Descrierea generală a centrului

Pentru diagnosticarea și tratamentul pacienților, Spitalul Monza și-a propus să aibă la dispoziția sa toate dotările necesare parcurgerii unui proces complet. Serviciul de Radiologie și Imagistică Medicală este caracterizat prin înalta tehnologie a echipamentelor utilizate, un grad înalt de profesionalism al operatorilor și eficiență organizatorică.

Investigațiile de radiologie și imagistică medicală pentru diagnosticul bolilor cardiace sunt angio C.T. coronarian, angio C.T. aortă totală (inclusiv ax iliofemural), angio R.M. (cu sau fără substanță de contrast), R.M. cardiac (cu sau fără substanță de contrast), Radiografia toracică, R.M. aortă totală.

Examenele imagistice utile în diagnosticul malformațiilor cardiace sunt radiografia cardiopulmonară, ecografia cardiacă, rezonanța cardiacă, angio CT și angio RM. În cazul copiilor mici și nou-născuților, există suportul unei echipe de anestezie specializate în pediatrie.

 

Investigații

 

Tomografie computerizată (CT)

CT Optima 660 ASIR cu 64 secțiuni permite efectuarea de examene rapide (scanarea cordului se face în câteva secunde), cu doze mici de iradiere, secțiuni subțiri asigurând în acest fel precizie în stabilirea diagnosticului şi o bună caracterizare a leziunilor mici.

Tipuri de examene

Acest tip de aparat permite, pe lȃngă efectuarea examenelor de tip angio-CT, examene cardio- și coronaro-CT, calcularea scorului de calciu şi alte tipuri de investigații de înaltă performanță, precum colonoscopia virtuală, bronhoscopia virtuală, studiul nodulului pulmonar sau studii de tip perfuzie cerebrală.

De asemenea, aparatul permite inclusiv executarea examenelor de tip angio-coronarografie CT. Prin această modalitate pot fi executate atât controale de bypass aorto-coronarian, de permeabilitate a stenturilor, cât și screening pentru boala coronariană. La pacienții de talie medie și cu alură ventriculară sub 60 bătăi/minut, doza de iradiere este comparabilă cu cea de la angiocoronarografia clasică.

Doze mici de iradiere

Aparatura de înaltǎ performanțǎ din dotarea spitalului permite celor care suferă de boli oncologice să beneficieze de investigații de înaltă rezoluție, cu timp scurt de expunere la radiații și, implicit, cu doze mici de iradiere.

Reduceri considerabile ale dozei de radiații sunt și în cazul investigațiilor pentru masivul facial şi craniu, în acelaşi timp cu o mai mare claritate şi definire a leziunilor care nu depăşesc 3 mm în diametru. Ȋn aceeași mǎsurǎ, pacienții care necesitǎ controale oncologice pot beneficia acum de o reducere cu aproximativ 70% din totalul dozei de radiații.

Rezonanță magnetică (RMN)

RM Optima 360 1,5 Tesla permite obținerea unor imagini de calitate fără precedent. Un astfel de sistem este definit prin bobine flexibile (Flex)  și utilizează senzori care examineazǎ corpul pacientului prin scanări „personalizate” în funcție de profilul pacientului.

Tipuri de examene

RM Optima 360 1,5 Tesla permite examinarea cordului şi a diferitelor afecțiuni cardiace. Examinarea cardio-RM este considerată „standardul de aur” în diagnosticul imagistic al cordului, fiind examinarea de referință în evaluarea funcției cardiace (în special a ventriculului drept), în evaluarea severității leziunilor induse de infarctul miocardic, în diagnosticul bolilor rare sau cu dificultăți diagnostice cum ar fi: displazia aritmogenă, masele intracardiace, miocardita și pericardita.

Timp redus de execuție

Timpul de execuție al examinărilor a fost, de asemenea, redus cu 50%: RM coloană vertebrală cervico-lombo-sacrată durează 20 de minute, comparativ cu peste 40 de minute pentru investigația efectuată cu ajutorul echipamentelor vechi.

Practic, acest program acordǎ o importanțǎ aparte pacienților necooperanți (exemplu: pacienții cu Alzheimer) ale căror mişcări involuntare au influențat întotdeauna succesul unei scanări RM.

Radiologia digitală

Unul dintre cele mai mari avantaje ale radiologiei digitale față de cea convențională este al calității imaginii radiologice. Cu ajutorul unui computer, imaginea radiologică poate fi prelucrată și astfel printată la o calitate superioară.

De asemenea, datele radiologice pot fi transferate pe CD sau DVD, sau trimise pe e-mail, astfel încât informația devenind mult mai accesibilă. Un alt avantaj ar fi posibilitatea de arhivare și de creare a unui istoric pentru fiecare pacient, facilitând răspunsul post-terapeutic cu privire la starea pre- sau postoperatorie, nemaifiind nevoie ca pacientul să prezinte toate radiografiile făcute de-a lungul timpului.

