Endocrinologie

Dr. Simona Jercălău este medic specialist endocrinolog, are competență în ecografie endocrină la Institutul Național de Endocrinologie C. I. Parhon și este Medic Asociat la BRAIN Institute, centrul de neurochirurgie dezvoltat în parteneriat cu Spitalul Monza. În cazul pacienților cu patologie hipofizară, dr. Simona Jercălău este medicul care coordonează investigațiile și tratamentul endocrinologic pre și post-operator.

Activitatea în cadrul secției de endocrinologie nu constă doar în patologia tiroidiană, ci și în diagnosticul și tratamentul problemelor care privesc mai multe glande — glande care se numesc endocrine pentru că sintetizează niște substanțe biologic active care ajung în sânge, de aici conceptul de endocrin. Aceste substanțe se numesc hormoni și au multe roluri la nivelul organelor țintă pentru că influențează creșterea și dezvoltarea, metabolismul, buna funcționare a sistemului cardio-vascular, a sistemului nervos, a sistemului imun.

Clasificarea glandelor endocrine. Glandele endocrine clasice sunt:

  • hipotalamusul și hipofiza (în sistemul central)
  • glanda tiroidă, glandele paratiroide, glandele suprarenale, ovarul și testiculul, pancreasul endocrin (la nivel periferic)

Pe lângă aceste glande clasice, deși tradițional nu sunt incluse în sistemul endocrin, mai sunt organe și țesuturi care au și ele hormoni. De exemplu, rinichiul sintetizează renină și eritropoietină, iar în țesutul adipos se sintetizează leptina. De asemenea, sunt hormoni care nu sunt sintetizați neapărat de niște structuri care sunt încadrate în sistemul endocrin clasic.

Indicații. Patologia endocrină este, în principal, de două tipuri:

  1. disfuncțională – adică hormonii sunt într-o cantitate prea mare sau prea mică;
  2. tumorală de regulă, tumorile sunt benigne, nodulul tiroidian fiind tot o tumoră; cum în tiroidă pot apărea tumori sub forma nodulilor tiroidieni, tot la fel, aceștia pot să apară și la nivelul glandelor suprarenale, tiroidei sau hipofizei.

Dr. Simona Jercălău

Echipa medicală

Dr. Simona Jercălău
Medic primar
Endocrinologie
Vezi profilul complet
Prețuri intervenții