Call center 021.9983

Program L-V:8-20 / S:8-15

Radiologie și Imagistică Medicală

Descrierea generală a centrului

Pentru diagnosticarea și tratamentul pacienţilor, Spitalul Monza și-a propus să aibă la dispoziţia sa toate dotările necesare parcurgerii unui proces complet. Serviciul de Radiologie și Imagistică Medicală este caracterizat prin înalta tehnologie a echipamentelor utilizate, un grad înalt de profesionalism al operatorilor și eficienţă organizatorică.

Investigaţiile de radiologie și imagistică medicală pentru diagnosticul bolilor cardiace sunt angio C.T. coronarian, angio C.T. aortă totală (inclusiv ax iliofemural), angio R.M. (cu sau fără substanţă de contrast), R.M. cardiac (cu sau fără substanţă de contrast), Radiografia toracică, R.M. aortă totală.

Examenele imagistice utile în diagnosticul malformaţiilor cardiace sunt radiografia cardiopulmonară, ecografia cardiacă, rezonanţa cardiacă, angio CT și angio RM. În cazul copiilor mici și nou-născuţilor, există suportul unei echipe de anestezie specializate în pediatrie.

 

Investigaţii

Tomografie computerizată (CT)

CT Optima 660 ASIR cu 64 secţiuni permite efectuarea de examene rapide (scanarea cordului se face în câteva secunde), cu doze mici de iradiere, secţiuni subţiri asigurând în acest fel precizie în stabilirea diagnosticului şi o bună caracterizare a leziunilor mici.

Tipuri de examene

Acest tip de aparat permite, pe lȃngă efectuarea examenelor de tip angio-CT, examene cardio- și coronaro-CT, calcularea scorului de calciu şi alte tipuri de investigaţii de înaltă performanţă, precum colonoscopia virtuală, bronhoscopia virtuală, studiul nodulului pulmonar sau studii de tip perfuzie cerebrală.

De asemenea, aparatul permite inclusiv executarea examenelor de tip angio-coronarografie CT. Prin această modalitate pot fi executate atât controale de bypass aorto-coronarian, de permeabilitate a stenturilor, cât și screening pentru boala coronariană. La pacienţii de talie medie și cu alură ventriculară sub 60 bătăi/minut, doza de iradiere este comparabilă cu cea de la angiocoronarografia clasică.

Doze mici de iradiere

Aparatura de înaltǎ performanţǎ din dotarea spitalului permite celor care suferă de boli oncologice să beneficieze de investigaţii de înaltă rezoluţie, cu timp scurt de expunere la radiaţii și, implicit, cu doze mici de iradiere.

Reduceri considerabile ale dozei de radiaţii sunt și în cazul investigaţiilor pentru masivul facial şi craniu, în acelaşi timp cu o mai mare claritate şi definire a leziunilor care nu depăşesc 3 mm în diametru. Ȋn aceeași mǎsurǎ, pacienţii care necesitǎ controale oncologice pot beneficia acum de o reducere cu aproximativ 70% din totalul dozei de radiaţii.

Rezonanţă magnetică (RMN)

RM Optima 360 1,5 Tesla permite obţinerea unor imagini de calitate fără precedent. Un astfel de sistem este definit prin bobine flexibile (Flex)  și utilizează senzori care examineazǎ corpul pacientului prin scanări „personalizate” în funcţie de profilul pacientului.

Tipuri de examene

RM Optima 360 1,5 Tesla permite examinarea cordului şi a diferitelor afecţiuni cardiace. Examinarea cardio-RM este considerată „standardul de aur” în diagnosticul imagistic al cordului, fiind examinarea de referinţă în evaluarea funcţiei cardiace (în special a ventriculului drept), în evaluarea severităţii leziunilor induse de infarctul miocardic, în diagnosticul bolilor rare sau cu dificultăţi diagnostice cum ar fi: displazia aritmogenă, masele intracardiace, miocardita și pericardita.

Timp redus de execuţie

Timpul de execuţie al examinărilor a fost, de asemenea, redus cu 50%: RM coloană vertebrală cervico-lombo-sacrată durează 20 de minute, comparativ cu peste 40 de minute pentru investigaţia efectuată cu ajutorul echipamentelor vechi.

Practic, acest program acordǎ o importanţǎ aparte pacienţilor necooperanţi (exemplu: pacienţii cu Alzheimer) ale căror mişcări involuntare au influenţat întotdeauna succesul unei scanări RM.

Radiologia digitală

Unul dintre cele mai mari avantaje ale radiologiei digitale faţă de cea convenţională este al calităţii imaginii radiologice. Cu ajutorul unui computer, imaginea radiologică poate fi prelucrată și astfel printată la o calitate superioară.

