Call center 021.9983

Stomatologie și Implantologie

Cabinetele de Stomatologie din cadrul Spitalului Monza furnizează prestaţii şi tratamente moderne de ultimă generaţie în prevenirea, diagnosticarea şi tratarea sănătăţii dentare. Cele două ambulatorii de stomatologie sunt situate la etajul 2 al Spitalului şi sunt echipate cu cele mai bune tehnologii produse în prezent.

Serviciile de stomatologie oferite în cadrul Spitalului Monza au fost dezvoltate din dorinţa unor profesioniști în domeniu, atât chirurgi, cât și operatori și producători, și reprezintă un punct de întalnire a celor mai bune tehnologii dentare dezvoltate în Italia, dar și a competenţelor unora dintre cei mai medici. Misiunea acestora este aceea de a face cunoscute în rândurile pacienţilor și de a îmbunătăţi cele mai sigure, adecvate, minim-invazive și nedureroase proceduri.

1. Implantologie dentară

Implantologia dentară este soluţia ideală pentru înlocuirea dinţilor care lipsesc, indiferent de motivul pierderii acestora. Un implant dentar poate dura 10-15 ani sau chiar o viaţă întreagă, în funcţie de starea generală de sănătate a pacientului, dar și a modului de îngrijire a acestuia.

Ce este un implant dentar? În ce constă?

Un implant dentar este o componentă chirurgicală care se încorporează în osul mandibulei sau al maxilarului, în locul dintelui lipsă, pentru a susţine o parte protetică dentară (ex: coroana, proteza Toronto, proteza Overmed), care se comportă la fel ca dinţii naturali, permiţând astfel o masticaţie adecvată și un aspect normal, sau chiar mai plăcut decât al dinţilor naturali.

Baza pentru implanturile dentare moderne este un proces numit osteointegrare, prin care materialele din care este făcut implantul fuzionează perfect cu osul permiţând astfel adăugarea și stabilitatea lucrării protetice pe acest suport.

O lucrare de implantologie dentară se compune din:

 • Implant dentar
 • Bont de vindecare
 • Bont protetic
 • Coroană/lucrare protetică de variate tipuri

Procedurile generale pentru o lucrare de implantologie dentară:

 • Inserarea implantului – se realizează fie imediat, post-extracţie, sau după o perioadă mai îndelungată de timp, în funcţie de starea de sănătate a osului. Este urmată de o perioadă de vindecare și integrare a implantului (integrarea acestuia în masa osoasă), perioadă care variază între 4 și 6 luni.
 • Inserarea bontului protetic. Odată cu determinarea osteointegrării implantului, medicul plasează un bont protetic, bont care servește ca suport exterior gingiei pentru susţinerea lucrării protetice. În condiţii ideale, perioada de vindecare a gingiei este de aproximativ o săptămână.
 • Adăugarea coroanei/ lucrării protetice.

Riscuri și complicaţii:

 • Riscuri post-operatorii imediate: infecţie, sângerare excesivă, leziuni ale gingiei (apar în mai puţin de 5% dintre cazuri).
 • Absenţa osteointegră Între 1 și 6% din totalul pacienţilor pierd implanturile din motive care variază de la caz la caz. Principalii factori de risc pentru nereușita integrării corecte a unui implant dentar sunt:
  • stare generală de sănătate precară;
  • nerespectarea indicaţiilor post-operatorii date de medic;
  • igienă orală precară;
  • abuzul de tutun;
  • abuzul de droguri.

2. Ortodonţie dentară

Tratamentul ortodontic poate fi realizat cu succes la orice vârstă. Fiecare pacient, copil, adolescent sau adult, are nevoie de tratamente individuale și necesită atenţie și îngrijire adaptate cerinţelor personale. Cu ajutorul aparatelor dentare se pot rezolva cazuri diverse, de la cele mai ușoare până la cazuri foarte complicate.

