Call center 021.9983
Luni – Vineri: 08:00 – 20:00
Sâmbătă: 08:00 – 15:00

Chimioterapia

În secţia de Oncologie din cadrul Spitalului Monza, tratamentele chimioterapeutice se efectuează după un plan bine determinat, în urma procesului de diagnostic. În funcţie de patologie, tratamentele pot fi administrate pe cale orală sau intravenos, pe perioade determinate de timp, conform planului de tratamant prescris, fiind urmate de screening-uri care verifică răspunsul la tratament.

Pentru un răspuns cât mai eficient, dar și pentru siguranţa și confortul pacientului, chimioterapia pe cale venoasă poate fi administrată prin device-uri implantabile, special concepute pentru aceste tipuri de tratamente:
• Cateterul Long Life
• Sistemul Port-Camera

Serviciile de chimioterapie precum și device-urile implantabile pot fi efectuate gratuit, în regim de spitalizare de zi, cu bilet de trimitere eliberat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Scopul tratamentelor de chimioterapie poate fi diferit pentru fiecare caz și depinde de tipul de cancer și stadiul acestuia. Chimioterapia poate fi:
• Preoperatorie – neoadjuvantă – (cu scopul de a micșora dimensiunea tumorii înainte de intervenţia chirurgicală);
• Postoperatorie – adjuvantă – (pentru reducerea riscului de recidivă locală sau la distanţă);
• Paliativă (în fazele terminale ale bolii pentru a ameliora simptomele și îmbunătăţi calitatea vieţii pacientei).

CE ESTE CHIMIOTERAPIA?

Chimioterapia este o terapie sistemică anti-cancer, utilizată să trateze afecţiunea. În cadrul chimioterapiei sunt folosite foarte multe tipuri de medicamente, toate acesta atacând celulele canceroase pe diverse căi. Din acest motiv, adesea schemele de tratament folosesc mai multe medicamente în combinaţii pentru a intensifica eficienţa tratamentului.
Chimioterapia poate fi folosită singură, sau în combinaţie cu radioterapia sau chirurgia.

CUM FUNCŢIONEAZĂ?

Medicamentele citostatice (sunt sinonime cu termenul de chimioterapie) pot fi administrate pe cale venoasă (perfuzie) sau pe cale orală (tablete/pastile). Acestea intră în circulaţia corpului nostru și distrug celulele canceroase (mai puţin din creier, deoarece aici trec din circulaţie foarte greu). Chimioterapia interferează cu creșterea celulelor canceroase pe foarte multe căi. Celulele canceroase se înmulţesc rapid, mai rapid decât celulele normale ale corpului. Efectele secundare ale chimioterapiei au loc deoarece ţesuturile normale din corp produc și ele celule noi, ca parte din procesele naturale de reparare. Cele mai frecvente ţesuturi normale care sunt afectate de chimioterapie sunt: firele de păr (rărirea părului), măduva osoasă (scăderea numărului de celule sanguine circulante) și mucoasa care căptușește tot sistemul digestiv (diareea, constipaţia, tulburările cavităţii bucale).

Cât de des se administrează terapia?

Aceasta depinde de planul tratamentului care a fost prescris special pentru dumneavoastră. În majoritatea cazurilor, fiecare ședinţă de chimioterapie este urmată de o perioadă de odihnă cuprinsă între una și patru săptămâni. Ședinţa de chimioterapie împreună cu pauza de odihnă poartă denumirea de ”ciclu de tratament”.
Luând în considerare factori precum tipul bolii dumneavoastră și scopul pentru care vi se administrează acest tratament, durata totală a chimioterapiei variază.

Consimţământul pentru tratament

Vi se va cere să semnaţi un consimţământ prin care sunteţi de acord cu tratamentul propus de echipa noastră.
Bazele acestui consimţământ presupun:
• Luarea la cunoștinţă a informaţiilor din formularul de consimţământ al spitalului;
• Oportunitatea de a discuta eventualele întrebări asupra acestuia.

