Call center 021.9983

Endocrinologie

Dr. Simona Jercălău este medic specialist endocrinologie, fiind medicul coordonator al cazurilor pacienţilor cu patologie hipofizară, urmărind investigaţiile și tratamentul endocrinologic pre și post-operator.

Activitatea în cadrul secţiei de endocrinologie nu constă doar în patologia tiroidiană, ci și în diagnosticul și tratamentul problemelor care privesc mai multe glande — glande care se numesc endocrine pentru că sintetizează niște substanţe biologic active care ajung în sânge, de aici conceptul de endocrin. Aceste substanţe se numesc hormoni și au multe roluri la nivelul organelor ţintă pentru că influenţează creșterea și dezvoltarea, metabolismul, buna funcţionare a sistemului cardio-vascular, a sistemului nervos, a sistemului imun.

Clasificarea glandelor endocrine. Glandele endocrine clasice sunt:

  • hipotalamusul și hipofiza (în sistemul central)
  • glanda tiroidă, glandele paratiroide, glandele suprarenale, ovarul și testiculul, pancreasul endocrin (la nivel periferic)

Pe lângă aceste glande clasice, deși tradiţional nu sunt incluse în sistemul endocrin, mai sunt organe și ţesuturi care au și ele hormoni. De exemplu, rinichiul sintetizează renină și eritropoietină, iar în ţesutul adipos se sintetizează leptina. De asemenea, sunt hormoni care nu sunt sintetizaţi neapărat de niște structuri care sunt încadrate în sistemul endocrin clasic.

Indicaţii. Patologia endocrină este, în principal, de două tipuri:

  1. disfuncţională – adică hormonii sunt într-o cantitate prea mare sau prea mică;
  2. tumorală – de regulă, tumorile sunt benigne, nodulul tiroidian fiind tot o tumoră; cum în tiroidă pot apărea tumori sub forma nodulilor tiroidieni, tot la fel, aceștia pot să apară și la nivelul glandelor suprarenale, tiroidei sau hipofizei.

Echipa medicală

Dr. Simona Jercălău
Medic Primar
Endocrinologie
Vezi profilul complet
Secured By miniOrange