Ortodonţie copii

Nu există o regulă privind vârsta la care ar trebui început tratamentul ortodontic, dar Asociaţia Americană de Ortodonţie recomandă ca primul consult ortodontic să aibă loc înainte de vârsta de 7 ani.

În general, în preajma acestei vârste, incisivii și primii molari permanenţi sunt prezenţi pe arcade, astfel încat se poate face o evaluare a eventualelor probleme existente (înghesuiri dentare, ocluzie adâncă, ocluzie deschisă, ocluzie inversă). Atunci când tratamentul este început precoce, există posibilitatea de a ghida creșterea maxilarelor precum și erupţia dinţilor permanenţi, se poate corecta deglutiţia anormală (cu interpoziţia limbii între arcade) și problemele de vorbire. Cu alte cuvinte, intervenţia la această vârstă poate simplifica și reduce, mai târziu, durata tratamentului.

Ortodonţie adolescenţi

Perioada de vârstă optimă pentru începerea tratamentului ortodontic la adolescenţi este între 11 și 15 ani. Până la 12 ani, majoritatea dinţilor permanenţi au erupt și se pot decela înghesuirile/ spaţierile dentare, rapoartele de ocluzie (mușcătură) incorecte. Aceste probleme nu se pot corecta de la sine, motiv pentru care se impune începerea tratamentului ortodontic. Este, de asemenea, un moment bun întrucât la această vârstă pacienţii nu resping aparatul dentar, mai ales dacă au prieteni sau colegi care urmează deja un tratament ortodontic, iar aparatul devine un „must-have”.

Avantajul real al acestei vârste este acela că medicul ortodont poate profita de puseele de creștere pentru a corecta poziţia mandibulei faţă de maxilar. De asemenea, la această vârstă metabolismul este intens și poate favoriza scurtarea duratei de tratament și diminuarea disconfortului asociat tratamentului.

Ortodonţie adulţi

Tratamentul ortodontic la adulţi poate îmbunătăţi dramatic estetica facială, respectul de sine și, cel mai important, sănătatea orală și implicit a întregului organism. Dinţii incorect aliniaţi, cu spaţieri sau înghesuiri și mușcătură defectuoasă pot contribui la îmbolnăvirea gingiilor, parodonţiului, resorbţie osoasă, apariţia cariilor, uzură anormală și accentuată a dinţilor, dureri de cap, dureri ale articulaţiei temporo-mandibulare.

Tipuri de aparate dentare:

Aparatele dentare mobile și funcţionale sunt utile pentru tratamentul ortodontic-ortopedic al copiilor.

Aparate dentare fixe
Gama foarte largă de tipuri de bracket-uri existentă astăzi acoperă până și cele mai exigente cerinţe estetice ale pacienţilor. Bracket-urile diferă în funcţie de materialele din care sunt realizate, culoare, tehnică, dar și în funcţie de suprafaţa dentară pe care se poziţionează – faţa vestibulară (exterioară, vizibilă) sau faţa linguală (interioară).

Bracket-uri metalice clasice au cea mai largă răspândire, sunt cele mai populare și sunt confecţionate din oţel inoxidabil de cea mai bună calitate. Bracket-urile metalice sunt foarte rezistente și pot fi utilizate pentru tratamentul tuturor anomaliilor. Spre deosebire de bracket-urile metalice din trecut, cele de astăzi au un profil mai redus, sunt mai mici per ansamblu, fiind mult mai confortabile, dar și mai atractive. Ele pot fi personalizate prin folosirea ligaturilor elastice colorate, după preferinţele fiecărui pacient.

Bracket-urile ceramice sunt realizate din materiale de culoare asemănatoare sau apropiată de culoarea dinţilor naturali sau din materiale complet transparente. Sunt preferate mai ales de pacienţii adulţi deoarece sunt mai puţin vizibile decât cele metalice.