Consimţământul poate fi retras în orice moment, înainte sau chiar în timpul tratamentului.
În cazul în care vă decideţi să retrageţi consimţământul, un membru al echipei vă stă la dispoziţie.

Beneficiile chimioterapiei

Beneficiile tratamentului vor depinde, desigur, de:
• Tipul de cancer pe care îl aveţi;
• Cât de avansat este (stadiul).

SCOPURILE TRATAMENTULUI INCLUD:

 

Vindecarea cancerului. Aceasta se întâmplă atunci când chimioterapia este administrată pentru a distruge toate celulele canceroase;
Reducerea șanselor de recidivă/revenire a cancerului. Spre exemplu, după intervenţia chirurgicală, tratamentul este administrat pentru a distruge orice celule canceroase care ar mai putea exista încă în corp, dar la acest moment sunt nedetectabile prin orice instrument de știinţă și tehnică;
În scopul facilitării intervenţiei chirurgicale sau a radioterapiei (acesta se mai numește și tratament neoadjuvant, administrându-se înainte de intervenţia chirurgicală/radioterapie);
Controlul creșterii și diseminării la distanţă a tumorilor deja mult avansate, cu scopul de a încetini progresia acestora și de a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor (acesta se numește tratament paliativ).

 

CE SE VA ÎNTÂMPLA DACĂ VĂ DECIDEŢI SĂ NU FACEŢI CHIMIOTERAPIE?

Toate tratamentele comportă riscuri și beneficii, iar cântărirea diverselor opţiuni este perfect normală.
Riscul cel mai mare este reprezentat de creșterea necontrolată a cancerului și înrăutăţirea simptomelor dumneavoastră. Puteţi discuta despre acest lucru cu medicii dumneavoastră.

CUM SE ADMINISTREAZĂ CHIMIOTERAPIA?

 

Chimioterapia se poate administra în diverse moduri, iar medicul dumneavoastră va discuta despre cea mai potrivită opţiune pentru dumneavoastră.

Posibile opţiuni de administrare:

Pe cale orală: sub formă de tabletă/capsulă de medicament;
Pe cale injectabilă:
• într-o venă periferică a braţelor (perfuzie intravenoasă);
• sub-cutanat, direct sub piele.

 

– într-o venă centrală: majoritatea pacienţilor au nevoie de o linie centrală (un cateter venos central) pentru administrarea tratamentului. Aceste dispozitive sunt ca niște tuburi fine care sunt introduse într-o venă din regiunea pieptului: un capăt al tubului este poziţionat în vena respectivă, iar celălalt este atașat (sistemului de administrare de citostatic). Cateterele sunt montate cu anestezie locală, totodată vi se poate oferi și sedare intravenoasă. Cateterele pot fi utilizate pentru recoltarea de analize cât și pentru administrarea de chimioterapie, hidratare, substanţe întăritoare etc.

Tipurile de catetere oferite în cadrul Spitalului Monza sunt:

• Cateterul Long-Life;
• Sistem Port-a-Cath, sau Camera Port-Acces.

Avantajele implantării dispozitivului Port – Acces (numit și Port-a-Cath) în cazul pacienţilor oncologici sunt multiple: riscul dezvoltării infecţiilor scade foarte mult, de asemenea, și cel al trombozei venoase. Fiind o procedură minim-invazivă, cu utilizare îndelungată (implantarea se face o singură dată), protecţia și rezistenţa venoasă este îmbunătăţită, citostaticele putând fi administrate mai facil atunci când este nevoie, iar venele sunt mai puţin expuse la efectele neplăcute ale chimioterapiei.

Ca structură, sistemul Port – Acces ia forma unui rezervor de mici dimensiuni (32/22 mm acestea sunt dimensiunile pentru varianta small, dar există și varianta standard de 38/26 mm) realizat din polimer și metal nobil (titan – perfect tolerat de organism, perfect compatibil cu investigaţiile de tip IRM/CT), conectat cu un cateter elastic din silicon.

