Call center 021.9983

Ginecologie

În cadrul secției de Ginecologie a Spitalului Monza se tratează întreaga patologie din sfera ginecologică și uroginecologică ce afectează femeia in diferite etape ale vieții ei, prin cele mai noi mijloace.

Echipa medicală este coordonată de către Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică–ginecologie, primul chirurg ginecolog care a introdus in România chirurgia robotică ginecologică prin intermediul platformei da Vinci. Activitatea sa profesională reunește întreaga arie de tehnici chirurgicale: de la chirurgie robotică, la abordarea minim invazivă laparoscopică, chirurgia vaginală clasică și tehnici ce vizează domeniul rezervat uroginecologiei și oncologiei ginecologice, tratamentul chirurgical al cancerelor de sfera genitală. 

În domeniul chirurgiei minim invazive Prof. Elvira Brătilă deține o vastă experiență în sfera cancerelor ginecologice, remarcându-se prin practicarea operațiilor conservatoare pentru cancer de col, precum trachelectomie radicală cu limfadenectomie pelvică,  realizând în premieră în România aceasta intervenție pe cale total laparoscopică.

Afecțiuni uroginecologice

Tratamentul chirurgical al incontinenței urinare și prolapsului se realizează prin tehnici minim invazive care necesită spitalizare mai puțin de 24 de ore. Se utilizează atât tehnici chirurgicale convenționale care folosesc pentru reconstrucție țesuturile proprii cât și tehnici de protezare cu bandelete sau meșe din materiale acceptate de organismul uman. Rata de succes a tehnicilor folosite de noi este de peste 90% pentru formele de incontinență și prolaps tratate pentru prima oară.

Fibromul uterin

Fibromul uterin reprezintă cea mai frecventă tumoră benignă ce se  dezvoltă în stratul muscular al uterului.  Apariția și dezvoltarea fibromului uterin se desfășoară în decursul perioadei reproductive a femeii, nivelele hormonale semnificativ ridicate din această perioadă contribuind la creșterea acestuia.  Aproximativ 40% din femeile de peste 35 ani sunt diagnosticate cu fibrom uterin.

Diagnosticul de fibrom uterin  se realizează printr-un simplu examen ginecologic. Examenul ecografic efectuat frecvent pentru aprecierea cu exactitate a numărului și dimensiunilor nodulilor fibromatoşi vine să întărească diagnosticul.

Alegerea alternativei terapeutice aparține medicului ginecolog ținând seama de numărul și localizarea fibroamelor, severitatea simptomelor, vârsta pacientei şi dorința acesteia de a mai avea copii. Femeile cu fibrom uterin ce nu prezintă nici un simptom (durere sau sângerare) nu necesită tratament, este necesară doar o urmărire periodică – examen ginecologic şi ecografic.

În prezent  medicului ginecolog  are mai multe opțiuni de tratament al femeilor cu fibrom uterin:

  • tratamentul medicamentos;
  • excizia chirurgicală a nodulilor fibromatoşi- miomectomie;
  • excizia parțială sau totală a uterului transformat tumoral de către nodulii fibromatoşi- histerectomie subtotală sau totală.

Miomectomia realizată robotic, prin platforma da Vinci Xi.

Miomectomia este procedura chirurgicală de îndepărtare a fibroamelor (mioamelor) uterine. Spre deosebire de histerectomie, care îndepărtează întreg uterul, miomectomia îndepărtează doar fibroamele si lasă uterul intact.

Platforma Da Vinci XI permite efectuarea ecografiei intraoperatorii transvaginale, astfel încât se poate realiza excizia tuturor nodulilor fibromatoși, care afectau semnificativ cavitatea intrauterină, fără a o leza sau obstrua.

Vizibilitatea, manualitatea maxim permisivă, minim traumatică și perspectiva 360 oferite de robotul Da Vinci ajută chirurgul să depășească limitele impuse de chirurgia tradițională sau de laparoscopie, maximizând abilitățile chirurgului, minimizând riscul de sângerare și complicațiile aferente unei astfel de intervenții. Pe parcursul operației, să pierzi 300ml de sânge este mai mult decât rezonabil!

