Call center 021.9983

Program L-V:8-20 / S:8-15

Deviaţia de sept nazal

Caracteristici generale

Un sept deviat apare atunci când peretele subţire dintre cele două nări este deplasat către una dintre părţi. La majoritatea oamenilor septul nazal este deplasat sau deviat, determinând astfel un culoar respirator mai mic.

Când deviaţia de sept nazal este severă, poate bloca o parte a nasului și poate reduce fluxul respirator producând dificultate în respiraţie. Expunerea suplimentară a septului deviat la efectul de uscare a fluxului de aer prin nas poate contibui câteodată la formarea de cruste și sângerări la anumite persoane.

Obstrucţia nazală poate apărea din cauza unei deviaţii de sept, din cauza edemului mucoasei nasului (în special a cornetelor inferioare) sau din cauza ambelor. Tratamentul obstrucţiei nazale poate include medicaţie pentru a reduce edemul sau benzi adezive ce pot ajuta în deschiderea culoarului respirator. Pentru a corecta un sept nazal deviat este necesară intervenţia chirurgicală.

Cauze

Deviaţia de sept apare atunci când septul nazal – peretele subţire ce separă fosa nazală stângă de cea dreaptă – este deplasat către una dintre părţi. Un sept deviat poate fi cauzat de:

 • Prezentaţia de la naștere. În unele cazuri, septul deviat apare în timpul dezvoltării fetale și este prezent încă de la naștere.
 • Lovituri la nivelul nasului. Un sept deviat poate fi, de asemenea, rezultatul leziunilor ce determină deplasarea septului nazal din poziţia iniţială. La nou-născuţi, o astfel de leziune poate fi produsă în timpul nașterii. La copii și la adulţi, o gamă largă de incidente poate determina traumatism nazal și deviaţie de sept – de la împiedicarea de o treaptă, la coliziunea cu o altă persoană pe trotuar. Trauma la nivelul nasului cel mai adesea apare în timpul sporturilor de contact, activităţilor de joacă sau accidentelor de automobile.

Procesul normal de îmbătrânire poate afecta structurile nazale și înrăutăţi, în timp, respiraţia pe nas (creșterea în volum a mucoasei care acoperă cornetele nazale în special cele inferioare). De asemenea, schimbările în grad de edem al mucoasei nazale, cauzate de dezvoltarea rinitei sau a rinosinuzitei, pot accentua îngustarea pasajului nazal din cauza deviaţiei de sept, rezultând în obstrucţie nazală.

Simptome

Majoritatea deformărilor nazale sunt asimptomatice, iar pacienţii nu conștientizează că au o deviaţie de sept. Cu toate acestea, unele deformări septale pot cauza următoarele semne și simptome:

 • Obstrucţia uneia sau a ambelor nări. Obstrucţia poate îngreuna respiraţia prin nară sau chiar prin ambele nări. Acest lucru este mai ușor de observant în timpul unei viroze (infecţie a căilor aeriene superioare) sau în timpul unor alergii ce pot determina edemul și îngustarea căilor aeriene.
 • Epistaxisuri. Suprafaţa mucoasei septului nazal poate deveni uscată, crescând astfel riscul sângerărilor.
 • Durere facială. Deși există discuţii în legătură cu posibilele cauze ale durerii faciale, un sept nazal deviat sever care are contact cu peretele lateral nazal, când este pe aceeași parte cu durerea facială, este câteodată considerat o cauză posibilă. De asemenea, durerile din regiunea frontală (desupra orbitelor și la rădăcina nasului) sunt asociate frecvent cu deviaţia de sept nazal.
 • Respiraţie zgomotoasă în timpul somnului (ronhopatia cronică). Poate apărea la pacienţii cu sept nazal deviat sau cu edem al mucoasei nazale. Pacientul poate avea un somn agitat și se poate trezi “obosit”.
 • Conștientizare a ciclului nazal. Este normal pentru nas să alterneze, să fie obturat pe o parte, apoi să se schimbe, să fie obturat pe cealaltă parte. Acest lucru se numește ciclu nazal. El este un fenomen natural, dar conștientizarea lui este neobișnuită și poate fi un indicator că există o obstrucţie nazală.
 • Preferinţa de a dormi pe o anumită parte. Unii oameni preferă să doarmă pe o anumită parte pentru a optimiza respiraţia pe nas în cursul noptii. Acest lucru poate fi datorat unui sept nazal deviat ce îngustează un culoar respirator.