De asemenea, datele radiologice pot fi transferate pe CD sau DVD, sau trimise pe e-mail, astfel încât informaţia devenind mult mai accesibilă. Un alt avantaj ar fi posibilitatea de arhivare și de creare a unui istoric pentru fiecare pacient, facilitând răspunsul post-terapeutic cu privire la starea pre- sau postoperatorie, nemaifiind nevoie ca pacientul să prezinte toate radiografiile făcute de-a lungul timpului.

Mamografia

Mamografia este un examen de sân efectuat cu o doză foarte mică de iradiere și este folosit ca un instrument de diagnostic pentru identificarea tumorilor și chisturilor. S-a dovedit că rata de deces pentru cancerul de sân este redusă la femeile care își fac examinări constante.

Ca toate razele X, mamografia folosește doze de radiaţii ionizante pentru a crea imagini. Medicii radiologi apoi analizează imaginile pentru orice rezultate anormale. Ecografia de sân și RMN de sân sunt adjuvanţi pentru mamografie.

RMN de sân poate fi util pentru o evaluare ulterioară a rezultatelor pozitive, precum și pentru screeningul de evaluare pre-chirurgicale la pacientele cu cancer de sân cunoscut pentru a detecta orice leziuni suplimentare care ar putea schimba abordarea chirurgicală.

Când este recomandat un examen de sân?

În fiecare an, pentru femeile cu vârsta peste 40 ani, care au factori de risc, de exemplu, un cancer de sân anterior sau istoric de cancer similar în familie.

Cel puţin la fiecare doi ani la femei care nu au factor de risc.

Mamograful Senographe Essential este special proiectat pentru screening, diagnostic si proceduri intervenţionale. Creat cu o deosebită atenţie îndreptată spre sănătatea femeii, de la investigaţii cu doze minime de iradiere până la o abordare inovatoare și interactivă pentru mamografie, Essential Senographe definește grija pentru calitatea excelentă a imaginilor de diagnostic.

Avantajele mamografului Senographe Essential:

 • Doză minimă de iradiere setată în funcţie de densitatea și structura sâ
 • Randament ridicat. Cu cel mai mare câmp vizual din industria medicală 4 (24 x 31 cm), Senographe Essential permite medicului să aleagă un câmp vizual standard de 19 x 23 cm, care permite investigarea prin imagini la toate dimensiunile/mărimile de sân și cu o calitate excepţională a imaginii.
 • Ergonomie funcţională. Mânerul ergonomic pentru sân ajută la reducerea contracţiei musculare a sâ Designul ergonomic și rotunjit al suportului pentru sân ajută la optimizarea confortului pacientului.
 • Compresie maximă dorită poate fi pre-stabilită și încetinește atunci când sanul se contractă.

Radiografia dentară panoramică (ortopantomogramă)

Radiografia dentară panoramică, sau ortopantomograma, reprezintă o imagine radiologică de ansamblu a dentiţiei și a elementelor maxilo-faciale înconjurătoare, efectuată cu o doză extrem de redusă de radiaţii.

Această imagine de ansamblu permite evaluarea stării de sănătate paradontală și a leziunilor osoase înconjurătoare, astfel încât medicul stomatolog poate elabora un plan de tratament complet.

Dotare tehnologică

 • Computer Tomograf Revolution Maxima
 • Computer Tomograf GE Healthcare Optima 600
 • Aparat Rezonanţă Magnetică GE Healthcare Optima 360 1,5 Tesla
 • Aparat Rezonanţă Magnetică SIGNA Voyager 1.5Tesla XT
 • Aparat Radiologie Digitală GE Healthcare Discovery RX 650
 • Aparat Radiologie Digitală GE Healthcare Connexity
 • Aparat Mobil Radiologie Digitală GE Healthcare Optima RX 220
 • Mamograf GE Healthcare Senographe Essential
 • Ortopantomograf Instrumentarium model OP 200D

 

Echipa medicală

Dr. Sorin Ghiea
Medic Primar
Radiologie și Imagistică Medicală
Șef Secţie Imagistică
Vezi profilul complet
Dr. Beatrice Median
Medic Primar
Radiologie și Imagistică Medicală
Vezi profilul complet
Dr. Simona Tătaru
Medic Primar
Radiologie și Imagistică Medicală
Vezi profilul complet
Dr. Veronica Maria Marcu
Medic Primar
Radiologie și Imagistică Medicală
Vezi profilul complet
Dr. Camelia Georgescu
Medic Primar
Radiologie și Imagistică Medicală
Vezi profilul complet
Dr. Alin Holban
Medic Primar
Radiologie și Imagistică Medicală
Vezi profilul complet
Dr. Luiza Maria Dana
Medic Specialist
Radiologie și Imagistică Medicală
Vezi profilul complet
Dr. Adina Tecuţă
Medic Specialist
Radiologie și Imagistică Medicală
Vezi profilul complet