Call center 021.9983
Luni – Vineri: 08:00 – 20:00
Sâmbătă: 08:00 – 15:00

Articole

Cel mai performant centru privat de chirurgie cardiacă ce abordează minim invaziv patologiile inimii

Încă de la înființare, în urmă cu peste 10 ani, Spitalul Monza a funcționat ca centru cardiovascular de elită. Începând cu 2012, aici au avut loc primele intervenții private de chirurgie cardiacă, iar astăzi Spitalul Monza este cel mai performant centru privat de chirurgie cardiacă minim invazivă, beneficiind de o echipă medicală puternică, instrumentar și aparatură medicală de înaltă precizie, tehnologie de ultimă generație a device-urilor implantabile și alinierea, ca nivel de expertiză, cu cele mai importante centre chirurgicale la nivel mondial.

2 secții de chirurgie cardiovasculară, cu accent pe intervențiile minim invazive

Departamentul de chirurgie cardiacă din cadrul Spitalului Monza este compus din două secții de chirurgie cardiovasculară, conduse de doi dintre pionierii chirurgiei cardiace minim invazive de la noi din țară, dr. Theodor Cebotaru și dr. Stanislav Rurac. Cei doi medici au introdus în urmă cu mai bine de 10 ani chirurgia cardiacă minim invazivă în spitalele private din România.

Dacă în urmă cu 10 ani, intervențiile minim invazive în chirurgia cardiacă reprezentau 5-10% din totalul operațiilor, astăzi, în cele două secții de chirurgie cardiovasculară Monza I și Monza II, peste 90% dintre proceduri se efectuează prin abord minim-invaziv. Tehnicile minim invazive reduc trauma operatorie, costurile, perioada de spitalizare și de reintegrare a pacientului în viața socială.

Beneficiile chirurgiei minim invazive pentru pacient:

Timp de spitalizare redus cu 30%
Timp petrecut la ATI redus cu 40%
Absența complicațiilor infecțioase (mediastinită)
Risc de mortalitate mic (mortalitate globală de doar 1% la nivelul întregului centru)
Pierderi sanguine minime, nefiind nevoie în cele mai multe cazuri de administrarea produselor sanguine
Recuperare rapidă și control mai bun al durerii
Rezultate excelente pe termen lung, pacientul revenind la o viață normală

Centru privat de excelență care abordează minim invaziv patologiile inimii

Expertiza echipei medicale, dotările de ultimă generație, atât în ce privește aparatura medicală de diagnostic și în sala de operație, precum și instrumentarul și dispozitivele implantabile, fac ca majoritatea patologiilor tratate în cele două secții de chirurgie cardiovasculară Monza I și Monza II să poată fi rezolvate pe cale minim invazivă.

Principalele afecțiuni tratate chirurgical:

Bolile valvulare
Anevrismele de aortă
Bolile arterelor coronare
Bolile valvelor inimii
Bolile aortei
Bolile arterei pulmonare
Cardiomiopatia hipertrofică (obstructivă)
Tumorile cardiace și mediastinale
Bolile cardiace congenitale la adult
Ischemia acută/cronică a membrelor inferioare și superioare
Boala cerebrovasculară

În momentul de față, pot fi abordate minim invaziv patologiile multivalvulare, afecțiunile valvei mitrale, ale valvei aortice, închiderea defectelor septale atriale, precum și  by-pass-uri aorto-coronariene. În cadrul celor două secții de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Monza sunt abordate toate aceste patologii, prin intervenții cu impact redus și recuperare rapidă. Echipele conduse de dr. Theodor Cebotaru și dr. Stanislav Rurac efectuează proceduri minim invazive complexe:

Revascularizare miocardică prin minitoracotomie directă (MIDCAB)
Revascularizare miocardică endoscopică
Chirurgia valvulară complexă prin minitoracotomie:
Plastie/protezare valvă mitrală
Protezare valvă aortică
Plastie/protezare valvă tricuspidă
Dublă plastie/protezare mitro-tricuspidiană
Triplă plastie/protezare mitro-aortică-tricuspidiană
      Chirurgia valvulară prin ministernotomie (valvă aortică și aortă ascendentă)
      Chirurgia pericardică toracoscopică
      Chirurgia minim invazivă a fibrilației atriale
      Închiderea defectelor de sept atrial (DSA); drenaj venos parțial aberant
      Extirparea tumorilor cardiace (mixom atrial etc)
      Intervenții cardiace complexe minim invazive
Intervenții minim invazive în patologia aortei ascendente

Peste 10 ani de experiență și premiere medicale

În cadrul departamentului de chirurgie cardiacă din Spitalul Monza se efectuează anual peste 1000 de intervenții chirurgicale cardiovasculare și vasculare, dintre care aproximativ 600 de intervenții minim invazive. De-a lungul anilor, echipa medicală Monza a realizat mai multe proceduri în premieră pentru mediul privat, premiere naționale sau chiar internaționale.