Camera este implantată subcutanat de specialist (printr-o incizie de aprox. 2 cm), în sala de operaţie, sub ghidaj ecografic, în zona subclaviculară, sub anestezie locală, cu sau fără sedare intravenoasă. Legătura camerei se realizează cu ajutorul unui cateter inserat într-una dintre venele mari: vena jugulară, vena subclavie sau vena femurală. Intervenţia este realizată de medicul chirurg în mai puţin de o oră, nefiind necesară spitalizarea pacientului. Port-ul se poate utiliza a doua zi după montarea subcutanată. Intervenţia poate fi de sine stătătoare sau se poate asocia cu o altă operaţie, în funcţie de procedura specialistului. Pacientul trebuie să revină la control după 24 de ore și apoi la 10 zile după implantare. Extragerea se poate face doar la indicaţia medicului și înlocuirea se va face respectând indicaţiile producătorului.

Înainte de montarea dispozitivului chimioterapeutic, medicul chirurg va lua în calcul particularităţile pacientului ce ţin de constituţia, sistemul venos și alte afecţiuni care descind din afecţiunea oncologică. Ca tehnici de montaj se utilizează: abord venos chirurgical prin denudarea și cateterizarea venei cefalice sau a venei jugulare, prin care se inserează cateterul în sistemul venos profund și abordul prin puncţie venoasă. Aceasta este o tehnică de montare a cateterului central în care abordul venos se realizează cu ajutorul puncţiei venoase subclavie de o parte sau de alta.

Sistemul Port – Acces mai poate facilita, pe lângă administrarea tratamentului chimioterapeutic și administrarea diverselor tratamente cu substanţe de reechilibrare hidroelectrolitică, antibiotic, recoltarea și transfuziile de sânge. De asemenea, se poate vorbi (mai ales) și despre creșterea calităţii vieţii pacientului, gândindu-ne aici la faptul că dispozitivul este unul estetic, discret, oferind posibilitatea de a face baie sau duș (fiind rezistent la umiditate crescută), asigurând astfel condiţiile unei vieţi perfect normale.

Unele tratamente sunt constituite dintr-o combinaţie de perfuzie și administrare de tablete orale. În aceste cazuri, fiecare ciclu de tratament începe de obicei cu medicaţia pe cale perfuzabilă, urmată de administrarea de tablete, care vor fi luate acasă, pe o perioadă de până la două-trei săptămâni, conform schemei stabilite de medic.

DE CE RECOMANDĂM CATETERE?

Câteodată, chimioterapia se poate scurge pe lângă vena în care este administrată. Acest lucru poartă denumirea de extravazare. Uneori extravazarea poate produce efecte devastatoare asupra ţesuturilor cu care intră în contact. Cu dispozitivele de tip cateter implantabil, aceste incidente sunt mult reduse. Dacă totuși alegeţi să vi se administreze tratamentul pe o venă periferică fără cateter, echipa noastră se va strădui ca extravazarea să nu se întâmple.
În cazul în care simţiţi durere la locul injectării, vă rugăm să vă adresaţi imediat echipei care se ocupă de dumneavoastră!

CHIMIOTERAPIA ÎN CADRUL SPITALULUI MONZA –CARE SUNT PAȘII DE URMAT?

Procesul prin care se derulează tratamentul conţine multe etape, de aceea uneori vă puteţi simţi copleșiţi, însă nu ezitaţi să întrebaţi membrii echipei noastre dacă aveţi întrebări.

Cum sunt structurate tratamentele?

Veţi avea împărţit tratamentul pe mai multe zile.

În prima zi, doar după ce aţi avut în prealabil consulturile și planul de tratament recomandat de către echipa noastră:
• Vi se va înmâna și ulterior cere să completaţi consimţământul pentru tratament;
• Vă veţi întâlni cu medicul și asistenta;
• Vi se va recolta sânge pentru analize;
• Se va administra o perfuzie de hidratare și pregătire pentru tratament, urmând ca la terminarea acesteia să mergeţi acasă;
• Veţi fi sunat în cursul zilei de către un membru al echipei pentru comunicarea rezultatelor analizelor precum și a orei la care să vă prezentaţi următoarea zi pentru chimioterapie.
Ziua a doua (ziua chimioterapiei)
• Vi se va administra o perfuzie de pregătire și prevenire a reacţiilor adverse;
• Vi se va administra tratamentul pregătit special pentru dumneavoastră conform schemei;
• La finalul chimioterapiei veţi mai rămâne câteva minute sub supraveghere, urmând ca ulterior să mergeţi acasă. chimioterapie.
Zilele 3-4-5
Sunt zile special dedicate pentru hidratare și perfuzii de reechilibrare, pentru a minimiza apariţia reacţiilor adverse la tratament și pentru a tolera în condiţii optime chimioterapia.

