Call center 021.9983
Luni – Vineri: 08:00 – 20:00
Sâmbătă: 08:00 – 15:00

Metode moderne în tratamentul chimioterapic

Terapia cu citostatice, cum mai este denumită chimioterapia, joacă un rol vital în tratamentul cancerului. În lumina ultimelor descoperiri științifice, tratamentele precum ”terapiile țintite” sau ”imunoterapia” au dus la căutarea soluțiilor cu scopul vindecării definitive a cancerului.

Actualmente, nici tratamentele convenționale nu trebuie date la o parte, întrucât fac parte integrantă din tratamentul bolilor oncologice. Există peste o sută de substanțe citostatice care se folosesc astăzi, multe dintre acestea se folosesc ca și combinații între ele sau împreună cu imunoterapia, sau cu terapiile țintite.

În ultimii ani, cercetările științifice s-au axat pe noi metode de a crește activitatea chimioterapiei în interiorul tumorilor, cu scopul de a crește eficiența distrugerii celulelor tumorale. În același timp, atenția a fost îndreptată și către minimizarea efectelor adverse.

Pacienții tolerează mult mai bine tratamentul, în comparație cu anii ′80-′90, întrucât mari progrese s-au concentrat pe descoperirea de medicamente anti-emetice (antivomitive), sau factori de creștere pentru a preveni dezechilibrarea sistemului imunitar sau a valorilor hemoglobinei. Aceste adjuvante sau substanțe complementare se utilizează cu scopul de a finaliza întreaga schemă de tratament, fără întreruperi și fără neplăceri. În ziua de astăzi, majoritatea persoanelor bolnave de cancer își pot desfășura activitățile zilnice,  la fel ca și înainte de descoperirea bolii.

Începând cu anii 1990, statisticile deceselor cauzate de neoplazii (cancer) au scăzut vertiginos, an de an, la nivel global; aceasta însemnând că anual, tot mai mulți supraviețuitori ai cancerului se află în viață la momentul de față. Conform statisticilor din registrele internaționale, principalele tipuri de cancer prezintă creșteri importante ale anilor de viață câștigați.

 

* Procentaj adulți (15-99 ani) și copii (0-14 ani) cu leucemie, diagnosticați cu cancer, care supraviețuiesc cel puțin cinci ani după data diagnosticării. Anul specificat reprezintă anul diagnosticului.

Sursa: https://ourworldindata.org/cancer#note-8

Chiar și pacienții ale căror afecțiuni oncologice sunt descoperite în ultimul stadiu, pot trăi astăzi, ani de zile cu ajutorul tratamentelor moderne. Aceste tratamente sunt special individualizate conform stadiului afecțiunii, precum și bolilor lor asociate, ținându-se cont totodată și de nevoile psiho-emoționale ale acestora.

Comparativ cu alte ramuri ale medicinei, chimioterapia este privită ca fiind ”nouă”; primele medicamente fiind descoperite abia între anii 1950-1960, unele chiar accidental, în urma efectelor gazelor de luptă sau radiațiilor observate pe soldații din cele două războaie mondiale. Majoritatea chimioterapicelor au fost descoperite studiind natura, astfel că unele medicamente folosite cu succes și astăzi sunt, de fapt, derivate din scoarța unor conifere, sau unor organisme marine (bureți oceanici).

La începuturile sale, chimioterapia a fost utilizată ca o suplimentare a altor metode de tratament, precum chirurgia (după îndepărtarea tumorii), sau radioterapia (utilizată pentru destrucția locală celulară). În timp ce chirurgia și radioterapia reprezintă de fapt tratamente localizate doar la nivelul unde există tumora, chimioterapia pătrunde în tot corpul, afectând toate celulele, cu precădere pe cele canceroase, însă și o proporție din celulele normale ale corpului. Acesta este motivul pentru care cei care trec prin tratament cu citostatice prezintă rărirea firelor de păr, modificări ale gustului și/sau tulburări de tranzit intestinal.

Ideea de tratament citostatic se asociază invariabil în mintea noastră cu perfuzii și ore petrecute în spital, sau cuvinte precum ”rău”, ”greață”, ”vomă”. Însă, la ora actuală, multe tratamente împotriva cancerului sunt sub formă de comprimate, pe care pacienții le iau pe cale orală, în mediul familiar al căminului lor. Totodată, folosind schemele personalizate pentru fiecare pacient în parte, cu regimurile de hidratare și reechilibrare electrolitică, la care desigur se adaugă antiemetice de ultimă generație, pacienții arareori descriu aceste experiențe neplăcute, de domeniul trecutului.

Nici problema administrării pe cale intravenoasă nu mai reprezintă o suferință a venelor ”sparte”, injectării în afara venei (cu consecințe deosebit de neplăcute), precum și a înțepăturilor multiple. Actualele recomandări sunt de a utiliza dispozitive speciale de tip “camere de citostatice”, prin care sunt evitate toate aceste neplăceri, punând accent în primul rând pe calitatea vieții pacienților.

Alături de terapiile inovatoare, precum imunoterapia, terapiile țintite pe anumite mutații genetice, chimioterapia modernă face parte din arsenalul de luptă contra cancerului.

În clinica noastră aveți acces la tratament multimodal, de ultimă generație, cu efecte secundare minime.

 

 

duvar kağıdı ehliyet soruları çöz