Citește mai multe despre o parte dintre aceste premiere:

2013Prima înlocuire de valvă pe cord bătând

2014Tratamentul hibrid (intervențional și chirurgical) al unui anevrism voluminos al arcului aortic

2014Procedura TAVI – implantarea transcateter a protezei expandabile aortice, prin abordtransapical

2016Implantarea extracardiacă a unui defibrilator cardioverter epicardic cu sondă de defibrilaresubcutanată

2016Procedura Tirone David la un pacient cu sindrom Marfan, cu dilataţie de rădăcină aortică și insuficienţă aortică

2016Înlocuire valvulară aortică, înlocuire valvulară mitrală și plastie de valvă tricuspidă, prin mini-toracotomie dreaptă

2018Intervenție de restabilire a continuităţii aortei pe traseu extraanatomic

Cea mai puternică și experimentată echipă chirurgicală

 

Dr. Theodor Cebotaru, șeful de secției chirurgie cardiacă Monza I are cea mai mare experiență din România în intervențiile pe cord bătând și plastia de valvă mitrală. Cazuistica sa numără peste 2.500 de intervenții de revascularizare miocardică pe cord bătând și peste 2.000 de intervenții de înlocuire/plastie valvulară, din care 500 plastii valvulare mitrale. În prezent, procedeele minim-invazive, atât de revascularizare miocardică cât și cele de înlocuire/plastie valvulară, sunt abordate prin această tehnică de către echipa Dr. Cebotaru în proporție de 90%. Dr. Theodor Cebotaru este promotorul chirurgiei cardiovasculare cu ajutorul robotului chirurgical, împreună cu echipa sa efectuând primele intervenții de acest tip din România și din Sud-Estul Europei.

Dr. Stanislav Rurac, șeful secției chirurgie cardiacă Monza II este medic primar cardiolog, specializat în chirugie cardiovasculară minim invazivă. Este unul dintre membrii echipei de transplant pulmonar, numărându-se printre cei care au realizat primul transplant de plămâni din România, în 2018. De-a lungul anilor, dr. Rurac a realizat peste 3000 de operații cardiace clasice, minim invazive și vasculare. Are la activ nu mai puțin de 10 intervenții realizate în premieră națională în România sau Republica Moldova. În ultimii 10 ani, și-a dedicat activitatea profesională dezvoltării chirurgiei cardiace minim invazive de la noi.

Dr. Călin Popa este șeful secţiei de chirurgie vasculară din cadrul Spitalului Monza. Doctor în știinte medicale din anul 2004, dr. Popa a efectuat până în prezent peste 3.000 de intervenții de chirurgie cardiacă, fiind specializat în chirurgia anevrismelor aortei, cu training efectuat împreună cu echipa (ajutor operator, anestezist, perfuzionist) în SUA, la clinica Prof. Dr. Safi din Houston, Texas (unde s-a specializat în chirurgia anevrismelor toraco-abdominale) și în Olanda.

Navigator de pacienți pe toată durata spitalizării

Adesea, dincolo de experiența medicului, de grija personalului auxiliar și condițiile de spitalizare, pacientul are nevoie de un sprijin, de o persoană care să-l ghideze prin multitudineadocumentelor medicale, al termenilor complicați legați de diagnostic și tratament. La Spitalul Monza, pacienții au parte de navigatori de pacienți empatici, care le pot furniza toate informațiile legate de programarea inițială, evaluarea documentelor medicale, consultația și internarea în spital, precum și de parcursul pe durata spitalizării și ulterior, în perioada recuperării. În acest fel, ne asigurăm că stresul și disconfortul emoțional al pacientului și familiei sunt reduse la minimum, într-o perioadă în care starea pacientului este foarte de fragilă. Angajamentul Spitalului Monza este de a oferi nu doar servicii medicale de calitate ci și atenție, grijă și empatie pe tot parcursul călătoriei de la diagnostic la tratament.