Articole

5 lucruri pe care nu le știaţi despre chirurgia robotică

Atunci când auzi pentru prima dată sintagma „chirurgie robotică”, tendința firească este să te întrebi ce anume implică ea de fapt și, poate, chiar să-ți imaginezi tot felul de ipoteze: mă operează un robot? Cum anume arată acest robot? În ce caz aș avea nevoie de o intervenție chirurgicală robotică? Unde e medicul în acest proces?

Iată 5 lucruri importante pe care să le știi despre chirurgia robotică.

#1. Robotul nu este o mașină care operează singură

Robotul da Vinci Xi, pentru că despre despre el este vorba, este cel mai avansat instrument de chirurgie minim-invazivă de la ora actuală. El constă dintr-un sistem computerizat video-asistat, care se interpune între chirurg și pacient.

Așadar, acesta nici nu operează singur și nici nu poate fi programat. Da Vinci Xi este un instrument care îl ajută pe chirurg să vadă mai bine, să intervină cu precizie și finețe și să rezolve cazuri foarte dificile, depășind limitările chirurgiei tradiționale sau laparoscopice.

#2. Robotul mărește de până la 10 ori imaginea și își rotește brațele în unghiuri imposibile pentru mâna umană

Da Vinci Xi este un sistem modern, cu o serie de caracteristici importante: oferă o perspectivă 3D și HD, mărește de până la 10 ori și se rotește la 540 de grade.

Toate acestea se traduc în claritate și precizie milimetrică pentru actul medical, de care chirurgi cu pregătire solidă și experiență internațională se folosesc în avantajul pacientului la Spitalul Monza.

#3. Intervențiile chirurgicale cu ajutorul robotului se dovedesc extrem de utile în cazurile oncologice

Datorită beneficiilor pe care le aduce în chirurgie, robotul da Vinci Xi aduce rezultate foarte bune în cazurile dificile și afecțiunile severe, cum ar fi cele oncologice. Cu ajutorul robotului, se fac intervenții în specialități cum ar fi urologie, ginecologie sau bariatrie.

Printre tipurile de cancere în cazul cărora pot fi recomandate operații robotice se numără, de exemplu: cancerul renal, suprarenal, de vezică biliară, de prostată, de col uterin sau de stomac. Endometrioza este o altă boală de natură ginecologică frecvent tratată chirurgical cu ajutorul da Vinci Xi.

#4. Intervențiile chirurgicale robotice se traduc într-o experiență post-operatorie superioară pentru pacienți

Pentru pacienți, intervențiile chirurgicale prin intermediul robotului da Vinci Xi aduc mai multe beneficii: o cantitate redusă de sânge pierdută intra-operator, timp mai scurt de recuperare, risc redus de complicații post-operatorii, durere post-operatorie diminuată, reluarea rapidă a activităților obișnuite și posibilitatea de a interveni în cazuri foarte dificile.

#5. Chirurgia robotică oferă o calitate ridicată actului medical

Și pentru medici, beneficiile sunt nenumărate. Robotul da Vinci Xi ușurează manevrele chirurgicale, oferă vizibilitate mărită, permite medicului să intervină milimetric chiar în locuri greu accesibile, unde ochiul uman, mișcările mâinii și instrumentele obișnuite ajung cu mult mai greu.

Intervențiile cu robotul înseamnă un confort sporit pentru medic – acesta coordonează robotul de la o consolă, unde stă așezat, ceea ce este extrem de util mai ales în cazul intervențiilor complicate și de lungă durată. Toate acestea oferă o calitate ridicată actului medical și ușurează rezolvarea cazurilor dificile și complexe.

***

La noi, robotul da Vinci Xi este pus în mâinile celor mai buni medici, cu experiență solidă și pregătire internațională. La noi, roboții au suflet – sufletul chirurgilor care îi coordonează pentru binele pacienților lor.

Mai multe informații despre intervențiile chirurgicale realizate cu ajutorul robotului – găsiți și aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Prețuri intervenții