Bracket-urile linguale sunt „ascunse” în spatele dinţilor, pe faţa linguală, fiind astfel invizibile. Acestea reprezintă o opţiune rezonabilă pentru pacienţii cu exigenţe estetice, adolescenţi sau adulţi (persoane publice, actori, muzicieni, sportivi).

Există mai multe sisteme de bracket-uri linguale, individualizate pentru fiecare pacient (INCOGNITO, WIN) sau prefabricate standard (STB, IN-OVATION L).

INCOGNITO este, probabil, cel mai cunoscut sistem care a revoluţionat ortodonţia linguală. Bracket-urile customizate din aliaj de aur și arcurile îndoite de roboţi asistaţi de computer sunt caracteristici care conferă calitatea superioară a acestui aparat. În plus, confortul pacienţilor este crescut datorită profilului redus pe care îl au bracket-urile customizate.

Tratamentul este realizat de dna. dr. Simona Moraru – Medic specialist în Ortodonţie și Ortopedie dento-facială și stomatologie generală, membru al Charles H. Tweed International Foundation pentru cercetare ortodontică și educaţie din Tucson, Arizona, precum și al Colegiului Medicilor Dentiști din România. Activitatea sa profesionala garantează profesionalismul și excelenţa unor metode avansate de operare, precum și cele mai bune rezultate pentru pacienţii săi.

3. Chirurgia orală sau intervenţiile stomatologice în spital

Serviciul de chirurgie dentară în sala de operaţie a fost conceput în special pentru persoanele care au dificultăţi în a parcurge acest tip de proceduri medicale în stare conștientă. Este indicat pacienţilor care trebuie să parcurgă proceduri chirurgicale cu o durată de timp extinsă, pacienţilor care au o condiţie medicală specială (afecţiuni cardiace, boli pulmonare, sindroame care afectează funcţiile motorii, dizabilităţi intelectuale etc.), celor care suferă de probleme de anxietate, ori pacienţilor aflaţi la o vârstă înaintată.

Definirea de trasee dedicate intervenţiilor chirurgicale de orice tip şi respectarea strictă a procedurilor de izolare, permit stoparea şi reducerea incidenţei IAM (infecţii asociate asistenţei medicale), în interesul siguranţei şi calităţii traseelor de îngrijire. Sănătatea pacienţilor și reușita intervenţiilor medicale de orice fel sunt strâns legate de mediul septic în care ne desfășurăm activitatea și de procedurile de evitare a contaminării la orice nivel.

Trebuie remarcat faptul că utilizarea de materiale sanitare care nu au fost corect sterilizate sau dezinfectate poate cauza infecţii în trei moduri diferite, și anume:

 • transmiterea unui microorganism patogen de la un pacient la altul;
 • transmiterea aceluiași microorganism patogen de la un operator medical la un pacient;
 • transmiterea infecţiei de la un pacient la o persoană care face parte din personalul de asistenţi medicali.

Aceste pericole au apărut cu o relevanţă și mai mare în ultimii 10 ani, după apariţia și răspândirea virusului HIV (CDC 1987) și a ulterioarelor infecţii oportuniste ale diverselor aparate cu care cei afectaţi de acest virus se confruntă în mod inevitabil.

Utilizarea unor metode adecvate de dezinfecţie sau sterilizare joacă, prin urmare, un rol esenţial în prevenirea transmiterii infecţiilor de la pacient la alt pacient, direct sau prin mediul înconjurător.

Unităţile de sterilizare din Spitalul Monza au fost efectuate cu scopul de a asigura:

 • metode uniforme de tratament al materialelor;
 • modalităţi comune ale testelor de control și validare (definind cadenţa);
 • centralizarea sterilizatoarelor cu gaz-plasma.

Această standardizare permite respectarea celor mai recente indicaţii în materie de securitate. Fiecare unitate de sterilizare este împărţită în trei zone principale:

 • zonă de spălare sau curăţire;
 • zona de împachetare;
 • zona de contaminare redusă.

