Call center 021.9983

Centre și Specialităţi

Descrierea generală a centrului

La nivel internaţional, s-au dezvoltat în ultimii ani centre dedicate intervenţiilor cardiovasculare structurale, respectiv tratării defectelor anatomice ale inimii pe cale endovasculară. Acest tip de centru impune un grad ridicat de complexitate la nivelul echipei multidisciplinare și specializate, precum și în ceea ce privește echipamentul medical.

Astfel, în ianuarie 2015, a fost lansat Cardiostructural Clinic, centru dedicat tratării cardiopatiilor congenitale și a bolilor cardiovasculare complexe prin intervenţii minim-invazive, fără deschiderea toracelui și oprirea inimii. În cadrul acestuia se vor realiza doar intervenţii endovasculare (pe calea vaselor de sânge) și hibride, care îmbină procedurile intervenţionale și chirurgicale minim-invazive, ambele cu scopul de a reduce riscul operator la pacienţii cu boli cardiovasculare complexe (de la naștere sau dobândite).

Cardiostructural Clinic implică colaborarea următoarelor secţii: Cardiologie intervenţională, Chirurgie cardiovasculară (inclusiv cea pediatrică), Chirurgie vasculară, Anestezie și terapie intensivă, Cardiologie, Electrofiziologie, Radiologie și Imagistică Medicală.

Din dorinţa de a reduce riscul operator la pacienţii cu boli cardiovasculare complexe (de la naștere sau dobândite) a fost lansat, în urmă cu un an, Programul de Intervenţii Cardiovasculare Structurale Complexe. În cadrul acestuia specialiștii Spitalului Monza au realizat numeroase abordări multidisciplinare de elită. Odată cu lansarea Cardiostructural Clinic, vrem să dezvoltăm această direcţie în beneficiul pacienţilor cu afecţiuni complexe sau cu o vârstă avansată, situaţii în care intervenţiile chirurgicale clasice sunt asociate cu un risc operator mare sau inacceptabil.

Astfel, în cadrul Cardiostructural Clinic se vor trata prin abord multidisciplinar bolile valvulare ale adultului (stenoză aortică cu comorbidităţi, insuficienţă mitrală ș.a.); patologia aortei toracice și abdominale (anevrisme și disecţii), inclusiv urgenţele aortice acute (ruptura traumatică a aortei, disecţia aortică acută de tip B); anevrismele vaselor iliace, femurale și poplitee; cardiopatiile congenitale ale copilului mic și ale adultului (DSA, PFO complicat, DSV, coarctaţia de aortă ș.a.).

Diagnostic și tratament

Tratament

Reabilitare cardiovasculară

Reabilitarea cardiovasculară se adresează pacienţilor care au suferit o intervenţie de chirurgie cardiacă sau toracică, infarct miocardic, montare de stent sau celor care suferă de o boală cardiovasculară (insuficienţă cardiacă, cardiopatie ischemică, implantare de stimulatoare cardiace, sindroame coronariene acute cu evoluţie către infarct miocardic, arteriopatie obliterantă etc.).