Aspecte importante

Este posibil ca în unele cazuri rezultatele analizelor dumneavoastră să nu permită administrarea în condiţii de siguranţă a tratamentului. În aceste situaţii, tratamentul dumneavoastră va fi amânat cu câteva zile. Vă vom anunţa negreșit dacă acest lucru se va întâmpla, urmând să vă comunicăm și data reprogramării (de obicei peste 7 zile).

VIZITATORII

 

Din motive de siguranţă pentru dumneavoastră și membrii echipei care vă îngrijesc, în camera de tratamente nu este permis accesul vizitatorilor; fiţi fără griji, aceștia vor sta într-o zonă special amenajată, chiar lângă dumneavoastră.

DE CE TREBUIE SĂ AȘTEPTAŢI ATÂT PENTRU TRATAMENT?

Chimioterapia utilizează substanţe chimice, naturale sau sintetice, foarte puternice care distrug celulele canceroase. Acest tip de tratament trebuie să fie verificat de mai multe ori pe parcursul preparării sale.
• În primul rând, prescripţia dumneavoastră este verificată atent în cadrul farmaciei spitalului;
• Chimioterapia trebuie apoi preparată cu atenţie într-o zonă sterilă special amenajată;
• Tratamentul este apoi trimis în zona unde are loc administrarea, și aici, urmând a fi verificat de asistenta care vi-l administrează;
• Pentru unele medicamente foarte scumpe nu se poate da confirmarea începerii de preparare până ce medicul sau asistenta nu validează că rezultatele analizelor dumneavoastră sunt bune. În acest fel, ne dorim să evităm risipirea medicamentelor foarte scumpe, care nu pot fi nici reciclate, nici folosite pentru alt pacient. Acestea sunt doar pentru dumneavoastră.

DE CE TREBUIE SĂ RECOLTĂM ANALIZE DE SÂNGE?

Odată ce tratamentul dumneavoastră a început, va fi nevoie să vă recoltăm analize de sânge la fiecare ciclu de tratament. Trebuie să facem lucrul acesta pentru a verifica dacă numărul celulelor sanguine a revenit la parametrii optimi pentru a putea administra următorul ciclu în condiţii de siguranţă maximală pentru dumneavoastră. Numărul celulelor se referă la valorile celulelor roșii (eritrocitele), celulelor albe (leucocitele) și al trombocitelor. Toate aceste celule sunt generate în măduva oaselor.

Celulele roșii (eritrocitele):
acestea dau culoarea specifică a sângelui, și anume roșu intens. Totodată, ele transportă oxigenul din aerul respirat în plămâni la toate organele și ţesuturile corpului dumneavoastră.
O scădere a numărului celulelor roșii se denumește specific ”anemie”. Anemia poate cauza oboseală, lipsa de aer și ameţeală. De pe urma chimioterapiei poate rezulta o formă ușoară de anemie, dar acest lucru revine la normal fără niciun tratament, și totuși dacă anemia este severă, este posibil să fie nevoie de o transfuzie de sânge.
Celulele albe (leucocitele):
acestea reprezintă bariera naturală a corpului de luptă contra infecţiilor. Când numărul leucocitelor scade, rezistenţa corpului scade și sunteţi mai predispuși la infecţii. Numărul leucocitelor revine de cele mai multe ori la valori optime fără niciun tratament. Uneori, dacă acest lucru nu are loc, medicul vă va prescrie injecţii speciale subcutanate pentru a stimula corpul dumneavoastră să producă mai multe celule albe. de sânge.
Trombocitele:
sunt celulele care atunci când ne tăiem/accidentăm formează cheagul sau crusta ce acoperă rana, intervenind în procesele de coagulare a sângelui.
Dacă numărul trombocitelor scade prea mult, este posibil să observaţi că gingiile vă sângerează chiar și atunci când vă spălaţi pe dinţi. Totodată este posibil să aveţi sângerări nazale (epistaxis) sau să observaţi că pielea dumneavoastră se învineţește foarte ușor. Uneori, dacă numărul trombocitelor este foarte scăzut este posibil să aveţi nevoie de o transfuzie de trombocite. De cele mai multe ori, trombocitele își revin la normal fără niciun tratament.

