Call center 021.9983

Articole

Bolnavii de aritmie au o nouă alternativă de tratament în România: ablaţia epicardică

Spitalul Monza din Capitală, centru specializat în chirurgie cardiovasculară, a anunţat o nouă intervenţie realizată în premieră pentru România: ablaţia epicardică în cazul bolnavilor de aritmie ventriculară, procedură efectuată de dr. Radu Vătășescu, medic specialist cardiologie-aritmologie, informează un comunicat al instituţiei sanitare transmis AGERPRES.

imageResize

„În contextul în care bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în lume, iar România se situează pe locul trei în Europa în ceea ce privește numărul deceselor cauzate de acestea (60% dintre toate decesele), prevenţia și metodele noi de tratament sunt o necesitate. De-a lungul timpului ne-am implicat activ în ambele direcţii: am derulat campanii de informare și evaluare pentru prevenţie și am realizat anumite intervenţii pentru prima oară în România”, a spus Carmen Drăgan, președinte al Spitalului Monza.

Tahicardiile ventriculare (ritm cardiac anormal, accelerat, cu originea în ventriculi) sunt întâlnite frecvent la pacienţii cu afectare structurală cardiacă, în special când performanţa de pompă a inimii este semnificativ afectată — între 30 și 50% dintre pacienţii cu insuficienţă cardiacă decedează subit prin mecanism aritmic. În mod frecvent, în tahicardiile ventriculare, zonele care cauzează aritmia sunt situate în grosimea peretelui cardiac (intramurale) sau pe suprafaţa externă a inimii (epicardice).

Până în prezent, în România, bolnavii ce prezentau aceste zone aritmogene pe exteriorul inimii nu aveau o metodă de prevenţie și tratament dedicată. Defibrilatorul implantabil salvează vieţi, oprind aritmiile, dar nu poate preveni recurenţa acestora. În plus, adesea, intervenţia defibrilatorului afectează calitatea vieţii pacienţilor și cel puţin pentru șocurile electrice se asociază cu exces de mortalitate. Medicamentele antiaritmice au o eficienţă limitată atât în terminarea aritmiilor, cât mai ales în prevenirea acestora, fiind totodată grevate de frecvente și severe efecte secundare.

„Ablaţia clasică (endocavitară sau endocardică) la pacienţii cu tahicardie ventriculară cu circuit pe exterior nu este la fel de eficientă precum în cazul celor cu circuit pe interior: cauterizezi pe interiorul inimii, în speranţa că vei atinge zona aritmogenă aflată pe exterior. Abordarea epicardică — sau ablaţia celulelor de pe exteriorul mușchiului cardiac — asistată 3D este soluţia de prevenţie și tratament în cazul bolilor structurale de inimă. Aceasta metodă poate fi curativă, adesea nemaifiind necesară o medicaţie antiaritmică ulterioară”, a declarat dr. Radu Vătășescu.

Spre deosebire de procedura clasică, în care cateterul este introdus printr-o venă sau arteră a piciorului, în cazul ablaţiei epicardice se introduce un ac special în regiunea situată imediat sub stern. Procedura se efectuează sub anestezie locală. Dacă nu există complicaţii, aceasta durează 1-2 ore, iar pacientul poate pleca acasă a doua zi.

Pentru pacienţii care au suferit o intervenţie chirurgicală pe cord (cum ar fi o intervenţie de bypass coronarian sau plastie de valvă) procedură de ablaţie epicardică trebuie uneori modificată, fiind necesar un abord chirurgical, combinat cu cel epicardic. Pentru aceste situaţii, dar și pentru a preveni orice risc, intervenţiile epicardice se vor efectua în prezenţa unui chirurg cardiovascular din echipa condusă de dr. Theodor Cebotaru, director Departament Chirurgie Cardiovasculară la Spitalul Monza.

Cunoscut în special ca fiind centrul de excelenţă în chirurgia cardio-vasculară, Spitalul Monza este specializat în efectuarea intervenţiilor chirurgicale complexe și în asigurarea unor servicii medicale de înaltă performanţă.

Citeste articolul complet aici

Autor: Oana Ghiţă, Editor: Florin Marin

Sursa: agerpres.ro

 

Secured By miniOrange