale infiltrative
 • Prostaectomie radicală cu limfodisecţie extinsă și supra-extinsă pentru cancer de prostată de risc înalt (localizat și local-avansat)
 • Limfodisecţie retroperitoneală pentru tumori testiculare
 • Chirurgie de exereză pentru tumori renale cu extensie loco-regională și venoasă

 

Chirurgia robotică în Urologie

Chirurgia robotică reprezintă standardul de aur în tratamentul chirurgical al afecţiunilor urologice. Acurateţea mișcărilor pe care robotul Da Vinci le poate efectua sub coordonarea medicului chirurg se reflectă în calitatea superioară a disecţiei ţesuturilor, excizia milimetrică a tumorilor sau a structurilor bolnave și siguranţa actului operator. De asemenea, chirurgul se bucură de o calitate superioară a imaginii intra-operatorii, vederea tridimensională mărită, poziţia ergonomică, manevrabilitatea braţelor și gradele lor de mișcare.

Pacienţii se recuperează repede, își revin complet, se mobilizează din pat într-un timp foarte scurt, se alimentează singuri, își reiau digestia și in final reintră în activitatea curentă într-un termen foarte scurt. Mulţi pacienţi care au trecut printr-o intervenţie de chirurgie urologică prin tehnologia Da Vinci susţin că au trecut foarte ușor peste actul operator, fără dureri semnificative și fără discomfort postoperator.

Robotul chirurgical Da Vinci Xi este un instrument care vine sa susţină experienţa medicului, de aceea este foarte important ca medicul chirurg care operează cu ajutorul robotului să aibă o experienţă anterioară amplă ăn efectuarea intervenţiilor deschise. Această experienţă nu o poate suplini sau înlocui un instrument chirurgical performant, cu atât mai mult cu cât considerăm și posibilitatea complicaţiilor care pot apărea și care trebuie corect gestionate.

Afecţiuni tratate prin chirurgia robotică în Urologie

Teoretic orice afecţiune se poate trata folosind robotul Da Vinci. Totuși robotul nu operează singur ci este permanent coordonat de chirurg. Măiestria chirurgului se transmite robotului și nu invers. În mâinile unui specialist valoros robotul este util în realizarea unui act medical performant, altfel este doar un instrument tehnic. Pe lângă excizia prostatei, cu robotul Da Vinci se pot trata tumorile renale și vezicale, anumite malformaţii precum sindromul de joncţiune pieloureterală (pieloplastia) și cele care privesc implantarea uretero-vezicală (reimplantările uretero-vezicale), adenoamele de prostată voluminoase, prolapsurile genitale, etc.

Echipa medicală

Conf. Dr. Cătălin Baston
Medic Primar
Urologie
Vezi profilul complet
Dr. Claudiu Codoiu
Medic Primar
Urologie
Vezi profilul complet
Dr. Victor Mihai
Medic Specialist
Urologie
Vezi profilul complet