Sistemul Port-Acces
Avantajele implantării dispozitivului Port – Acces (numit și Port-a-Cath) în cazul pacienţilor oncologici sunt multiple: riscul dezvoltării infecţiilor scade foarte mult, de asemenea, și cel al trombozei venoase. Fiind o procedură minim-invazivă, cu utilizare îndelungată (implantarea se face o singură dată), protecţia și rezistenţa venoasă este îmbunătăţită, citostaticele putând fi administrate mai facil atunci când este nevoie, iar venele sunt mai puţin expuse la efectele neplăcute ale chimioterapiei.
Ca structură, sistemul Port – Acces (numit și Port-a-Cath) ia forma unui rezervor de mici dimensiuni (32/22 mm acestea sunt dimensiunile pentru varianta small, dar exista si varianta standard de 38/26 mm) realizat din polimer și metal nobil (titan – perfect tolerat de organism, perfect compatibil cu investigaţiile de tip IRM/CT), conectat cu un cateter elastic din silicon.
Camera este implantată subcutanat de specialist (printr-o incizie de aprox. 2 cm), în sala de operaţie, sub ghidaj ecografic, în zona subclaviculară, sub anestezie locală, cu sau fară sedare intravenoasă. Legătura camerei se realizează cu ajutorul unui cateter inserat într-una dintre venele mari: vena jugulară, vena subclavie sau vena femurală. Intervenţia este realizată de medicul chirurg în mai puţin de o oră, nefiind necesară spitalizarea pacientului. Port-ul se poate utiliza a doua zi după montarea subcutanată. Intervenţia poate fi de sine stătătoare sau se poate asocia cu o altă operaţie, în funcţie de procedura specialistului. Pacientul trebuie să revină la control după 24 de ore și apoi la 10 zile după implantare. Extragerea se poate face doar la indicaţia medicului și înlocuirea se va face respectând indicaţiile producătorului.
Înainte de montarea dispozitivului chimioterapeutic, medicul chirurg va lua în calcul particularităţile pacientului ce ţin de constituţia, sistemul venos și alte afecţiuni care descind din afecţiunea oncologică. Ca tehnici de montaj se utilizează: abord venos chirurgical prin denudarea și cateterizarea venei cefalice sau a venei jugulare, prin care se inserează cateterul în sistemul venos profund și abordul prin puncţie venoasă. Aceasta este o tehnică de montare a cateterului central în care abordul venos se realizează cu ajutorul puncţiei venoase subclavie de o partea sau de a alta.
Sistemul Port – Acces mai poate facilita, pe lângă administrarea tratamentului chimioterapeutic și administrarea diverselor tratamente cu substanţe de reechilibrare hidroelectrolitică, antibiotic, recoltarea și transfuziile de sânge. De asemenea, se poate vorbi (mai ales) și despre creșterea calitaţii vieţii pacientului, gândindu-ne aici la faptul ca dispozitivul este unul estetic, discret, oferind posibilitatea de a face baie sau duș (fiind rezistent la umiditatea crescută), asigurând astfel condiţiile unei vieţi perfect normale.