Traseul produselor este de tip unidirecţional: niciun produs nu se întoarce, ci trece prin autoclave, zona de depozitare și distribuţie. Microclimatul ambiental este menţinut prin fluxuri de aer cu presiuni diferenţiale (pentru a preveni migrarea bacteriilor).
Unitatea unică de sterilizare este dotată cu autoclave cu abur și o autoclavă cu gaz-plasma pentru tratarea materialelor termolabile. Înainte de utilizare, autoclavele sunt supuse testelor indicate mai jos:

 • teste zilnice(încălzire sau punerea în funcţiune; test de presiune; test pentru penetrarea aburului prin metoda indirectă (bowie-dick)
 • teste periodice cu cadenţă săptămânală(în fiecare săptămână: umiditate reziduală textile – umiditate reziduală metale; la fiecare 6 luni: teste biologice)

Toate controalele zilnice și săptămânale sunt repetate după fiecare intervenţie tehnică și înregistrate de asistentul medical în fișa de lucru (de sarcină) a autoclavei. Filiera activităţilor este, de asemenea, în măsură să certifice eficacitatea de sterilizare, chiar și îin cazul instrumentelor cu lumen (tub, cablare), în conformitate cu cele mai restrictive reglementări din Europa.

Sedarea

În cadrul acestor intervenţii, pacienţii au ca opţiuni fie anestezia numită “twilight sedation” (sau sedare conștientă), fie anestezia generală. Tipul de anestezie este ales în urma unei consultaţii cu un medic anestezist specializat, care poate face o evaluare pertinentă și recomanda tipul de sedare adecvată fiecărui pacient, ţinând cont totodată și de doleanţele acestuia.

Twilight sedation sau sedarea conștientă cu anestezic local

Oferim pacienţilor noștri varianta de sedare dentară intravenoasă pentru orice tip de terapie stomatologică, în baza unei evaluări a medicului curant și a medicului anestezist. Sedarea intravenoasă (IV) ajută pacientul să se simtă confortabil și calm atunci când are de efectuat proceduri de ordin stomatologic. Sedarea IV este creată pentru a permite parcurgerea procedurilor medicale dentare în timp ce pacientul este foarte relaxat. De asemenea, ajută la tolerarea oricărei intervenţii incomode în așa fel încat pacientul să nu își amintească sau să nu experimenteze disconfortul asociat acestora. Sedarea IV ajută, în esenţă, la atenuarea anxietăţii asociate tratamentului. Este posibil ca pacientul să nu doarmă pe tot parcursul intervenţiei, dar se va simţi foarte confortabil, calm și relaxat, o stare în care, de regulă, pacientul oscilează între somn și starea de veghe – de aici numele “twilight sleep” (somn de amurg).

Scopul sedării IV este de a folosi cantitatea minim posibilă de medicamente pentru a putea duce la capăt tratamentul propus. Este o modalitate foarte sigură, mult mai sigură decât sedarea orală (inhalosedare). În timpul sedării IV, este asigurată o administrare constantă a medicamentaţiei prin intermediul unui tub intravenos. În orice moment, un antidot poate fi administrat pentru a inversa efectele anestezicului, dacă este necesar.

Sedarea stomatologică pentru persoanele în vârstă

Pe măsura ce înaintăm în vârstă, sănătatea orală devine din ce în ce mai importantă. Afecţiunile periodontale pot duce la pierderea dinţilor și a masei osoase din maxilar, ori mandibulă, situaţie care afectează aproape fiecare parte a activităţii noastre zilnice. Pentru o stare de bine în viaţa de zi cu zi, avem nevoie de dinţi și gingii sănătoase. Acestea ne ajută să savurăm mâncarea, să susţinem o conversaţie și, bineînteles, facilitează. Multe probleme de sănătate derivă dintr-o digestie defectuoasă, sau o stare mentală precară cauzată de un disconfort constant, dar și de neîncredere cu privire la propria imagine.