Când trebuie să consultaţi un doctor?

Este necesară programarea unui consult de specialitate atunci când o nară este blocată (sau ambele nări) și nu răspunde la tratament, în cazul sângerărilor nazale frecvente sau al infecţiilor sinusale recurente.

Diagnostic

În timpul consultului, doctorul vă va întreba în primul rand despre orice simptom pe care îl aveţi. Apoi, pentru a examina interiorul nasului, doctorul va folosi o lumină intensă și un instrument (specul nazal) creat pentru a deschide nările. Uneori, doctorul va căuta înspre spatele nasului cu un telescop cu aspect tubular ce are în vârf o lumină puternică. De asemenea, el poate analiza mucoasa nazală după aplicarea unui spray cu decongestionant.
Bazându-se pe acest examen se poate diagnostica deviaţia de sept și se poate determina gravitatea bolii.

Complicaţii
O deviaţie de sept severă care produce obstrucţie nazală poate determina:

 • gura uscată din cauza respiraţiei orale cronice
 • senzaţia de presiune sau congestie a căilor respiratorii nazale
 • tulburări de somn, din cauza neplăcerilor cauzate de imposibilitatea de a respira pe nas în timpul nopţii
 • scăderea performanţelor intelectuale deoarece creierul nu se oxigenează corespunzător
 • stare de iritabilitate permanentă
 • scăderea performanţelor în cadrul activităţilor sportive

Tratament


Tratamentul simptomatic


Iniţial, tratamentul deviaţiei de sept poate fi direcţionat către tratarea simptomelor mucoasei ce acoperă nasul, care contribuie apoi la simptomele obstrucţiei nazale și drenajului. În acest caz, doctorul poate prescrie:

 • Decongestionante. Sunt medicamente ce reduc edemul mucoasei nazale, ajutând la menţinerea pasajelor aeriene deschise bilateral. Sunt disponibile ca tabletă sau spray nazal (spray-urile trebuie folosite cu precauţie). Folosirea frecventă și continuă poate crea dependenţă și cauza simptome agravate (rebound) chiar și după ce se întrerupe folosirea lor. Acestea au un efect stimulant ce poate cauza creșterea tensiunii arteriale și frecvenţei cardiace.
 • Antihistaminice. Sunt medicamente ce previn simptomele alergiilor, incluzând obstrucţia nazală și rinoreea apoasă. De asemenea, uneori ele pot ajuta în boli non-alergice ca, de exemplu, viroza. Unele antihistaminice produc uscăciunea mucoaselor și pot afecta abilitatea de a efectua sarcini ce necesită coordonare fizică, ca, de exemplu, șofatul.
 • Spray-uri cu steroizi nazali. Prescrierea unui corticosteroid nazal poate scădea inflamaţia pasajului nazal și îmbunătăţi obstrucţia nazală și drenajul. De obicei, este nevoie de una până la trei săptămâni pentru a atinge efectul maxim, de aceea este important să respectăm sfatul medicului în folosirea lor.

De reţinut este că medicaţia este o metodă temporară de rezolvare și, cu toate acestea, nu va corecta o deviaţie de sept.

Tratamentul chirurgical (septoplastie)

 

Dacă, în ciuda terapiei medicamentoase, simptomele persistă, trebuie luată în considerare corecţia chirurgicală a deviaţiei de sept (septoplastie).

 

Septoplastia este modalitatea de a repara septul deviat. În timpul operatiei, septul nazal este îndreptat și repoziţionat în centrul nasului. Pentu acest lucru, chirurgul trebuie să taie și să înlăture părţile cartilaginoase și osoase ale septului înaintea reinserţiei în poziţia oportună.

Nivelul îmbunătăţirii în cazul chirurgiei poate depinde de severitatea deviaţiei. Simptomele date de deviaţia de sept, în special obstrucţia nazală, cu foarte rare excepţii se soluţionează complet. Cu toate acestea, orice boală însoţitoare nazală sau sinusală ce afectează mucoasa nazală, ca de exemplu alergiile, nu pot fi vindecate numai prin chirurgie.

Prevenţia recidivelor

Puteţi fi nevoit să preveniţi leziuni la nivelui nasului ce pot cauza o deviaţie de sept cu următoarele protecţii:

 • purtarea unei căști atunci când practicaţi sporturi de contact (de exemplu fotbal și hockey);
 • purtarea centurii de siguranţă atunci când mergeţi cu un vehicul motorizat.