Call center 021.9983

Program L-V:8-20 / S:8-15

Servicii de suport

Anestezie și Terapie Intensivă (ATI)

Șeful secției este Dr. Flaviu Șteiu, medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă, cu o vastă experiență ATI cardiovasculară.

ATI generală

În cadrul unităţii de Terapie Intensivă, pacienţii aflaţi în stare critică primesc îngrijiri medicale intensive, precum suportul funcţiilor vitale după o recentă intervenţie chirurgicală majoră, sau în caz de instabilitate a semnelor vitale cauzată de o boală medicală acută sau de un politraumatism care necesită monitorizare continuă şi intervenţie imediată.

ATI cardiovasculară

În secţia de Terapie Intensivă Cardiovasculară pacientului aflat în stare critică îi sunt garantate tratamentele intensive care sunt necesare după o recentă intervenţie chirurgicală cardiacă.
Secţia de Terapie Intensivă Cardiovasculară oferă, de asemenea, asistenţă şi îngrijire medicală pentru pacienţii cardiaci critici care suferă de diverse boli (infarct miocardic acut, angină instabilă, şoc cardiogen, aritmii cardiace, embolism pulmonar, disecţie aortică).
Secţia dispune de paturi în care se poate efectua ventilaţia asistată, hemofiltrarea şi contrapulsaţia aortică, întrucât este necesară monitorizarea continuă şi intervenţia imediată în caz de nevoie.

Dotarea tehnologică

Secţia dispune pentru fiecare pat de un aparat de ventilaţie automat, monitor multiparametric, un defibrilator manual, pompe de perfuzie, sistem de aspiraţie. În secţie este garantată asistenţa medicală specializată de către un asistent medical la fiecare două paturi, precum şi de un medic anestezist.
De asemenea, unitatatea este dotată cu 6 paturi dintre care unul este izolat. Aceasta este situată în zona aferentă celor 4 săli de operaţii, permiţând facilitarea fluxului orizontal de pacienţi şi oferirea de servicii la înalte standarde de calitate.

Secţia de Terapie intensivă generală este dotată cu echipamente de ultimă generaţie precum:

 • Centrală CIC 48H plus înregistrator şi imprimantă dotată cu 48 ore de ritm continuu
 • Display de 19” – imprimantă termică – imprimantă laser
 • Monitoare B 650 suspendate dotate cu display 15” touch screen – Software ICU
 • ECG MAC 1600dae
 • Defibrilator Responder 2000 + Paceing
 • Ventilatoare Pulmonare EV suspendate dotate cu: Ventilaţie VCV, PCV, PCV-VG, SIMV PC, SIMV.VC, BiLevel, PSV; Ventilaţie NON invazivă – Cărucior – Display 12”; Configurare atât prin suspendare cât şi prin cărucior – Sw neonatal
 • RX Portabil OPTIMA 220 (Definium AMX 700)

 

ATI cardiovasculară pediatrică

Șef de secţie ATI cardiovasculară pediatrică, Dr. Antonela Mureșan a efectuat în cei 25 de ani de carieră peste 4.000 de proceduri anestezice în patologia cardiovasculară a adultului și a copilului. Echipa este formată din dr. Flaviu Șteiu, medic primar ATI; Dr. Carmen Șteiu, medic specialist ATI; și Simona Spătariu, asistentă șefă ATI.
Secţia de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) urmează protocoale moderne, recunoscute la nivel internaţional. Pe lângă pregătirea anestezică pre-operatorie, medicul anestezist este responsabil cu monitorizarea permanentă a parametrilor respiratorii, hemodinamici, precum și a funcţiilor altor organe și sisteme încă insuficient dezvoltate și cu un echilibru foarte fragil.
Mai mult, pentru siguranţa și confortul pacienţilor, medicul anestezist asigură suport și asistenţă specializată în laboratoarele de diagnostic și tratament intervenţional în cazul unor proceduri precum angio-CT, angio-RM, angiocardiografie și caterism cardiac, proceduri terapeutice intervenţionale, aritmologie și electrofiziologie.
Unitatea de Terapie Intensivă este dotată cu sisteme de flux de aer laminar, care asigură sterilitatea, pe lângă măsurile stricte de asepsie. Tratamentul pacienţilor cu hipertensiune pulmonară severă este facilitat de ventilaţia cu administrare concomitentă de oxid nitric.
Un beneficiu major al serviciului de ATI este reprezentat de garda permanentă, precum și de faptul că numărul mare de asistente medicale permite ca fiecare pacient să aibă asistent medical personal.

Dotarea tehnologică

Aparatura performantă permite conducerea anesteziei și abordarea chirurgicală a malformaţiilor cardiace complexe, inclusiv pe cele în oprire circulatorie și hipotermie profundă cu indicaţii specifice la nou-născut, indiferent de greutate (prematur), considerate de cele mai multe ori urgenţe chirurgicale.
În situaţii limită — când celelalte metode terapeutice convenţionale au fost epuizate, sau au eșuat — se poate recurge la asistenţa mecanică cardiocirculatorie și/ sau pulmonară (ECMO) cu rezultate spectaculoase. Aceasta se indică în special la nou-născut și copilul mic cu insuficienţă cardiacă și/ sau respiratorie severă care pun viaţa pacientului în pericol.