Pacienţii cu vârstă înaintată au tendinţa de a evita vizita la medicul denstist dintr-o varietate de motive, printre care: probleme de sănătate mai presante, anxietate legată de tratament, greutăti legate de transport sau veniturile fixe. Odată ce sănătatea orală atinge un punct greu de remediat, frica și jena survenite ţin acești pacienţi departe de medicul stomatolog.

Pentru pacienţii aflaţi la o etate avansată, care au probleme dentare și care experimentează această frică, sedarea în cabinetul stomotologic ori în camera operatorie este soluţia ideală, deoarece permite pacientului să se relaxeze și sa nu parcurgă în mod conștient ședinţa de tratament. În același timp, sedarea oferă medicului posibilitatea de a performa toate procedurile necesare pentru îmbunătăţirea stării pacientului.

Sedarea stomatologică pentru pacienţii cu dizabilităţi/ handicap

Pentru pacienţii cu handicap, accesul la îngrijirea dentară corespunzătoare poate fi deosebit de greu. Aceștia trebuie să găseasca un medic competent, cu precădere înţelegător în privinţa situaţiei, care să ofere serviciile stomatologice pentru care alţi medici poate nu sunt calificaţi.

Medicii noștri au la îndemână echipamente de ultimă generaţie, care vin să completeze profesionalismul și devotamentul atât de necesare îngrijirii pacienţilor cu nevoi speciale în procesul de remediere a problemelor de ordin dentar.

Pacienţii cu handicap întâmpină, de cele mai multe ori, provocări suplimentare în menţinerea sănătăţii orale. Adesea, tipul de dizabilitate poate împiedica un periaj corect sau regulat, acest lucru fiind valabil și pentru curăţirea prin folosirea aţei dentare. Este, de asemenea, posibil ca pacientul să sufere de un reflex de vomă accentuat sau xerostomie (gură uscată) ca rezultat al medicaţiei. Prin sedare, aceste dificultăţi nu mai reprezintă o problemă nici pentru pacient, nici pentru medic. Anestezia este administrată de un medic anestezist specializat, astfel încât sunt întâmpinate cu profesionalism și siguranţă nevoile pacienţilor cu handicap care necesită acest tip de intervenţie medicală. Igienizarea danturii sau remedierea problemelor existente pot fi efectuate astfel în condiţii de stres zero pentru pacient, fără efecte secundare neplăcute și fără traume ulterioare tratamentului.

Sedarea pentru pacienţii cu anxietate

Fobia dentară este o stare reală, de multe copleșitoare pentru mii de oameni. Experienţe negative din trecut pe scaunul dentistului, frica de ace sau freze și un relflux de vomă sever sunt doar câteva motive pentru care oamenii simt o anxietate acută atunci când vine vorba de o vizită la dentist.

Dacă suferiţi de fobie dentară, acum nu mai este cazul să vă faceţi griji. Echipa nostră își ia angajamentul de a întelege natura reală a fricii dumneavoastră. Personalul nostru vă va trata cu delicateţe și grijă, iar sedarea IV va oferi un cu totul alt tip de experienţă stomotologică. În timp ce sunteţi cufundat într-o stare de semi-adormire, medicul stomatolog va asigura tratamentul de care aveţi nevoie, astfel încat atunci când vă veţi treziti, vă veţi bucura de rezulatele dorite, fără niciun disconfort prealabil.

Echipa medicală

image
Dr. Flaviu Șteiu
Medic specialist
ATI
Vezi profilul complet
image
Dr. Antonela Mureșan
Șef secţie
ATI pediatrică
Vezi profilul complet
image
Dr. Carmen Șteiu
Medic specialist
ATI
Vezi profilul complet
image
Dr. Magdalena Ghiulea
Medic primar
ATI
Vezi profilul complet
image
Dr. Oana Ghenu
Medic primar
ATI
Vezi profilul complet
image
Psih. Nicoleta Pascu
Psiholog clinician
Psihologie
Vezi profilul complet
Secured By miniOrange