Articole

Cancerul renal

Cancerul renal este o afecțiune malignă cu localizare în parenchimul renal. Majoritatea tumorilor renale apar la început în tubulii renali, ajungând ca ulterior să se dezvolte și să infiltreze viscerul în întregime. Acest tip de cancer este denumit carcinom celular renal și reprezintă 3% din totalitatea neoplaziilor diagnosticate la adulți și 90 – 95% din totalitatea cancerelor de rinichi.

Dezavantajul foarte mare pentru pacient este faptul că această afecțiune nu are simptome precoce de alarmă și prezintă rezistență la chimio și radioterapie. Acest tip de cancer apare mai frecvent la bărbați și este diagnosticat cel mai adesea după  vârsta de 60 de ani.

cancer renal si de rinichi

Factori de risc:

– fumatul – aproximativ o treime din pacienți fumează de o perioadă lungă de timp;

– obezitatea – creșterea masei corporale are o relație de proporționalitate directă cu creșterea riscului;

– dializare prelungită;

– limfoame;

 

Simptome ale cancerului renal:

– urina cu sânge – apare în special în cazul stadiilor avansate de boală

– slăbirea nejustificată

– oboseala persistentă și epuizarea

– durerile de spate sau pe părțile laterale

– anemia

 

Tratamentul chirurgical al tumorilor renale

Se împarte în două categorii în funcție de stadiul tumorii:

  1. a) extiparea totală a rinichiului afectat (nefrectomia radicală)
  2. b) extiparea exclusivă a tumorii cu prezervarea tesutului renal sănătos (nefrectomia parțială).

 

Intervenția chirurgicală asistată cu robotul da Vinci oferă o alternativă de tratament minim invazivă. Instrumentele de ultimă generație cu multiple articulații permit chirurgului o libertate de mișcare neegalată de alte technici chirurgicale, asemănătoare chirurgiei deschise, însă cu o dexteritate și o precizie îmbunătățite. Imaginea este obținută cu ajutorul unui sistem optic 3D HD și poate fi mărită de până la 10-12 ori, ceea ce permite identificarea și disecția foarte precisă a elementelor anatomice.

 

“Folosind chirurgia robotică mă simt în deplină siguranță și control operator. Tehnologia îmi completează practic experiența acumulată după mii de operații deschise pe care le-am făcut atât la stat, cât și în privat. Cu robotul da Vinci pot să fac disecții de finețe a țesuturilor perirenale și reușesc astfel să asigur atât un rezultat optim din punct de vedere oncologic, cât și unul funcțional. Acest lucru se traduce printr-o calitate superioară a vieții pacientului și o mai bună prezervare a țesutului renal neafectat tumoral. Cred că cel mai mult mă bucur atunci când pacienții se mobilizează din pat încă din a doua zi postoperatorie, iar reluarea tranzitului intestinal are loc foarte repede. Această tehnologie de vârf îmi permite să îngrijesc pacienții, aici, în România, la cele mai înalte standarde, la fel ca în orice altă țară europeană, și să le ofer șansa de a se vindeca, de care au atâta nevoie” a declarat medicul Cristian Surcel, șeful Urology Robotic Center, Spitalul Monza.

Când vorbim despre tumorile renale, spre deosebire de chirurgia clasică, avantajele robotului da Vinci sunt:

– scurtarea perioadei de spitalizare

– sângerare intraoperatorie redusă

– risc scăzut de complicații

– incizii de dimensiuni mici cu durere postoperatorie diminuată.

Însă avantajele cele mai mari ale robotului da Vinci sunt observate în cazul nefrectomiei parțiale deoarece sistemul video de înaltă perfomanță și instrumentele fine ce permit chirurgului timpi reduși de pensare a arterelor renale, o mai bună diferențiere între tumoare și țesut renal sănătos și realizarea unei limfodisecții extinse. Aceste  avantaje se mențin inclusiv în comparație cu chirurgia laparoscopică, care nu a reușit să depășească până în prezent chirurgia deschisă. În schimb, chirurgia asistată robotic a devenit standardul de aur în tratamentul tumorilor renale localizate.

Chirurgia robotică reprezintă o alternativă și în cazul pacienților cu tumori renale pe rinichi unic, aceste cazuri fiind rezervate chirurgiei clasice în trecut. Nefrectomia parțială scade riscul de insuficiență renală și dependența de dializă în comparație cu pacienții cărora le este extirpat rinichiul în totalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Prețuri intervenții