Call center 021.9983
Luni – Vineri: 08:00 – 20:00
Sâmbătă: 08:00 – 15:00

Cardiotoxicitatea

Metode imagisticede înaltă performanţă în evaluarea cardiotoxicităţii la pacienţii oncologici

Ultimele decenii se caracterizează prin creșterea ratei de supravieţuire la pacienţii cu cancer, acest lucru datorandu-se unor remarcabile progrese în diversele tipuri de tratament dezvoltate. Trecând în revista reacţiile adverse posibile ale terapiei anti-cancer, afectarea cardiacă reprezintă cea mai de temut dintre ele, întrucât poate duce inclusiv la oprirea tratamentului. Așadar, grupul de cardio-oncologie emerge că o nouă specialitate ce se adresează unui număr mare de pacienţi cu cancer, posibil afectaţi de cardiotoxicitate. Dacă iniţial se consideră cardiotoxicitatea doar insuficienţa cardiaca sau slăbirea mușchiului inimii, în prezent lumea medicală recunoaște că acest fenomen implică un spectru mult mai larg de afecţiuni: HTA, aritmii, boli arteriale periferice sau cerebrale, trombembolism arterial sau venos, miocardită. La Spitalul Monza a devenit evidentă necesitatea conturării unei echipe Cardio-Radio-Onco pentru a asigura cel mai bun diagnostic, tratament și follow-up al acestor pacienţi.

Acest articol își propune să descrie cât mai cuprinzator cum imagistica cardiacă avansată poate ajuta la prevenirea evenimentelor cardiace, cum le poate diagnostica cât mai precoce și, de asemenea, cum poate modula tratamentul la pacienţii cunoscuţi cu cardiotoxicitate.

Măsurarea funcţiei inimii, așa-numita fracţie de ejecţie, are rolul de a estima afectarea precoce a inimii după administrarea chimioterapiei. În ultimii ani, devenind tot mai clar ca fracţia de ejecţie nu reprezintăcea mai sensibila metodă de diagnostic, au fost dezvoltate tehnici de ecografie avansată, disponibile și în cadrul echipei Cardio-Onco aSpitalului Monza, cum ar fi metoda speckle-tracking și alte metode de măsurare a funcţiei longitudinale a ventriculului stâng.

Rezonanţa magnetică cardiacă reprezinta un instrument extrem de util deoarece prin rezoluţia sa spaţială excelentă permite vizualizarea cavităţilor inimii și efectuarea măsurătorilor cu o precizie ideală. Ghidurile europene sugerează încă din 2016 utilitatea RMN-ului cardiac în toate cazurile în care ecografia oferă rezultate limitate. Ecocardiografia este dependentă de calitatea imaginii la fiecare pacient în parte, acest fenomen devenind evident mai ales la pacienţi cu cancer de sân la care s-a efectuat mastectomie stângă, la cei cu proteză mamară stângă și la cei expuși radioterapiei.

RMN-ul cardiac reprezintă standardul de aur pentru măsurarea corectă atât a volumelor, cât și a funcţiei inimii. Deși durata lungă de achiziţie și costul său limitează mult utilizarea acestei investigaţii, la Spitalul Monza am dezvoltat protocoale scurte de 10-20 minute adaptate cerinţelor cardio-oncologiei și care permit costuri mai mici și scanări mai scurte, rezultând astfel o creștere a eficienţei.

Beneficiul adiţional al RMN-ului constă în capacitatea sa de caracterizare tisulară, punând la dispoziţie tehnici de detectare a fibrozei regionale sau ariilor de cicatrice de la nivelul inimii. Este cunoscut faptul că utilizarea anumitor tratamente chimioterapeutice(absolut necesare de altfel) determină fibroza difuză interstitială care, de asemenea, poate fi pusă în evidenţă prin tehnici avansate de RMN cum este mapping-ul cardiac. Mapping-ul T2 este o tehnică avansată de RMN comparabilă cu rezultatele obţinute doar la biopsie și reprezintă un biomarker al cardiotoxicităţii date de unele tratamente chimioterapeutice, aceasta putând fi detectată astfel extrem de precoce. De altfel, mappingul T2 se consideră a fi cel mai precoce marker al distrugerii celulelor inimii. Integrarea acestor tehnici de imagistică prin RMN ajută la inţelegerea precisă a mecanismului fiziopatologic și la diferenţierea tipului de cardiotoxicitate existent la un pacient anume. Acesta este un mare avantaj medical întrucat poate ulterior modula schema adecvata de tratament cardiologic.

RMN-ul poate detecta excelent infarctul miocardic prin tehnica LGE (late-gadolinium enhancement), iar secvenţa de perfuzie miocardică oferă informaţii precise despre arii de ischemie sau anomalii de perfuzie.

AngioCT de coronare oferă informaţii anatomice remarcabile despre arterele inimii, fiind o metodă rapidă și non-invazivă ce reprezintă un test de încredere pentru estimarea riscului cardiac la pacienţi oncologici aflaţi în protocolul preoperator.

Pentru a asigura o rată estimată a supravieţuirii data de progresul remarcabil în domeniul oncologiei, este esenţial ca pacienţii oncologici să poata beneficia de curele moderne de tratament pana la finalul acestora. Este astfel absolut necesară minimizarea morbidităţii și mortalităţii cardiovasculare pe parcursul curei de tratament chimioterapeutic și, de asemenea, în perioada urmatoare acesteia. Echipa de Cardio-Radio-Onco, reprezentată de o echipa de oncologi, radiologi și cardiologi, încearcă să faciliteze îngrijirea pacienţilor cu cancer și să coordoneze măsuri de prevenţie și tratament pentru a minimiza posibilele evenimente cardiovasculare de-a lungul acestui proces.

duvar kağıdı ehliyet soruları çöz