Pre-anestezie și post-anestezie

Serviciul de Anestezie din cadrul Spitalului Monza se ocupă de trei faze terapeutice de bază:

 • pre-operatorie (pregătire), dotată cu 6 paturi;
 • intra-operatorie (administrare de medicamente anestezice şi monitorizare);
 • post-operatorie (supraveghere post-anestezică şi recuperare a funcţiilor vitale), dotată cu 7 paturi.

Organizarea Spitalului Monza include zone în care se regăsesc paturi special destinate etapelor de pre- şi post-anestezie. După examinarea pacientului, medicii aleg tipul de anestezie cel mai potrivit intervenţiei şi condiţiilor de sănătate ale pacientului.

Dotarea tehnologică

 • Ventilatoare Pulmonar EV suspendate dotate cu: – Ventilaţie VCV, PCV, PCV-VG, SIMV-PC, SIMV.VC, BiLevel, PSV; Ventilaţie NON invazivă; Cărucior – Display 12; Configurare atât prin suspendare cât şi pe cărucior – Software neonatal
 • Defibrilatoare Responder 2000 + Paceing
 • Monitor DASH 4000

 

Neuro-anestezie

Dr. Anca Vișan, medic primar în neuro-anestezie, are o experienţă de peste 1000 de operaţii neurochirurgicale. De-a lungul timpului, a colaborat în domeniul ATI cu diverse spitale atât din domeniul public (Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie” etc.), cât și din cel privat (Spitalul Euroclinic). De asemenea, Dr. Anca Vișan este printre puţinii medici neuro-anesteziști din Europa de Vest care poate realiza procedura de tip Awake Brain Surgery sau operaţia cu pacientul treaz.
La BRAIN Institute, centrul de neurochirurgie dezvoltat în parteneriat cu Spitalul Monza, dr. Vișan coordonează activitatea de anestezie, însă alocă o mare parte a activităţii sale supravegherii și tratamentului pacienţilor atât în perioada în care aceștia se află în Terapie Intensivă, cât și pe tot parcursul internării acestora.
Anestezia în neurochirurgie comportă anumite particularităţi faţă de toate celelalte tipuri de anestezie, în principal prin prisma faptului că sistemul nervos este cel mai sensibil și mai delicat organ al omului, ale cărui caracteristici și modalităţi de funcţionare nu sunt pe deplin cunoscute. Totodată, anestezia reprezintă, în acest caz, locul de întâlnire al chirurgiei cu anestezia, chestiune care are implicaţii majore în desfășurarea actului medical propus. Cel mai bun chirurg nu ar putea avea succesul scontat, fără a forma o echipă solidă, împreună cu neuro-anestezistul.
Neuro-anestezia este vitală pentru obţinerea unor rezultate operatorii optime – este necesară o colaborare strânsă, atentă, activă, continuă (minut cu minut) și astfel eficientă, între întreaga echipă anestezică și cea chirurgicală.