ALTE TESTE CARE TREBUIE EFECTUATE:

Adesea este nevoie să verificăm și funcţionalitatea altor organe înainte de începerea ciclurilor de chimioterapie. Uneori, valorile acestor parametri pot modifica dozele de tratament prescris.

Care sunt organele a căror funcţionalitate trebuie verificată?

Rinichii funcţia rinichilor se va monitoriza din testele sanguine;

Inima: unele substanţe citostatice afectează buna funcţionare a inimii. Medicii dumneavoastră vă vor întreba dacă suferiţi de vreo afecţiune a inimii. Este posibil să aveţi nevoie de investigaţii speciale, cum ar fi o ecocardiogramă (testează funcţia de pompă a inimii) sau/și o electrocardiogramă (testează ritmul inimii). Fiţi fără griji, medicii dumneavoastră vă vor recomanda aceste teste doar dacă este cazul;

Ficatul: funcţia ficatului se va monitoriza din testele sanguine.

DIABETUL ȘI CANCERUL

Dacă suferiţi de diabet, este foarte important să vă anunţaţi medicul sau asistenta. Anumite medicamente ale chimioterapiei pot modifica valorile glicemiei. De exemplu, schemele de pregătire conţin substanţe care vă cresc nivelurile glicemiei.
În cazul în care utilizaţi insulină și vă este greu să vă controlaţi glicemia acasă după ce terminaţi tratamentul, trebuie să vă consultaţi cu medicul dumneavoastră diabetolog pentru managementul optim al schemei de insulină.

Vaccinările și cancerul – este în regulă să mă vaccinez antigripal în timpul tratamentului chimioterapic?
Este în regulă să vă vaccinaţi antigripal, dar depinzând de schema care v-a fost administrată, este posibil să nu fiţi la fel de protejat antigripal ca de obicei. Dacă doriţi să vă faceţi alte vaccinări în afară de cel antigripal, verificaţi mai întâi împreună cu echipa dumneavoastră dacă este în regulă.

LA CE FEL DE EFECTE SECUNDARE SĂ MĂ AȘTEPT?

Chimioterapia afectează nu numai celulele canceroase, ci și unele dintre celulele normale ale corpului. Atunci când acestea sunt afectate apar efectele secundare. Efectele secundare depind în primul rând de medicamentul sau combinaţia de medicamente din schema dumneavoastră de chimioterapie. Echipa dumneavoastră va discuta tratamentul propus și vă vor prezenta posibilele efecte secundare. Unii oameni nu au parte de niciun efect secundar cu protocoalele actuale de pregătire și hidratare, dar dacă totuși asta se întâmplă, discutaţi cu echipa care vă îngrijește pentru a primi cel mai bun remediu.

INFECŢII

Majoritatea schemelor de chimioterapie reduc rezistenţa naturală a corpului în faţa infecţiilor. Din cauza acestui lucru, o răceală minoră se poate transforma rapid în ceva mai serios, necesitând chiar spitalizarea.

Simptomele la care să fiţi vigilenţi includ: tuse, febră sau frison, dureri în gât. Noi vă recomandăm ca acasă să aveţi un termometru cu care să vă verificaţi temperatura dacă credeţi că aveţi o infecţie sau nu vă simţiţi bine. Dacă temperatura măsurată este peste 38 °C, prezentaţi-vă la cea mai apropiată cameră de gardă/la spital sau sunaţi unul din membrii echipei care vă îngrijește pentru a primi sprijin.

