Chirurgie cardiovasculară pediatrică

 

Fiecare malformație cardiacă congenitală trebuie considerată ca o entitate aparte. Momentul operator este specific, precis și indicația chirurgicală este stabilită de echipa formată din chirurg și anestezist, pe baza diagnosticului susținut de cardiologul pediatru. De aceea, pentru a evita riscul temporizării nejustificate și inutile — care să ducă în final la pierderea momentului potrivit pentru operație — în momentul suspiciunii sau în cazul diagnosticului de cardiopatie congenitală, pacientul trebuie să fie îndrumat spre un centru de chirurgie cardiacă pediatrică de specialitate. În acest scop s-ar impune un program riguros, unitar multidisciplinar și coordonat, de prevenție, depistare, diagnostic, tratament chirurgical și/sau intervențional, și dispensarizare a paciențiilor cu malformații cardiace congenitale.

Intervenții chirurgicale

Exista două categorii principale de intervenții chirurgicale: corecția completă (totală) și intervențiile paliative (intermediare sau soluții de moment).

  • Corecția completă se adresează majorității malformațiilor cardiace congenitale. Efectuată la timp, corect și cu indicații precise, acest tip de intervenție aduce beneficii maxime. În consecință, pacientul este considerat complet vindecat chirurgical, cu o evoluție ulterioară precoce și la distanță normală, asemănătoare cu a unui copil sănătos de aceeași vârstă, fiind perfect reintegrat într-un regim de viață obiș
  • Intervențiile paliative, la rândul lor, pot fi etape pregătitoare pentru o viitoare corecție totală (situația optimă). Pentru un număr relativ mic de cardiopatii congenitale, dar de complexitate mare, ele reprezintă, din păcate, singura opțiune chirurgicală. La acești pacienți, leziunile anatomice cardiace sunt atât de severe, încât nu vor beneficia vreodată de o corecție fiziologică. Scopul acestui tip de intervenție este de a ameliora și de a îmbunătăți temporar condiția cardiovasculară a copilului.

Intervențiile de excelență realizate de echipa coordonată de dr. Cotul sunt cele de switch arterial în transpoziția de vase mari asociată cu anomalii de origine și traiect ale arterelor coronare: coronară unică, coronare cu origine distinctă din același sinus coronarian, coronare cu traiect intramiocardic.

Coarctația de aortă

Persistența de canal arterial (PCA)

Drenajele venoase pulmonare aberante totale

Boala Fallot

Transpoziția de vase mari la nou-născut

Boala Ebstein

Dotarea tehnologică

doater-tehnica

 

Blocul operator este format din trei săli de operație cu circuite special concepute pentru activitatea de chirurgie cardiacă pediatrică, modern echipate și complet utilate cu aparatură de ultimă generație. Acest ansamblu dispune de sisteme de flux de aer laminar care conferă condiții de asepsie absolută în conformitate cu standardele și reglementările internaționale în domeniu.

Aparatura performantă permite conducerea anesteziei și abordarea chirurgicală a malformațiilor cardiace complexe, inclusiv pe cele în oprire circulatorie și hipotermie profundă cu indicații specifice la nou-născut, indiferent de greutate (prematur), considerate de cele mai multe ori urgențe chirurgicale.

În situații limită — când celelalte metode terapeutice convenționale au fost epuizate, sau au eșuat — se poate recurge la asistența mecanică cardiocirculatorie și/ sau pulmonară (ECMO) cu rezultate spectaculoase. Aceasta se indică în special la nou-născut și copilul mic cu insuficiență cardiacă și/ sau respiratorie severă care pun viața pacientului în pericol.

Spitalul dispune, de asemenea, de un excelent serviciu de transfuzie care poate asigura în totalitate necesarul de sânge și derivate.

Echipa medicală

Dr. Antonela Mureșan
Șef secție
ATI pediatrică
Vezi profilul complet
Dr. Andreea Brădean
Medic specialist
Chirurgie cardiovasculara
Vezi profilul complet
Prețuri intervenții