Call center 021.9983

Omul din spatele halatului alb – interviu cu Prof. Dr. Elvira Brătilă

Prof. Dr. Elvira Brătilă, profesia de medic între alegere și scânteia de divin

 

 Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică–ginecologie, Profesor de Disciplină Obstetrică Ginecologie la UMF „Carol Davila”, fondator al Endomedicare Academy, prima academie de endometrioza din Romania.

Medicul s-a specializat ȋn chirurgie ginecologică robotică, laparoscopie ginecologică și obstetricală, proceduri imagistice ginecologice, precum ultrasonografie, colposcopie si alte proceduri de investigare si tratament a afecţiunilor ce afectează sănătatea femeilor, cu un interes deosebit pentru prezervarea fertilităţii și tratamentul afecţiunilor ginecologice ce determină infertilitatea.

Fiind primul chirurg ginecolog care a introdus in România chirurgia robotică ginecologică prin intermediul platformei da Vinci, activitatea profesională a Dnei. Prof. Dr. Elvira Brătilă reunește ȋntreaga arie de tehnici chirurgicale: de la chirurgie robotică, la abordarea minim invazivă laparoscopică, chirurgia vaginală clasică și tehnici ce vizează domeniul rezervat uroginecologiei și oncologiei ginecologice, tratamentul chirurgical al cancerelor de sfera genitală. 

În domeniul chirurgiei minim invazive Dna. Prof. Elvira Brătilă are o vastă experiență în sfera cancerelor ginecologice, remarcandu-se prin practicarea operațiilor conservatoare pentru cancer de col, precum trachelectomie radicală cu limfadenectomie pelvică,  realizând în premieră în România aceasta intervenție pe cale total laparoscopică.

 

Doamna. Prof. Dr. Elvira Brătilă, v-ați ales această profesie sau profesia v-a ales pe Dumneavoastră?

Adevărul este că mi-am pus de multe ori această întrebare. Acum, după atâția ani am tras concluzia că viața se compune dintr-o serie de întâmplări și de întâlniri care te conduc pe drumul pe care trebuia să fii, mai devreme sau mai târziu. Este și o sămânța de divin, Dumnezeu ne pune în cale tot ce avem nevoie să ne desăvârșim că oameni.

Am ales drumul acesta cam la finalul clasei a 11-a. Mă pasiona fizica atomică. Am învățat apoi o vreme pentru ASE. Nu eram foarte convinsă nici într-o direcție, nici în cealaltă. Am întâlnit apoi un om care mi-a călăuzit pașii spre această alegere. O fosta călugăriță a fost acest om.  Ea mi-a sădit prima dată această idee: “De ce nu dai tu la medicină?” m-a întrebat.   După ce am intrat la facultate, timpul parcă a zburat. În anul III am avut ocazia să fac semiologie la Colțea, o școală foarte bună. Îmi amintesc de Prof. Brukner, un om deosebit care știa să îți trezească interesul pentru materie. Am început să prind gustul profesiei. La rezidențiat știam că vreau să optez pentru o specialitate chirurgicală. După multe întrebări și opțiuni, am ales obstetrica-ginecologia, pe care am învățat-o extrem de ușor. Parcă totul “venea din mine”.

 

Ați ales o specializare dificilă, una dedicată prin excelență femeii. V-a împlinit această alegere?

Mă fascinează în fiecare zi, cu fiecare caz ȋn parte, pentru că femeia este un întreg univers, iar rolurile pe care ea le îndeplinește sunt foarte complexe, fiecare și împreună. Este dătătoare de viață, este mama de copii, este soție sau parteneră de cuplu, este implicată și are rolul ei în societate. Am ales să o însoțesc în toate călătoria ei și să fiu acel medic, acea sfătuitoare în clipele în care trece prin boli și suferințe. Sunt omul pe care ea se poate baza în momentele dificile. Nu-i o muncă simplă, dar mă împlinește să știu că am schimbat în bine destine. Nu-i nimic mai frumos decât să mă întâlnesc peste ani cu paciente care au trecut prin boli grave și care acum îmi vorbesc despre o viață personală împlinită, despre cuplul lor, despre copii, despre profesie. Acestea sunt satisfacțiile unui medic.

 

Sunteți tot timpul implicată în activități de mentorat, ați inițiat anul trecut un proiect “Inspiris Mentorship Program”, prin care doriți să inițiați și alți chirurgi în tainele chirurgiei minim-invazive.

În această profesie procesul de învățare este continuu. Am apreciat întotdeauna profesorii și medicii care dezvoltă echipe și îi ajută pe oamenii din jur să evolueze. Așa cum eu am avut șansa să cresc lângă oameni remarcabili, așa îmi doresc să pun la dispoziția mai tinerilor colegi sau altor specialiști experiența pe care am acumulat-o. În ideea aceasta am lansat și proiectul de mentorat, care are un motto sugestiv: “Descoperă. Inspiră. Aspiră”. El vorbește într-o cheie specifică domeniului nostru despre “Evoluție”. Ea înseamnă să “descoperi” în tine resursele pentru a deveni un profesionist desăvârșit, să nu renunți la “a aspira” spre mai bine și să te lași “inspirat” de alți specialiști pentru a deveni în fiecare an mai bun, raportat la propriul standard și apoi, firesc, în fața societății medicale. Cred că tot secretul evoluției constă în a merge pas cu pas mai departe. Să nu renunți.