CE PUTEŢI FACE PENTRU A EVITA INFECŢIILE?

Majoritatea infecţiilor provin de la bacterii sau germeni care trăiesc în corpul nostru în mod normal (piele, sistem digestiv). Acestea sunt absolut inofensive când abilitatea imunitară a corpului nostru este normală. Doar atunci când capacitatea corpului de a lupta contra infecţiilor este scăzută, aceste bacterii pot cauza infecţii.

Clostridium difficile este o bacterie care cauzează infecţii în sistemul digestiv. Simptomele acestei infecţii includ scaune diareice apoase multiple, dureri intense abdominale și uneori, febră. Clostridium trăiește în mod obișnuit în corpul nostru, fiind ţinut sub control de către alte bacterii care colonizează flora intestinală. Unele medicamente (precum tratamentele multiple și îndelungate cu antibiotice) modifică acest echilibru intern, permiţând Clostridium difficile să se multiplice necontrolat, producând toxine care cauzează diareea severă și inflamaţia colonului.

CE TREBUIE SĂ FAC
PENTRU A REDUCE PROBABILITATEA
APARIŢIEI UNEI INFECŢII?

Măsuri Generale:

• Menţineţi o igienă personală corespunzătoare;
• Când sunteţi la spital, spălaţi-vă mâinile cu atenţie. Căutaţi dispenserele cu soluţii antiseptice;
• Spălaţi-vă pe mâni cu apă și săpun după fiecare vizită la toaletă, sau dacă aveţi diaree;
• Nu staţi în preajma persoanelor bolnave de: răceală, gripă, varicelă, pojar;
• Atenţie la procedurile de manichiură/pedichiură: nu vă zgâriaţi, tăiaţi sau răniţi;
• Menţineţi o bună igienă a cavităţii orale. Dacă este cazul programaţi-vă la medicul stomatolog;
• Utilizaţi pentru periajul dentar periuţe speciale, cu peri foarte moi;
• Nu vă stoarceţi/zgâriaţi coșurile de pe piele;
• Dacă totuși vă tăiaţi/zgâriaţi: spălaţi-vă cu apă călduţă, săpun și antiseptic;
• Purtaţi mănuși de protecţie când curăţaţi după animalele de casă sau îngrijiţi plantele;

Măsuri Alimentare:

• Igiena alimentelor este esenţială: nu uitaţi să vă spălaţi pe mâni înainte și după prepararea/manipularea alimentelor/mâncării. Dacă aveţi diaree, este mai bine să rugaţi pe cineva să vă ajute la prepararea mâncării;
• Asiguraţi-vă că ustensilele cu care preparaţi hrana sunt curate;
• Carnea pe care o gătiţi pentru consumul propriu trebuie să fie foarte bine preparată termic. – De ce? pentru a distruge prin preparare termică orice bacterie/parazit care ar putea trăi în carne (trichinella, tenii, toxoplasme);
• Evitaţi să mâncaţi icre, pește crud (sushi), tartar, stridii, pește afumat. – De ce? pentru a evita contaminarea cu paraziţi ai peștelui;
• Evitaţi alimentele care conţin maioneză cu ou crud. – De ce? pentru a evita infecţia cu Salmonella;
• Consumaţi doar brânzeturi/lactate maturate și pasteurizate. – De ce? unele tipuri de brânză (Camembert, Brie nu sunt pasteurizate și pot conţine bacterii dăunătoare: Salmonella, Listeria;
• Băuturile cu pro-biotice trebuie evitate pe parcursul chimioterapiei din aceleași considerente;
• Nu consumaţi ceai de sunătoare sau grapefruit. – De ce? Acestea conţin substanţe care interacţionează cu multe medicamente, de la chimioterapie până la medicamente pentru bolile de inimă, așa că este mai bine să nu le consumaţi pe toată durata chimioterapiei.

