Call center 021.9983
Luni – Vineri: 08:00 – 20:00
Sâmbătă: 08:00 – 15:00

Articole

Ce reprezintă Spitalul Monza la nivel internațional?

Cardiomyopathy Center, coordonat de Dr. Lucian Dorobanțu, este al doilea centru din Europa, ca număr de intervenții chirurgicale dedicate Cardiomiopatiei Hipertrofice Obstructive, cu o experiență de peste 100 de cazuri operate. Împreună cu  echipa reunită a Grupului Policlinico di Monza din Italia însumează peste 1000 de cazuri, ceea ce reprezintă a doua experiență mondială după Mayo Clinic din Statele Unite ale Americii. 

Cardiomiopatia hipertrofică obstructivă/CMHO este cea mai frecventă boală cardiovasculară cu transmitere genetică. Incidența sa este de 1:500 bolnavi cardiaci, iar 20-30% dintre ei dezvoltă forma obstructivă a bolii. Boala presupune îngroșarea pereților inimii, fapt care duce la dezorganizarea arhitecturii ventriculului stâng si dinamicii acestuia.

De multe ori asimptomatică și de cele mai multe ori debutând cu o banală “oboseală”, manifestată în gesturile cele mai firești (îmbrăcatul, urcatul scărilor, mersul pe jos), cardiomiopatia hipertrofică necesită îngrijire în centre ultraspecializate, fie că vorbim despre evaluarea și diagnosticul bolii, fie despre managementul terapeutic și chirurgia sa.

Medicul primar chirurgie cardiovasculara și coordonator al Cardyomyopathy Center, dr. Lucian Dorobanțu: “Chirurgia CMHO este o chirurgie de nișă. Este, prin excelență o chirurgie de tip reconstructiv, realizând un “tailoring” elegant de remodelare a ventriculului stâng și al valvei mitrale, care în timpul procesului devine insuficientă. Faptul că în 99% din cazuri reușim prezervarea valvei mitrale este extrem de important pentru pacient și pentru calitatea vieții sale pe termen lung. Conform statisticilor, managementul acestei boli în centre dedicate crește rata de succes de cel puțin șase ori.”

Din 2016, echipa chirurgicală a centrului abordează o tehnică operatorie originală, recunoscută la nivel internațional, care spre deosebire de abordarea clasică, aduce beneficiul prezervării valvei mitrale, cu o rată de succes de peste 99%, cea mai ridicată rată de prezervare a valvei mitrale din lume.