Cardiologie intervențională pediatrică

Dr. Dan Deleanu este medic primar cardiolog și coordonatorul Departamentului de Cardiologie Intervențională al Centrelor de Excelență Ares, din Spitalul Monza. Cu o experiență de peste 20 de ani în cardiologie intervențională, Dr. Dan Deleanu este membru al Societății Române de Cardiologie din anul 1994 și a ocupat funcția de Președinte atât al Grupurilor de Lucru de Cardiologie Intervențională cât și al Societății Române de Cardiologie, între anii 2008-2011. Dr. Dan Deleanu a urmat diverse cusuri de specializare în țară și în străinătate, rezultatele sale remarcabile fiind evidențiate de numeroasele intervenții endovasculare efectuate cu succes, în premieră în România.

Laboratorul de Angiografie și Intervenții Endovasculare efectuează proceduri minim invazive de diagnostic și tratament al malformațiilor cardiace congenitale la nou-născut, copil mic, adolescent și adult. Activitatea se desfășoară în strânsă colaborare cu secția de Cardiologie pediatrică, precum și cu cea de Chirurgie cardiovasculară pediatrică.

Printre facilități se numără următoarele: medic ATI cu experiență în cardiopatii congenitale la nou-născut și copil mic; anestezie generală, în funcție de caz; cardiolog pediatru și ETE pe toată durata procedurii.

Serviciul asigură gardă on call 24/24 de asistență medicală și tehnică, astfel încât să poată trata toate cazurile cu adresabilitate atât din capitală, cât și din restul țării.

Dr. Dan Deleanu

Medic Coordonator

Consult clinic din partea cardiologului pediatric și a intervenționistului pediatric

ECG

Ecocardiografie fetală

Ecocardiografie transtoracică (ETT)

Ecocardiografie transesofagiană (ETE)

CT, RMN — dacă sunt necesare

Monitorizare și înregistrare Holter ECG

Test de efort

Aritmologie și electrofiziologie

Avantajele terapiei intervenționale față de abordarea chirurgicală convențională

 • Anestezie locală și sedare (în cazul copiilor mai mari, al adolescenților sau adulților); se realizează anestezie generală de către medicul ATI doar în cazul nou-născuților, al copilului mic sau în cazul cardiopatiilor congenitale complexe;
 • Diminuarea durerii cauzate de o incizie mare – tehnica intervențională evită inciziile extinse, elongările și tracționările planurilor anatomice;
 • Evitarea transfuziei de sânge, deoarece nu există pierderi de sânge importante;
 • absența cicatricilor — procedura se realizează pe cale percutană prin puncția unui vas de sânge din zona inghinală;
 • Spitalizare redusă — pacientul se poate externa, de regulă, în cel mult 24-48 de ore după intervenție;
 • Recuperare rapidă și completă — locul de puncție se vindecă spontan;
 • Mortalitate apropiată de zero.

În concluzie, trebuie menționat faptul că, în cazul cardiopatiilor congenitale, în comparație cu chirurgia clasică, cardiologia intervențională pediatrică prezintă avantaje doar în scop estetic și în reducerea duratei de spitalizare, întrucât aceste defecte congenitale sunt considerate simple, cu risc chirurgical minim și fără complicații post-operatorii notabile, cu recuperare ulterioară completă și definitivă.

Post-intervențional

În cazul în care procedura s-a efectuat sub anestezie generală, pacientul va fi monitorizat o perioadă în Secția de Terapie Intensivă înainte de a fi transferat în Secția de Cardiologie pediatrică. După o perioadă de repaus la pat, care variază în funcție de procedură între 6 și 24 de ore, pacientul continuă procesul de recuperare.

După externare, controalele în ambulator vor fi efectuate de către serviciul de Cardiologie pediatrică și intervențională, având ca obiectiv supravegherea medicală specifică. Activitatea din ambulator își propune, de asemenea, să acționeze ca un punct de legătură între serviciul de cardiologie intervențională pediatrică din Spitalul Monza și medicul de familie, pentru a îmbunătăți serviciul de îngrijire a pacienților.

Controlul în Ambulatoriu (la 1, 3, 6 și 12 luni) presupune consultul clinic din partea cardiologului pediatric și a intervenționistului pediatric, ECG, ETT, și la nevoie CT și RMN.

Intervenții

Printre procedurile de cardiologie intervențională pediatrică se numără

 • Închiderea percutană a defectelor cardiace de tip atrial, ventricular și PCA
 • Angioplastia cu balon a stenozelor valvulare pulmonare și aortice
 • Angioplastia cu balon și stentare în coarctația de aortă la adolescent și adult

Pe lângă acestea, în funcție de complexitatea malformației congenitale cardiace, la indicația medicului, se pot aborda și anumite afecțiuni care în mod tradițional se tratează chirurgical.

Dotarea tehnologică

doater-tehnica

 • Angiograf Siemens Artis
 • Ge Healthcare Angiograf Innova iQ 2100
 • Poligraf Combolab 64 canale
 • Poligraf Combolab 32 canale
 • Ecocardiograf MAC 1600
 • Defibrilator Responder 2000
Prețuri intervenții