Iată de ce chirurgia robotică este acel pas înainte, în cazul abordării unor cazuri dificile, precum miomectomii, histerectomii sau endometrioză profundă, mai ales la pacienți cu comorbidități asociate, precum obezitatea morbidă.

Tehnicile moderne de  distrugere intrauterină a nodulilor fibromatoși prin mioliză laparoscopică sau prin embolizare a arterei uterine deși promițătoare din punct de vedere al caracterului lor minim invaziv, sunt grevate de complicații şi o rată scăzută de obținere a sarcinilor (aproximativ 30%).

Extirparea nodulilor fibromatoşi la pacientele ce vor să-şi păstreze capacitatea de procreeze se poate realiza pe cale histeroscopică, laparoscopică, pe cale vaginală sau abdominală. Alegerea uneia din căile de abord depinde în primul rând de localizarea nodulilor fibromatoşi şi de numărul acestora. Abordarea histeroscopică, laparoscopică sau vaginală reprezintă pentru pacientă cea mai bună alegere, necesitând spitalizare pe o perioadă scurtă 2-3 zile şi recuperare rapidă a pacientei.

Extirparea uterului transformat tumoral de către fibroame se poate realiza prin abordare minim invazivă pentru pacientă pe cale vaginală sau laparoscopică, sau în cazul uterelor de mari dimensiuni prin incizie abdominală. Extirparea totală sau subtotală a uterului pe cale vaginală reprezintă cea mai bună alternativă pentru aceste paciente, fiind lipsită de orice cicatrice vizibilă, iar recuperarea pacientei se face extrem de rapid.

Cancerul de col uterin

Chirurgia cancerului de col uterin pornește sub auspiciul a doua principii de bază: prezervarea fertilității femeii aflate la vârstă reproductivă, care dorește in viitor sa aducă pe lume copii si tratamentul individualizat, in funcție de stadiul bolii, de extinderea sectoriala a cancerului si de modalitățile de prevenție ale recidivei.

Chirurgia cancerului de col se împarte in doua tipuri: chirurgia cancerului de col precoce si chirurgia cancerului de col in stadii avansate, tumori de peste 4cm, cu potențial de extindere si evoluție.

In stadiile de cancer precoce, daca pacienta dorește sa aibă copii, se pot face tratamente conservatoare astfel încât sa își păstreze funcția menstruala si capacitatea de procreere. De regulă, se excizează colul uterin, cu țesuturile înconjurătoare, acolo unde cancerul diseminează frecvent, împreună cu ganglionii limfatici. Ii putem păstra astfel uterul, esențial pentru implantarea unei sarcini.

Prof. Dr. Elvira Brătilă a realizat pentru prima data în anul 2015 trachelectomie radicală cu limfadenectomie pelvică total laparoscopic permițând astfel spre deosebire de abordul vaginal atât   realizarea tratamentului conservator cat si modularea exciziei parametriale in funcție de stadiul bolii.

Endometrioza

Endometrioza este o boala progresivă, de multe ori debilitantă care afectează 10% la 15% din femei în timpul anilor lor de reproducere. Aceasta a fost descrisă în literatura medicală cu mai mult de 300 de ani în urmă și de atunci a fost recunoscută ca o boală cronică, dureroasă, și, adesea, progresivă la femei. Leziunile de endometrioză apar atunci când celulele mucoasei uterului (endometriale), cresc în afara uterului, frecvent în regiunea pelvină. Cauzele endometriozei sunt necunoscute.

Unii au susținut că endometrioza poate fi vindecată. Din păcate, acest lucru nu este întotdeauna adevărat.

În prezent, cel mai eficient tratament pentru endometrioză este eradicarea chirurgicală a bolii folosind tehnici, cum ar fi excizia laparoscopică și eradicarea cu înaltă tehnologie. Un chirurg experimentat este capabil să utilizeze diferite metode, cum ar fi electrocauter, lasere, foarfece, sau cu ultrasunete, pentru a eradica complet boala cu aceste tehnici minim invazive.