 

Ce le-ați transmite tinerilor medici care se află în fața unei prime opțiuni: să plec din țară sau să rămân să profesez aici? Ce opțiuni reale au acești tineri?

Eu cred în școala de medicină românească. Noi ne-am format pe umerii titanilor, pentru că școala noastră de medicină a format niște oameni excepționali, dovadă că medicii noștri fac performanță și aici și oriunde în lume. Trebuie doar ca omul să își dorească evoluția. Trebuie să învățăm tinerii că în viață că să primești ceva, trebuie să știi să ceri, să fii tot timpul într-o căutare de ce este de actualitate în domeniul tău în România și în lume. Încurajăm tinerii medici să își dorească să pună o cărămidă în acest proces de învățare-educare, cum am procedat și noi. Progresul domeniului este permanent. Nu există “nu se poate”! Trebuie doar să îți dorești, să îți depășești limitele și să evoluezi. Eu am lăsat tinerii în care am văzut “scânteia cunoașterii” să mă urmeze. Pledez pentru medicină în țara mea. Dacă toți am pleca în străinătate, ce opțiuni reale am da pacientului român? Vedeți, este o chestiune de opțiune, dar și de perspectivă.

 

Academia de endometrioza, Endomedicare Academy, un pas înainte pentru femeile ce suferă de endometrioză. Un deschizător de drumuri pentru centrele de profil din ţară. Mentorat și ȋn acest domeniu. Ce mai poate urma unui astfel de demers?

Endometrioza este o boală ce se manifestă prin durere cronică, este greu de diagnosticat și de tratat. Există o tergiversare a diagnosticului, astfel încât boala evoluează și pacientele ajung în stadii grave. Este o boală ce impactează femeia la toate nivelurile, fizic și emoțional. Pentru aceste “femei chinuite” am coagulat o echipă multidisciplinară în jurul acestei patologii, aducând avantajul multidisciplinarității, supra specializării și beneficiile tehnologiei de înalt nivel. Tratăm endometrioza într-un concept “one-stop-shop”, urmărind excizia completă a leziunilor, care uneori depășesc sfera pelvică, pentru a împiedica evoluția bolii, pentru a îmbunătăți statusul reproductiv și reduce simptomatologia dureroasă.

Ce ne propunem la nivel de centru dedicat bolii? Efortul de mentorat în chirurgia minim invazivă, respectiv laparoscopie și robotică, va continua și în această direcție. Vremurile chirurgiei clasice au apus, pacientele au nevoie de tratament eficient, o traumă cât mai redusă și o capacitate de recuperare cât mai rapidă.

 

Sunteți primul chirurg ginecolog care a realizat intervenții de sferă ginecologică prin chirurgie robotică. Cum este asumarea rolului: “primul care a realizat…”? V-a fost teamă?

Progresul nu-i simplu de asumat, mai ales în domeniul medical.  Dr. Ignaz Semmelweis, medic și om de știință ungur, pionier în practicile antiseptice în ginecologie, când le-a vorbit colegilor despre necesitatea de a dezinfecta mâinile pentru examinarea femeilor care nășteau, acest simplu și banal gest, cum pare acum, a stârnit o mare ostilitate printre colegi. Deci, nu-i simplu, nici un pas, nici cel mai banal, în medicină. Vor există voci critice întotdeauna. Eu am învățat să merg mai departe și să nu las nici criticile, nici orgoliile să-mi urâțească sufletul și parcursul profesional. Eu am pus întotdeauna “virgulă”, acolo unde alții au pus “punct”.

 

Ce face omul Elvira Brătilă, cum se reîncarcă după zile atât de solicitante?

Eu fac această meserie cu foarte mare drag. Mă încarcă pozitiv fiecare caz rezolvat. Puținul timp liber îl dedic lecturii și pasiunii cultivării plantelor. Încă din școală aveam un mic laborator. Când merg în călătorii, studiez flora și fauna. M-a fascinat întotdeauna evoluția, saltul de la anorganic la organic, de la substanță fără viață la lumea vie. Este un echilibru în toate, așa a lăsat Dumnezeu.

 

Invocați deseori Divinitatea. Cât este mâna medicului,  cât este intervenția lui Dumnezeu, în cazurile complexe pe care le realizați?

“Nihil sine Deo”. Scurt și cuprinzător. Suntem doar unelte în mâinile lui Dumnezeu, iar cazurile complexe sunt cele care demonstrează cel mai bine acest dicton latin. Inteligență, voință, conștiința responsabilității, conștiința binelui pentru oameni…toate vin dintr-un sens profund. Adevăratul sens al vieții omului este de a îți iubi semenii ca pe ține însuți.