Reabilitare cardiovasculară

Reabilitarea cardiovasculară se adresează pacienților care au suferit o intervenție de chirurgie cardiacă sau toracică, infarct miocardic, montare de stent sau celor care suferă de o boală cardiovasculară (insuficiență cardiacă, cardiopatie ischemică, implantare de stimulatoare cardiace, sindroame coronariene acute cu evoluție către infarct miocardic, arteriopatie obliterantă etc.).

Programul de reabilitare cardiovasculară include kinetoterapia și fizioterapia și are ca scop creșterea șanselor de supraviețuire, optimizarea calității vieții pacienților cu diferite patologii cardiace și reintegrarea cât mai rapidă a acestora din punct de vedere socio-profesional și psiho-emoțional. Pe toată perioada de recuperare, pacienții Spitalului Monza se vor afla sub supraveghere medicală.

Echipa este formată din fizioterapeuți și kinetoterapeuți calificați: Gina Găman, fiziokinetoterapeut, Cătălin Ilie, kinetoterapeut, și Costin Ghica, fizioterapeut.

Dr. Roxana Dragomir

Secția de Recuperare cardiovasculară oferă asistență pentru două tipologii de pacienți, mai exact:

  • Pacienți post-intervenție chirurgicală cardiacă;
  • Pacienți externi ce se prezintă din cauza unei boli de insuficiență cardiacă cronică, care pot beneficia de o perioadă de recondiționare fizică și cardiologică pentru a-și îmbunătăți toleranța la efort.

Sectoarele de activitate ale secției includ:

  • Gestionarea clinică a pacientului
  • Diagnosticarea non-invazivă: ECG, ecocardiografie Doppler color, ecocardiografie de efort, testul mersului cu consum de O2
  • Educarea către activitatea fizică adecvată
  • Optimizarea terapiei medicale (esențială, odată ce faza acută este depășită)
  • Educarea cu privire la prevenirea și tratarea riscului cardiovascular
  • Nutriție și dietologie
  • Cercetare medicală și activități științifice

După ce se propune transferul pacientului cardiac pentru programul de recuperare cardio, acesta va fi examinat de cardiologul responsabil cu recuperarea cardiovasculară și de către medicul de recuperare. Cazul este discutat cu medicii care s-au ocupat de pacient până în acel moment, evaluându-se eventualele probleme de rezolvat și stabilindu-se obiectivele programului de recuperare. Programul de recuperare se desfășoară sub atenta supraveghere a kinetoterapeutului.

Pacientul este internat în serviciu și, în funcție de condiția acestuia și de gradul de autonomie, este integrat în programul standard sau într-un program personalizat. Acesta din urmă se adresează pacienților cu afecțiuni mai grave, vârstnicilor, cu toleranță redusă la efort sau care au trecut printr-o perioadă de instabilitate hemodinamică severă sau au avut complicații post-operatorii grave. După o perioadă de spitalizare prelungită la pat apare o decondiționare fizică și funcțională și, deși stabilizați din punct de vedere clinic, acești pacienți necesită un program de recuperare medicală desfășurat sub supraveghere medicală atentă. Adesea, acești pacienți sunt vârstnici, cu numeroase co-morbidități și necesită asistență din partea altor discipline.

Recuperarea acestor pacienți până la dobândirea statusului lor funcțional, a autonomiei, oferă satisfacții atât pacienților și familiei, cât și medicilor și fizioterapeuților implicați. O mare parte dintre pacienții care încep în spital un program de recuperare personalizat pot fi transferați la programul standard, după ce starea lor se ameliorează.

Echipa medicală

Dr. Larisa Încrosnatu
Medic specialist
Reabilitare medicală
Vezi profilul complet
Dr. Roxana Dragomir
Coordonator
Reabilitare medicală
Vezi profilul complet
Prețuri intervenții