Mamografia

Mamografia este un examen de sân efectuat cu o doză foarte mică de iradiere și este folosit ca un instrument de diagnostic pentru identificarea tumorilor și chisturilor. S-a dovedit că rata de deces pentru cancerul de sân este redusă la femeile care își fac examinări constante.

Ca toate razele X, mamografia folosește doze de radiații ionizante pentru a crea imagini. Medicii radiologi apoi analizează imaginile pentru orice rezultate anormale. Ecografia de sân și RMN de sân sunt adjuvanți pentru mamografie.

RMN de sân poate fi util pentru o evaluare ulterioară a rezultatelor pozitive, precum și pentru screeningul de evaluare pre-chirurgicale la pacientele cu cancer de sân cunoscut pentru a detecta orice leziuni suplimentare care ar putea schimba abordarea chirurgicală.

Când este recomandat un examen de sân?

În fiecare an, pentru femeile cu vârsta peste 40 ani, care au factori de risc, de exemplu, un cancer de sân anterior sau istoric de cancer similar în familie.

Cel puțin la fiecare doi ani la femei care nu au factor de risc.

Mamograful Senographe Essential este special proiectat pentru screening, diagnostic si proceduri intervenționale. Creat cu o deosebită atenție îndreptată spre sănătatea femeii, de la investigații cu doze minime de iradiere până la o abordare inovatoare și interactivă pentru mamografie, Essential Senographe definește grija pentru calitatea excelentă a imaginilor de diagnostic.

Avantajele mamografului Senographe Essential:

 • Doză minimă de iradiere setată în funcție de densitatea și structura sâ
 • Randament ridicat. Cu cel mai mare câmp vizual din industria medicală 4 (24 x 31 cm), Senographe Essential permite medicului să aleagă un câmp vizual standard de 19 x 23 cm, care permite investigarea prin imagini la toate dimensiunile/mărimile de sân și cu o calitate excepțională a imaginii.
 • Ergonomie funcțională. Mânerul ergonomic pentru sân ajută la reducerea contracției musculare a sâ Designul ergonomic și rotunjit al suportului pentru sân ajută la optimizarea confortului pacientului.
 • Compresie maximă dorită poate fi pre-stabilită și încetinește atunci când sanul se contractă.

Radiografia dentară panoramică (ortopantomogramă)

Radiografia dentară panoramică, sau ortopantomograma, reprezintă o imagine radiologică de ansamblu a dentiției și a elementelor maxilo-faciale înconjurătoare, efectuată cu o doză extrem de redusă de radiații.

Această imagine de ansamblu permite evaluarea stării de sănătate paradontală și a leziunilor osoase înconjurătoare, astfel încât medicul stomatolog poate elabora un plan de tratament complet.

Dotare tehnologică

 • Computer Tomograf GE Healthcare Optima 600
 • Aparat Rezonanță Magnetică GE Healthcare Optima 360 1,5 Tesla
 • Aparat Rezonanță Magnetică SIGNA Voyager 1.5Tesla XT
 • Aparat Radiologie Digitală GE Healthcare Discovery RX 650
 • Aparat Radiologie Digitală GE Healthcare Connexity
 • Aparat Mobil Radiologie Digitală GE Healthcare Optima RX 220
 • Mamograf GE Healthcare Senographe Essential
 • Ortopantomograf Instrumentarium model OP 200D

 

Echipa medicală

Dr. Maria Alexandrescu
Director departament
Radiologie și imagistică medicală
Vezi profilul complet
Dr. Silvia Nicolae
Medic specialist
Radiologie și imagistică medicală
Vezi profilul complet
Dr. Brândușa Masoud
Medic primar
Radiologie și imagistică medicală
Vezi profilul complet
Dr. Veronica Maria Marcu
Medic primar
Radiologie și imagistică medicală
Vezi profilul complet
Dr. Beatrice Median
Medic primar
Radiologie și imagistică medicală
Vezi profilul complet
Dr. Sorin Ghiea
Medic primar
Radiologie și imagistică medicală
Vezi profilul complet
Dr. Alin Holban
Medic specialist
Radiologie și imagistică medicală
Vezi profilul complet
Dr. Simona Tataru
Medic primar
Radiologie și imagistică medicală
Vezi profilul complet
Dr. Loredana Dragomir
Medic primar
Radiologie și imagistică medicală
Vezi profilul complet
Dr. Mirela Guruianu
Medic specialist
Radiologie și imagistică medicală
Vezi profilul complet
Prețuri intervenții