Neuro-anestezia la BRAIN Institute

Sigur, înaintea avantajelor tehnologice, cel mai important lucru este factorul uman. Am pus accent pe supraspecializarea și educarea orientată a personalului din echipă, pe dezvoltarea unor algoritmi de lucru și protocoale concrete, în conformitate cu standardele medicale internaţionale de cel mai înalt nivel și de ultimă generaţie în domeniu – acest lucru ne permite desfășurarea activităţii anestezico–chirurgicale sub semnul siguranţei și al profesionalismului.
Avem capacitatea de a conduce întregul act medical cu multă grijă, prevenind eventualele complicaţii care pot să apară în perioada peri-operatorie. Începem acest lucru cu vizita pre-anestezică, ce are loc cu câteva zile înainte de intervenţia chirurgicală, și are ca scop elucidarea problemelor de sănătate ale pacientului prin intermediul examenului clinic, al anamnezei și al probelor paraclinice. Uneori, pacienţii au și alte boli, în afara celei pentru care se operează – aceștia vin cu tare asociate, mai mult sau mai puţin tratate, care ar putea să le pună viaţa în pericol, printr-o decompensare acută în contextul unei intervenţii majore neurochirurgicale. Putem face o prevenţie a potenţialelor complicaţii, tratând cât mai bine aceste afecţiuni, înainte de momentul operator – prin medicaţie și alte manevre terapeutice, obţinem o stare optimă de sănătate pentru pacientul respectiv, care să-i permită acestuia să treacă cu bine peste stresul generat de operaţie. Echilibrarea și stabilizarea cât mai eficientă a bolilor cronice ale pacienţilor este deci foarte importantă.
După o atentă și minuţioasă pregătire, urmează intervenţia operatorie. Aceasta se efectuează sub o anestezie specială, adaptată caracteristicilor și cerinţelor aparte ale patologiei sistemului nervos, precum și ale manipulării chirurgicale ale acestuia – trebuie să se desfășoare în mod optim, facil, fără incidente și impedimente. Echipamentele de monitorizare speciale permit o interacţiune rapidă între medici și pacient – concentrată concret pe eventualele probleme ce pot să apară, și ajutând la prevenţia sau rezolvarea eficientă a acestora.
Anestezia utilizată este total intravenoasă, prin sistem target controlled infusion, o tehnică specială ce permite administrarea drogurilor anestezice nu numai în funcţie de greutate, înălţime, sex, vârstă, ci și ajustat de informaţiile venite de la un senzor special (numit bispectral index), ce culege și procesează undele creierului, generând un feedback al răspunsului persoanei la anestezie. Astfel, putem modifica în timp real doza și rata de administrare, în funcţie de cerinţele de moment ale individului respectiv, cu necesar anestezic particular, individualizat. Acest lucru ne permite, ca la sfârșitul operaţiei, să obţinem o trezire rapidă, în 8-15 minute, și o evaluare neurologică făcută cu acurateţe, fără urmările unei sedări reziduale excesive. Celula neuronală, fiind o celulă fragilă, ce se deteriorează rapid ireversibil, este foarte importantă promptitudinea și eficienţa măsurilor luate în cazul apariţiei unei complicaţii – pentru a evita sechelele neurologice. Având tehnologia adecvată, neuro-anestezistul are posibilitatea de a titra în mod precis anestezicele; acesta prescrie nu neapărat o doză concretă de substanţă anestezică, ci mai degrabă anticipează și ţintește un anumit efect pe care vrea să-l obţină.
Astfel, este facilitată nu numai trezirea pacientului la sfârșitul operaţiei, ci și realizarea unor proceduri speciale de tipul Awake Brain Surgery sau chirurgia pe pacientul treaz. Aceasta este o tehnică anestezică, ce presupune trezirea pacientului în timpul intervenţiei pe creier, la anumite rezecţii tumorale care se fac în zone elocvente ale scoarţei cerebrale (zone care se ocupă cu vorbirea, scrisul și mișcările). Scopul este de a evita complicaţiile și sechelele permanent legate de rezecţia prea extensivă a unor tumori infiltrative, care seamănă cu ţesutul normal, neputând fi altfel deosebite.
Această tehnică necesită o pregătire specială, atât medicală, cât și psihologică a pacientului, pentru a putea accepta și colabora cu bune rezultate și fără disconfort fizic și psihic. Pacientului i se explică tehnica, fiind asigurat de măsurile care vor fi luate – pentru a nu fi o experienţă neplăcută, ci dimpotrivă, interesantă, confortabilă și utilă. Încrederea care se stabilește între personalul medical și pacient este vitală. Pacientul necesită o premedicaţie specială, care asigură o bună analgezie, ușoară sedare, senzaţie de confort psihic și siguranţă, ușoară euforie. Ulterior, se procedează la inducţia anestezică obișnuită, începe intervenţia, se face o foarte bună anestezie locală la nivelul plăgii operatorii, coroborată cu o analgezie polimodală sistemică pre și intra-operatorie, așa încât pacientul nu experimentează niciun fel de durere sau disconfort – pacientul este trezit cu blândeţe, i se explică situaţia în care se află și momentul operator, și este rugat să colaboreze prin vorbire sau mișcări, după caz. Chirurgul face un mapping cortical amănunţit, trasând contururile tumorii până în ţesut sănătos, iar anestezistul stă de vorbă cu pacientul, fiind foarte alert asupra celor mai mici modificări care apar în vorbirea, înţelegerea, mișcările acestuia; când apar astfel de modificări, chirurgul este oprit – înseamnă că o zonă importantă este atinsă și nu trebuie deranjată, deoarece ar lăsa sechele semnificative. Astfel, reușim să evităm complicaţiile legate de rezecţia unor astfel de tumori. Ducând această tehnică la extrem și dorind să dovedească viabilitatea ei, o echipă chirurgicală din Statele Unite a operat un violonist celebru în timp ce acesta a interpretat un întreg concert.
Pe același principiu al recoltării și procesării undelor emise de sistemul nervos, în timpul operaţiei funcţionează și sistemul de monitorizare a potenţialelor evocate – utilizat în principal pentru depistarea și evitarea complicaţiilor legate de eventualele interferenţe nocive ale intervenţiei chirurgicale cu zone elocvente neuronale, care pot apărea în cursul manipulării operatorii. Fără acest sistem, funcţionarea ulterioară a nervilor implicaţi în tumorile operate este aproape o loterie. BRAIN Institute este singurul loc în care echipamentul este folosit în scopuri neurochirurgicale.

De asemenea, in Spitalul Monza pacienţii beneficiază și de:

 • Unitatea de transfuzie sanguină
 • Medic de gardă 24/24

Echipa medicală

Dr. Dorin Arhire
Medic Primar
Anestezie și Terapie Intensivă
Vezi profilul complet
Dr. Flaviu Șteiu
Medic Specialist
Anestezie și Terapie Intensivă
Vezi profilul complet
Dr. Carmen Șteiu
Medic Specialist
Anestezie și Terapie Intensivă
Vezi profilul complet