Call center 021.9983

Program L-V:8-20 / S:8-15

Cancerul colo-rectal

Dr. Mădălina Caliţa

Medic specialist chirurgie generală

Cu o experienţă de peste 10 ani în chirurgia generală, atât deschisă cât și laparoscopică, Dr. Mădălina Caliţa deţine competenţe în chirurgia oncologică și chirurgia hepato-bilio-pancreatică.

 

Cancerul colo-rectal este o afecţiune oncologică la nivelul intestinului gros și reprezintă o cauză majoră de mortalitate, fiind a II-a cauza de deces prin cancer după cel bronho-pulmonar.

Incidenţa maximă a cancerului colo-rectal apare la vârstele cuprinse între 60-69 de ani. În ultimii ani, însă, s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri și în rândul tinerilor.

Per total, în ultimii 20 de ani, numărul de cazuri de cancer colo-rectal s-a dublat.

Factorii de risc ai apariţiei bolii sunt:

  • Stilul de viată: dieta bogată în carne roșie și grăsimi animale și consumul scăzut de fibre, obezitatea, consumul de alcool, fumatul, sedentarismul
  • Bolile inflamatorii – precum boala Crohn și colita ulcerativă
  • Istoricul familial de cancer colo-rectal

Simptomele cancerului colo-rectal variază în funcţie de stadiu și de localizare.

În stadiile incipiente simptomatologia nu este una foarte zgomotoasă, acesta fiind motivul pentru care majoritatea pacienţilor ajung la medic în stadii mai avansate.

Cele mai frecvente simptome ale cancerului colo-rectal sunt:

  • Tulburările de tranzit (constipaţia, diareea)
  • Sângerarea (poate fi oculta – nu este vizibilă cu ochiul liber sau evidentă – cu sânge de culoare închisă sau roșu proaspăt)
  • Senzaţie de balonare
  • Oboseală
  • Scădere in greutate
  • Durere, care în general apare în stadii mai avansate.

Cu cât boala este depistată mai devreme, cu atât prognosticul este mai bun, putând vorbi chiar de vindecare.

Simptomatologia este pe primul plan în orientarea diagnosticului.

Atunci când simptomele orientează către cancer colo-rectal, prima investigaţie trebuie sa fie colonoscopia.

Colonoscopia sau endoscopia digestivă inferioară – este o metodă prin care se vizualizează pe interior rectul și întreg colonul. Dacă în timpul explorării se identifică o leziune suspectă, se pot preleva biopsii; de asemenea, polipii se pot exciza, întrucât, pe viitor, aceștia s-ar putea transforma într-o tumoră.

Examinarea computer tomografica și cea prin Rezonanţă Magnetică pot decela invazii tumorale sau eventuale metastaze la distanţă.

Tratamentul cancerului colo-rectal este unul  complex și include chimioterapie, radioterapie, dar mai ales intervenţia chirurgicală radicală.

Este de preferat ca această intervenţie să fie făcută de un chirurg oncolog cu experienţă, într-un centru de specialitate, care tratează în mod obișnuit astfel de pacienţi.

În cadrul secţiei de chirurgie oncologică a Spitalului Monza, cazurile sunt discutate într-o echipă multidisciplinară formată din chirurgi oncologi, radioterapeut, oncolog și radiolog, cu o vastă experienţă, stabilindu-se protocolul terapeutic optim pentru fiecare pacient în parte, oferindu-i acestuia cel mai bun prognostic.