 

GREAŢA ȘI VOMA

Unele scheme de tratament produc ca efect secundar greaţă și/sau vomă. Pentru a preveni acest lucru, vi se va administra un regim antiemetic înainte de începerea ședinţei de chimioterapie. Dacă va fi nevoie, vi se vor prescrie tablete antiemetice, pentru a lua acasă. De obicei, cum aţi tolerat prima ședinţă, așa le veţi tolera pe toate.
După chimioterapie, în primele 24-48 de ore este recomandat să evitaţi mesele copioase. Mâncaţi puţin și des, beţi multă apă și evitaţi consumul de alcool în acest interval.
Pierderea poftei de mâncare în primele zile de la tratament este frecventă.

LEZIUNILE CAVITĂŢII ORALE

Igiena cavităţii bucale este deosebit de importantă. Spălaţi-vă pe dinţi după mesele principale, folosind o periuţă de dinţi foarte moale. Clătiţi bine gura cu apă simplă după fiecare spălare. Evitaţi apa de gură cu alcool. Puteţi să vă preparaţi singuri o soluţie de clătit gura din 500 ml apa fiartă și răcită și o linguriţă cu sare/bicarbonat de sodiu. Folosiţi-o pe tot parcursul zilei pentru a vă clăti gura cu aceasta.
Nu consumaţi lichide fierbinţi, mâncare condimentată și beţi apă din belșug.

PĂRUL

Unele scheme de chimioterapie pot produce rărirea firelor de păr, sau chiar pierderea totală a acestora. Este posibil ca și alte zone cu pilozitate de pe corp să fie afectate: sprâncenele, genele, părul pubian. Rărirea firelor de păr începe de obicei la 14-21 de zile după ce începeţi tratamentul. Acest lucru este doar temporar, părul va crește la loc de îndată ce veţi finaliza tratamentul.
Este posibil să simţiţi înţepături sau mâncărimi ale pielii scalpului. Acestea pot fi ameliorate cu medicamente precum paracetamol, ibuprofen. În cazul în care pielea scalpului devine uscată și produce mâncărimi, puteţi utiliza o cremă hidratantă (tip cremă pentru pielea bebelușilor).

OBOSEALA

Cu unele scheme de tratament este posibil să vă simţiţi foarte obosiţi. În acest caz, odihniţi-vă din plin și dacă este nevoie luaţi-vă chiar și concediu. Cu toate acestea, este bine să vă odihniţi mai mult, totodată să faceţi și exerciţii fizice ușoare sau kinetoterapie.

PIELEA ȘI SOARELE

La ieșirea în aer liber, trebuie să vă protejaţi pielea feţei și a zonelor expuse cu creme având factor ridicat de protecţie UV. Purtaţi îmbrăcăminte din fibre naturale și nu vă expuneţi prea mult la soare în lunile de vară. Purtaţi pălării.

SCHIMBĂRI ALE DISPOZIŢIEI

Uneori, pe parcursul tratamentului este posibil să apară modificări ale dispoziţiei: nerăbdare, nervozitate fără un motiv anume, insomnie, sentimente de tristeţe și renunţare. Aceste stări se pot îmbunătăţi sau chiar dispărea pe măsură ce vă apropiaţi de finalizarea planului de chimioterapie. Dacă, totuși, vi se pare că situaţia nu se îmbunătăţește, anunţaţi medicul sau asistenta dumneavoastră pentru a primi ajutor.

CONSTIPAŢIA ȘI DIAREEA

Unele scheme de chimioterapie produc constipaţie sau diaree temporară. Echipa dumneavoastră vă va informa despre asta și vă va recomanda tratament specific dacă este cazul.

FERTILITATE ȘI CONTRACEPŢIE

Majoritatea femeilor care trec prin chimioterapie prezintă oprirea ciclului menstrual, dar ele rămân, desigur, fertile. Este foarte important să nu rămâneţi însărcinată pe parcursul chimioterapiei deoarece tratamentul dăunează grav fătului. Este esenţial să vă protejaţi cu o metodă de barieră contraceptivă (de ex.: prezervativul).
Vă rugăm să spuneţi medicului dacă utilizaţi medicamente anticoncepţionale.
În cazul bărbaţilor, chimioterapia produce infertilitate temporară pe timpul administrării. La fel, este recomandat să utilizaţi o metodă contraceptivă de barieră.

