Secţia de Recuperare cardiovasculară oferă asistenţă pentru două tipologii de pacienţi, mai exact:
- Pacienţi post-intervenţie chirurgicală cardiacă;
- Pacienţi externi ce se prezintă din cauza unei boli de insuficienţă cardiacă cronică, care pot beneficia de o perioadă de recondiţionare fizică și cardiologică pentru a-și îmbunătăţi toleranţa la efort.
Sectoarele de activitate ale secţiei includ:
- Gestionarea clinică a pacientului
- Diagnosticarea non-invazivă: ECG, ecocardiografie Doppler color, ecocardiografie de efort, testul mersului cu consum de O2
- Educarea către activitatea fizică adecvată
- Optimizarea terapiei medicale (esenţială, odată ce faza acută este depășită)
- Educarea cu privire la prevenirea și tratarea riscului cardiovascular
- Nutriţie și dietologie
- Cercetare medicală și activităţi știinţifice
După ce se propune transferul pacientului cardiac pentru programul de recuperare cardio, acesta va fi examinat de cardiologul responsabil cu recuperarea cardiovasculară și de către medicul de recuperare. Cazul este discutat cu medicii care s-au ocupat de pacient până în acel moment, evaluându-se eventualele probleme de rezolvat și stabilindu-se obiectivele programului de recuperare. Programul de recuperare se desfășoară sub atenta supraveghere a kinetoterapeutului.
Pacientul este internat în serviciu și, în funcţie de condiţia acestuia și de gradul de autonomie, este integrat în programul standard sau într-un program personalizat. Acesta din urmă se adresează pacienţilor cu afecţiuni mai grave, vârstnicilor, cu toleranţă redusă la efort sau care au trecut printr-o perioadă de instabilitate hemodinamică severă sau au avut complicaţii post-operatorii grave. După o perioadă de spitalizare prelungită la pat apare o decondiţionare fizică și funcţională și, deși stabilizaţi din punct de vedere clinic, acești pacienţi necesită un program de recuperare medicală desfășurat sub supraveghere medicală atentă. Adesea, acești pacienţi sunt vârstnici, cu numeroase co-morbidităţi și necesită asistenţă din partea altor discipline.
Recuperarea acestor pacienţi până la dobândirea statusului lor funcţional, a autonomiei, oferă satisfacţii atât pacienţilor și familiei, cât și medicilor și fizioterapeuţilor implicaţi. O mare parte dintre pacienţii care încep în spital un program de recuperare personalizat pot fi transferaţi la programul standard, după ce starea lor se ameliorează.
Reabilitarea cardiovasculară pediatrică
Reabilitarea cardiovasculară pediatrică se adresează copiilor mari și adolescenţilor cu valvulopatii operate și malformaţii congenitale de cord operate, indiferent de complexitatea acestora. Reabilitarea presupune o activitate complexă, adaptată și personalizată fiecărui pacient în parte.
Echipa este formată din fizioterapeuţi și kinetoterapeuţi calificaţi: Gina Găman, fiziokinetoterapeut, Cătălin Ilie, kinetoterapeut, și Costin Ghica, fizioterapeut.
Tratamentul de recuperare cardiovasculară cuprinde ședinţe de kinetoterapie ale căror obiective sunt asigurarea unei dezvoltări cât mai apropiate de cea normală, obţinerea adaptării la efort, dezvoltarea coordonării motorii corespunzătoare vârstei și încadrarea copilului într-un mod de viaţă cât mai normal.
Kinetoterapia se face diferenţiat în funcţie de gravitatea afecţiunii și vârsta copilului. Aceasta cuprinde ședinţe preoperatorii și postoperatorii. Imediat după intervenţie, copilul trebuie să aibă o postură corectă în pat pentru a evita poziţiile generatoare de retracţii musculare și atitudini vicioase ulterioare. În perioada care urmează intervenţiei, kinetoterapia urmărește formarea unui reflex corect de postură, reeducarea funcţiei respiratorii (de tip diafragmatic) și gimnastică respiratorie, tonifierea musculaturii abdominale.
O parte importantă din program este și psihoterapia adresată atât părinţilor, cât și copiilor în situaţiile în care este necesar.
Reabilitare neuro-motorie
Principalele afecţiuni tratate
- Artroză
- Artrită reumatoidă
- Osteoporoză
- Tendinită
- Traume contuzive
- Fracturi
- Sechele după intervenţii de artroprotezare de șold și genunchi
Dotarea tehnologic
- Aparat galvanoterapie Neuroter
- Aparat ultrasunete Multisonyc
- Aparat laserterapie cu infraroșu
- Aparat diatermie Pharon
- Aparat Magnetoterapie Magnet X PRO
- Covor rulant Jog Now Spazio Forma
- Kinetek Prima Advance