Pacientele cu endometrioză pot prezenta suferințe clinice diferite în diferite etape ale bolii. Tratamentul depinde de vârsta pacientului, gradul de boală, severitatea simptomelor, precum și dorința de fertilitate.

 

Tratamentul laparoscopic al endometriozei trebuie să fie efectuate de către un laparoscopist experimentat, care are o vastă experiență în tratamentul acestei afecțiuni.

Chirurgia laparoscopică este acum considerată standard pentru tratamentul chirurgical al endometriozei. Chiar și endometrioza cu localizare intestinală sau pe vezica urinară pot fi tratate prin laparoscopie. Tratamentul laparoscopic al endometriozei oferă chirurgilor posibilitatea de a vizualiza chiar și proliferări mici endometriozice. Acest lucru prezintă beneficii evidente : spitalizare pe termen scurt și recuperare rapidă. Cicatrizarea este limitata la trei incizii mici, în regiunea pelvină.

Chirurgia robotică în Ginecologice

Nu demult de momentul prezent, chirurgia laparoscopică era considerată „standardul de aur” in tratamentul chirurgical al patologilor de sferă urogenitală. Astăzi, chirurgia robotică este cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă ȋn tratamentul acestor patologii. Adresabilitatea chirurgie robotice se extinde zi de zi, cuprinzând întreaga arie pelvică, de la patologia endometriozei, la suferințe oncologice, de la patologii asociate infertilității la suferințe ce impactează zone conexă, de arie uro-genitală.

Primul chirurg ginecolog care a realizat intervenții chirurgicale cu platforma robotică da Vinci, Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică ginecologie.

Spre deosebire de toate formele de chirurgie pelvică, pe cale clasică, vaginală, apoi laparoscopică, această nouă tehnologie-robotică redă cel mai bine conceptul minim invaziv, ajută medicul să își depășească limitele și să își maximizeze abilitățile chirurgicale. Spre deosebire de chirurgia deschisă unde chirurgul are doar acces digital, în cadrul chirurgiei robotice camera 3D are acces în zone profunde din pelvis, conferind chirurgului o bună vizibilitate și o mare libertate de mișcare. În chirurgia endometriozei, chirurgia robotică a adus rezultate net superioare. Vorbind despre o patologie a femeii de cele mai multe ori aflate în perioada fertilă, acuratețea oferită de rezecția robotică a adus beneficii notabile. Scopul intervenției chirurgicale este de a exciza complet și extins leziunile endometriale, păstrând intacte zonele implicate în reproducere, dacă vorbim despre paciente care își doresc o sarcină. Libertatea de mișcare și instrumentarul fiabil ne ajută în a efectua un act chirurgical de mare precizie.

Beneficiile pacientului în urma intervenției chirurgicale robotice sunt net superioare. Durerea postoperatorie este scăzută, riscurile de hemoragie post-intervenție chirurgicală sunt minimizate, timpul de recuperare este mai scurt, plus lipsa traumei produse asupra peretelui abdominal, rată scăzută de complicații, timp de spitalizare redus, recuperare postoperatorie rapidă, reintegrarea rapidă în activitatea socială.

De asemenea, cea mai nouă abordare, chirurgia robotică, este un viitor ce deja a devenit realitate și în România în tratamentul endometriozei.

Excizia chirurgicală a leziunilor endometriale este tratamentul cel mai eficient, cu beneficii notabile în ce privește managementul durerii, în îmbunătățirea statusului reproductiv al femeii și în prevenirea recurențelor. Pentru că este o formă de chirurgie extinsă, ce excede un anumit organ și uneori chiar zona pelvină, conduita chirurgicală a endometriozei își găsește sens atunci când patologia este perfect înțeleasă de către medicul sau echipa care face managementul chirurgical al bolii.