CHIMIOTERAPIA ȘI VENELE

Atunci când chimioterapia este administrată printr-o venă periferică (de obicei, din regiunea braţelor), venele se pot îngroșa, pot deveni fibroase și pot căpăta o culoare mult mai închisă decât în mod normal. Acest lucru poate face ca recoltarea de analize sau administrarea următoarei ședinţe să fie mai anevoioasă ca de obicei. Din acest motiv puteţi opta pentru a vi se administra tratamentul printr-un dispozitiv special de tip cateter venos central (ex.: Port–a–Cath).

ALTE EFECTE CARE
MAI POT APĂREA

• Amorţeli sau furnicături ale palmelor și picioarelor;
• Modificări ale gustului;
• Dureri la nivelul mandibulei;
•Dureri musculare;
• Febră;
• Ochi înlăcrimaţi;
• Uscarea și înroșirea pielii de pe palme și tălpi.
Și aceste efecte sunt numai temporare și vor dispărea de îndată ce terminaţi tot tratamentul.
Pentru mai multe informaţii, echipa noastră vă stă la dispoziţie.

CHIMIOTERAPIA ȘI VIAŢA DE ZI CU ZI

Odată ce tratamentul dumneavoastră a început, va fi nevoie să vă recoltăm analize de sânge la fiecare ciclu de tratament. Trebuie să facem lucrul acesta pentru a verifica dacă numărul celulelor sanguine a revenit la parametrii optimi pentru a putea administra următorul ciclu în condiţii de siguranţă maximală pentru dumneavoastră. Numărul celulelor se referă la valorile celulelor roșii (eritrocitele), celulelor albe (leucocitele) și al trombocitelor. Toate aceste celule sunt generate în măduva oaselor.

Vacanţe/Concedii

Înainte de a planifica o vacanţă în străinătate, este de preferat să discutaţi cu medicul dumneavoastră pentru că vi se poate recomanda să o amânaţi până după finalizarea tratamentului.

Activităţi

Unele persoane aflate în timpul chimioterapiei sunt perfect capabile să aibă o viaţă absolut normală, cu viaţă socială și mers la serviciu. Întotdeauna ghidaţi-vă după cum vă simţiţi corpul înainte de a întreprinde vreo activitate.

Alte medicamente

Întotdeauna spuneţi medicilor ce medicamente și suplimente luaţi. De obicei, acestea se vor administra conform schemei deja urmate de dumneavoastră, dar întotdeauna verificaţi!

Alcoolul

Ca o regulă generală, este permis consumul limitat de alcool, dar în primele 48 de ore este mai bine să evitaţi consumul băuturilor alcoolice.

Suplimente și medicamente naturiste

Remediile naturiste și suplimentele alimentare conţin substanţe care interferează cu efectele chimioterapiei, reducând eficienţa și crescând efectele adverse. Din acest motiv vă recomandăm să le opriţi pe durata chimioterapiei.
Exemple: vitamine în doze excesive, capsule cu usturoi, ulei de ficat de cod, echinaceea, sunătoarea, ciuperci chinezești etc..

EFECTELE PE TERMEN LUNG

Unele efecte nu vor deveni evidente decât după mult timp de la terminarea chimioterapiei. Echipa dumneavoastră va lua toate măsurile ca acestea să fie evitate.
Beneficiile potenţiale de pe urma chimioterapiei depășesc riscurile efectelor adverse asupra organelor expuse (inima, rinichii, plămânii și măduva osoasă). Câteodată utilizarea pe termen lung a steroizilor și a tratamentului hormonal pentru cancerul de sân și cel de prostată provoacă scăderea densităţii osoase ducând uneori la osteoporoză. Dacă vreuna dintre chestiuni vi se aplică, discutaţi despre aceasta cu medicul dumneavoastră.